Safe Network новини 🇧🇬 11.11.2021


Нещо малко по-различно тази седмица и възможност да се запознаете с всички подобрения на мрежата и как те работят заедно. @JPL извличаше информация от нас през последните няколко седмици, но за добра кауза, тъй като Бялата книга вече е актуализирана! Той се спира на основните промени по-долу.

Общ напредък

Нов служител: Назначихме финансово лице. Андрю Джеймс, при това от Трун ако може да си представите! Андрю ще бъде силно фокусиран върху финтех / приобщаване след кратък период, след като подреди цялата бъркотия, която нашият изпълнителен директор вероятно е направил в сметките през последните няколко месеца :wink: Това ще освободи Дейвид да се фокусира отново върху технологията, както той ни казва “нямам търпение да се съсредоточа още веднъж”, тъй като бюрократичната администрация за него е “жив ад”. На всеки своето! Единственият недостатък е, че Андрю е с 3-месечно предизвестие в предната си работа, но се надяваме, че то може да бъде намалено.

@lionel.faber се стреми да ускори процеса на CI, като използва виртуални машини върху AWS EC2 за изграждане на цялото sn_repo, качвайки артефактите в S3 и след това ги изтегля във всички паралелни компилации, така че GitHub Action машините да нямат нужда от компилация. Това би трябвало да ускори CI значително на ниска цена, благодарение на това, че AWS таксува екземплярите в секунда и не таксува за инстанции, които са били изключени.

@chriso също рови в подобренията на тестовата мрежа и подготва процеса. Сливането на CLI все още има проблеми и не е готово за праймтайм.

Обратно в лабораториите, @danda и David Rusu продължават с проучването на пръстените подписи и как те могат да се комбинират с библиотеката за криптография на Rust BLS blstrs и допълненията.

И в отдела за отстраняване на грешки, @bochaco, @yogesh и @qi_ma преглеждат Анти-Ентропията и процеса на присъединяване на възли, като някои проблеми с DKG съобщенията бяха открити точно днес, които изглеждат така, сякаш биха могли да бъдат решени с добавяне на AE, така че по-нататък ще се гмурнем там.

Бялата книга на Safe мрежата

Бялата книга на Safe мрежата беше актуализирана :tada: и то много добре. Последната сериозна актуализация беше преди малко повече от година, но толкова много неща се промениха оттогава. Докато я преглеждахме бяхме поразени от всички опростявания, които се случиха. Сега просто се чувства много по-рационализирана и пълна и от гледна точка на нейния биограф, доста по-лесна за разбиране - въпреки че от някои части все още ни боли глава.

Ако следвате седмичните новини всеки четвъртък, вече ще сте запознати с много от тези промени, но първоначалната идея на Бялата книга беше да има всичко на едно място и да опрости много от по-сложните неща, така че неспециалисти и полу-специалисти да разберат как всичко се вписва заедно. Голяма част от първоначалното написване беше извършено от @polpolrene и последващите актуализации бяха по-лесни в резултат на упоритата му работа.

И така, какво се промени?

Е, можете да прочетете сами на primer.safenetwork.org, но в обобщение:

CRDT беше само блясък в очите на @dirvine по време на последната актуализация, но сега то е основна част от мрежата и е от решаващо значение за постигане на последователност, без да се изисква тежък алгоритъм за цялата мрежа. Използването на CRDT даде възможност за преминаване към типове данни Register и Multimap, които са много по-прости и по-гъвкави от своите предшественици.

Друга част от процеса на поддържане на последователност и стабилност е Анти-Ентропията, която гарантира, че дадена секция е стабилна, преди да бъдат направени промени в нея. Това е от основно значение за всяка операция и за щастие се поддава и на описание, така че AE има своя собствена глава.

Също така имаме и DBC. Те бяха разгледани много задълбочено в предишни новини и все още са в процес на работа, така че Бялата книга дава общ преглед на това какво представляват и какво могат да правят. Подозираме, че ще заслужават отделна глава в бъдеща актуализация.

В комбинация AE и DBC ускориха промяната от „плащане при GET (изтегляне)“ към „плащане при PUT (качване)“. Възлите вече получават плащане за съхранение на данни, а не за доставката им.

Главата “Възраст на възлите” също е актуализирана. Това е нещо, върху което екипът работи напоследък и няколко процеса бяха променени в резултат на експерименти.

Също така имаме и Safe идентификационни данни. Въпреки че не е част от основната мрежа, доброто потребителско изживяване ще бъде абсолютно решаваща съставка, ако искаме мрежата да се развие. @JimColinson говори за текущите планове в дълбочина миналата седмица, така че Бялата книга обхваща само основната концепция за n-от-k идентификационни данни. Отново, това ще се нуждае от отделна глава, след като плановете бъдат изпълнени.

Няколко неща също са премахнати. Първо, процесът на удостоверяване се променя и вероятно ще изглежда доста по-различно от стария Удостоверител, но все още сме в началото и вместо да добавяме объркване, отложихме тази част засега. Второ, главата за приложния програмен интерфейс (API) беше безнадеждно остаряла и опитите да се опише наново за момента не си заслужават, така че и това ще дойде по-късно.

Както винаги, ще има правописни грешки, ще има грешки, ще има лошо написана бъркотия. @StephenC свърши страхотна работа по отстраняването на печатни грешки, но вероятно ще има още. Винаги има. Ако забележите някоя, уведомете ни.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България