Safe Network новини 🇧🇬 10.12.2020

Накратко

  • sn_client v0.44.0 получи първото си обновление от юли месец насам.
  • Завършихме въвеждането на дублирането на Blob парчетата, когато Възрастен напусне мрежата - нова версия sn_node v0.25.9.
  • Консултантът ни представи завършен, тестван и работещ алгоритъм за динамично членство.

Обобщение

Накратко за напредъкът ни към предстоящата тестова мрежа.

Всички работим здраво свързвайки последните парчета заедно за предстоящата тестова мрежа. Както се може да се очаква, има някои грешки, които изчистваме и някои добавки в последния момент. Едно нещо, което няма да имаме време да включим в тази тестова мрежа, е новото членство в BRB (Византийско надеждно излъчване). Членството в BRB е наистина важна стъпка, но сега се опитваме да тестваме толкова много други движещи се части, че преценихме фокусът ни да бъде максимално бързото стартиране на фаза 1, и след нея ще можем да се съсредоточим изцяло върху BRB.

Safe клиент, възли и qp2p

Safe Network трансфери план на проекта
Safe клиент план на проекта
Safe Network възли план на проекта

Тази седмица се появи първата версия и обновление на sn_client от юли месец насам. Това хранилище преди това се състоеше от различни контейнери под името Safe Клиентски библиотеки, но тъй като редовните читатели тук несъмнено знаят, извършихме доста голямо преструктуриране, което доведе до премахването на хиляди редове код, който според нас беше неефективен, пълен с грешки или ненужен. Вече има един единствен контейнер sn_client, пуснат под това име за първи път. Той се присъединява към новите значими версии на sn_node и sn_routing пуснати през последните 2 седмици, което се надяваме да покажем напредъка, който постигаме, когато основните парчета на мрежата започват да застават по мястата си. Тази версия не означава, че сме приключили със sn_client, а просто означава, че го считаме за достатъчно стабилен за да въведем конвейер за непрекъсната доставка. Разработката продължава с добро темпо и сега всеки обединен PR ще доведе до допълнително автоматично генерирано ново издание.

Тази седмица се опитваме да проследим източника на проблем с препълване на стека, който се появи в sn_node. Първоначално изглеждаше, че няма конкретен източник и използването на стека просто нараства с времето. Първоначално това се случваше само в Windows, където открихме, че размерът на стека по подразбиране е 1 мегабайт, което е ниско в сравнение с Ubuntu, който има 8 MB. Намаляването на размера на стека в Ubuntu ни позволи да повторим това, което е добре. Така че продължаваме да разследваме това и да търсим начини да го предотвратим.

Завършихме въвеждането на дублирането на Blob парчета, когато възрастен напусне мрежата. Тази функция, която временно беше деактивирана по време на някои от преструктуриранията в хранилището sn_node целящи въвеждането на фермерството и наградите, вече е съвместима с новата структура на кода, тествана е и е обединена. Това внедряване също така поставя основата за следващите задачи - разпространението на данните при разделяне на Старейшините, събития покачващи рейтинга и мрежови разделения. Вече имаме пред очи няколко идеи и скоро ще започнем въвеждането им.

BRB - Византийско надеждно излъчване

Добри новини! Нашият консултант създаде работещ алгоритъм за динамично членство. Това е оригинална разработка, която използва Generation Clock с една операция за присъединяване или напускане, разрешена за един актьор, за едно завъртане на часовника. Този алгоритъм вече е написан в код заедно с тестов пакет и всички тестове преминават.

Следващата стъпка ще бъде интегрирането му със съществуващата реализация на DSB. Така че в крайна сметка ще имаме протокол за договаряне на динамично членство, който е различен, но допълва DSB протокола за BFT предаване на редовни операции / данни.

Маршрутизиране

План на проекта

Тази седмица, за да укрепим проследяването на логовете и да помогнем при отстраняване на грешките, решихме да сменим маршрутизацията да използва проследяване, вместо log контейнера. Това ни позволява да използваме структурирано регистриране и обхвати. PR за това превключване вече е обединен. Намерението ни е да преминем към използването на проследяване и в други контейнери през следващите седмици.

След по-нататъшна дискусия за това как и кога да се използва проверка на ресурсите, решихме, че на преместените възли трябва да се има доверие и така няма да е необходимо те отново да се подлагат на процедурата за проверка на ресурсите. PR “не изисквай доказателство за ресурси от преместени възли” вече е обединен, за да преструктурира това поведение. В същия PR също така поправихме няколко бъгове и тестови грешки, които проследихме благодарение на подобреното регистриране, осигурено от гореспоменатия контейнер за проследяване.

Преводи:

:uk: Английски; :ru: Руски; :de: Немски; :es: Испански; :fr: Френски;


  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/