Safe Network новини 🇧🇬 11.5.2023

Огромни благодарности на всички, които се присъединиха или опитаха да се присъединят към Joshnet миналата седмица. Наистина ценим вашия ентусиазъм и той ни помогна да продължим към следващата тестова мрежа (моля, предложения за име!). Първо, бяхме възхитени, че остана работеща толкова дълго. Това беше напълно неочаквано, като се има предвид, че основно се държи на магия, така че е страхотна демонстрация на здравината на libp2p основата, върху която надграждаме.

За следващата тестова мрежа искаме да използваме дисково съхранение, вместо да свиваме всичко в паметта, което ще бъде по-интересно потребителско изживяване.

По време на Joshnet забелязахме няколко проблема, които трябва да бъдат разгледани. Единият беше с неочаквано високо интернет потребление. Подозираме, че това се дължи на възли, които очевидно се присъединяват зад рутер (NAT), но всъщност не се откриват от клиентите, което води до много съобщения, които не отиват никъде; ако е така, това вероятно има ефект върху другите възли в мрежата. Също така открихме високо използване на памет и процесор във възлите, което изглежда се дължи на начина, по който libp2p обработва повторното публикуване на данни. В момента работим върху това.

И накрая, осъзнаваме, че „включването“ е било малко грубовато (меко казано), така че благодарим на всички, които упорстваха. Бъдете сигурни, че Крис работи по случая, за да направи това много по-гладко за следващата тестова мрежа, или ако успеем да коригираме другите проблеми, по-следващата - ние сме супер запалени да тестваме отново!

Общ напредък

@roland поема водеща роля в запазването на данните върху диска в готовност за следващата тестова мрежа. И @Anselme пренася допълнителните типове данни, за да използва настройката на RecordStore от libp2p, така че да можем да премахнем повече от нашия код и да разчитаме на тяхното автоматично повторно публикуване.

Има няколко грешки при преминаването през NAT, тъй като е внедрено в libp2p и Rust. Като първа стъпка искаме да можем да откриваме автоматично възли зад NAT, за да можем да предприемем подходящи мерки, например пробиване на дупки. @Bzee изпрати няколко проблема в хранилището на rust-libp2p и експериментира с AutoNAT, така че мрежовите възли да могат да открият дали присъединяващият се възел е зад NAT.

Във връзка с това @aed900 започна процеса на зареждане/откриване и работи с @bzee върху оптималната настройка във връзка с ролята на AutoNAT и протокола за идентифициране. Протоколът за идентифициране е това, което възлите използват, за да комуникират относно наблюдаваните адреси на другите възли.

@bochaco се рови в тестването, по-специално основния тест, който може да създаде задачи за изхвърляне на възли, плюс създаване и заявка на регистри, всички едновременно в тестова мрежа.

@Anselme работи върху преструктурирането на DBC, докато @chriso все още работи върху нещата на OpenSearch за наблюдение, като същевременно съставя скрипта „safeup“ за лесно автоматизирано стартиране на тестова мрежа в различни среди. Междувременно @qi_ma поправя грешки, изглажда потоците на репликация на данните и също работи за намаляване на паметта на възела и използването на процесора.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...