Safe Network новини 🇧🇬 12.1.2023

Първо, много благодарим на всички, които участваха в нашата тестова мрежа миналата седмица. Смятаме го за успех, тъй като всички наши скорошни промени работиха според очакванията и мрежата остана стабилна, докато не се напълни. Развиваме се добре. :tada:

Някои от вас забелязаха, че изисквахме 7 Старейшини да отговарят на клиента, а не 5. Това е, защото умишлено бяхме сурови в тестването на връзките и се уверихме, че всичко работи правилно. Заети сме с внедряването на още подобрения и ще ви пуснем още една тестова мрежа, след като те бъдат добавени. Но „всички Старейшини трябва да отговорят“ и подобни изисквания в „строг режим“ ще останат в сила още известно време.

На заден план екипът работи върху по-фините детайли на разпространението на токените. @JimCollinson ще ви разкаже докъде сме стигнали.

Общ напредък

@qi_ma и @roland продължават да опростяват процеса на преместване. Това е една от по-сложните области, които трябва да направим правилно. Първо Старейшините трябва да забележат, че възел е изчезнал и да гласуват за този факт. След това те трябва да гласуват за промяна на членството, да уведомят кандидат да замени липсващия възел и след това да обменят съобщения, така че новият възел да има цялата информация, от която се нуждае, преди данните да бъдат прехвърлени към него. И така, много движещи се части и колкото по-просто можем да го направим, толкова по-добре.

За да наблюдаваме тези сложни събития, се нуждаем от солидна система за наблюдение, върху което @chriso работи. В момента той се опитва да накара OpenSearch и OpenTelemetry да работят с Amazon ECS.

@Roland също усъвършенства GUI, който да се използва със Safe, за да премахне необходимостта от използване на страховития команден ред. Скоро трябва да може да го демонстрираме.

@Joshuef продължава да намалява броя на комуникациите, които обработваме между възлите. Изглежда, че се свързваме с възли, които са извън Секцията им, и след това чакаме отговори, които никога не идват, причинявайки грешки.

@bochaco приключи с премахването на потока за изпращане от Cmd::SendMsg, въвеждайки нова команда за разделяне на потоци, които са предназначени да бъдат само върху потоците.

И @anselme насочва вниманието си към някои DBC преструктурирания. Повече за това на по-късна дата.

Актуализация на плановете ни за разпространението на Safe Network токените

Здравейте приятели. Малка актуализация относно RFC за разпространението на токените, докато приключваме с взимането на някои решения.

Има много движещи се части; от техническите възможности, проектните предложения, оперативните съображения до правната обратна връзка. Много се влага в оптимизации, които може да изглеждат дребни на пръв поглед, така че ви благодарим за цялата подкрепа, търпение и вашите обширни коментари и отзиви в последната тема във форума RFC 0061.

Емитиране на токените и първоначално количество

Най-голямата промяна тук е отговорът на въпроса дали пускаме всички токени при стартирането на мрежата и как, и кога 70% от оставащите токени се създават и след това се разпространяват.

Пускането на всички токени при стартирането налага или Фондацията, или самата мрежа да ги съхраняват и след това да разпространяват тези токени във времето, като и двете имат значителни предизвикателства, които искаме да избегнем, главното пред тях е сигурността, но също и справедливото разпределение на значителна част от икономическа мощ.

Напомняне, че целите бяха А. постепенно освобождаване на оставащите токени, като в същото време Б. токените трябва да се съхраняват в мрежата.

Решението тук изобщо не е те да бъдат изпринтирани предварително, а по-скоро мрежата да ги освобождава с течение на времето – създавайки ги, докато мрежата расте – и да ги изплаща на операторите на възли като награди за доставка на ресурси.

Въпреки че това все още е значителна част от работата, която е малко вероятно да бъде завършена без забавяне на стартирането на мрежата, ние сме доволни, че това е разумно дизайнерско решение, което е достъпно и което може да бъде приложено чрез надграждане на мрежата след стартирането.

Така че първоначалното предлагане, циркулиращо при стартирането, следователно ще бъдат 30% от максималното количество токени, а останалите ще започнат да се появяват едва след като може да бъде показано и пуснато задоволително, сигурно и стабилно решение; и след това тези токени ще изтекат към участниците в мрежата за продължителен период, вероятно десетилетия.

Други незначителни промени

Ще забележите и някои други дребни промени, като езика, описващ допустимостта за мрежови награди към разработчиците на приложения; по-голяма точност при разпределението на SNT към акционерите; и директно заявява, че eMaid ще може да се размени 1:1 за Safe токените в Safe мрежата, точно както оригиналните MaidSafeCoin.

Максимално предлагане

Ще забележите промяната в термина от Общо предлагане на Максимално предлагане, което е с цел по-добро формулиране на промените около емисиите на токени и предложената първоначална бройка токени.

Едно нещо, което предлагаме, оставащо от RFC-то, е промяната от оригиналната горна граница на Safecoin от 2^32 до максималната бройка от 4 525 524 120. Целта е да отстраним грешката от публичната разпродажба, при която надпечатахме MAID.

Но е важно да се отбележи, че:

  • Няма губещи от това сред инвеститорите, участниците в груповото финансиране, и притежателите на MAID.
  • Дълго рекламираната обмяна 1:1 Maid към SNT остава; това е лесен начин за описване и разбиране и е много полезен за въвеждане на нови потребители в мрежата чрез MAID.
  • Поради фундаментални технически промени токените вече не са обвързани с мрежови адреси. Това позволява неща като делимост, но също така ни дава свободата да посочим подходяща максимална бройка.
  • Максималното предлагане на MAID е известно и рекламирано вече почти десетилетие, показва се на всяко борсово и блокчейн приложение, заедно с условията за замяна 1:1, така че не е изненада.
  • Това е по-чисто решение и смятаме, че е по-лесно да обясним разпределенията от 5/10/15%, дадени на първоначалните пулове за разпространение, и техния дял в цялостната икономика, отколкото многократно да обясняваме защо MAID сега е 10,37%.

Знаем, че това е избор, който някои от вас няма да харесат, но е един между две естетически/ергономични опции, като и двете постигат един и същ резултат, така че избрахме това, което смятаме, че е пътя на най-малкото съпротивление.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България