Safe Network новини 🇧🇬 14.4.2022

Ако потърсите Digital Bearer Certificate (DBC), ще откриете, че този форум се появява на първата страница с резултати, което е доста невероятно, когато се замислите, че те датират от 90-те години на миналия век. Тази седмица, докато се подготвяме да интегрираме DBC с останалата кодова база, ще направим бърз преглед на историята на DBC, какво представляват и какво целят да постигнат. Следващата седмица ще разгледаме как адаптираме DBC, за да се възползваме от уникалната архитектура на Safe мрежата. Ние откриваме изцяло нова земя тук, хора!

Общ напредък

@yogesh подреди последните части от автоматизирането на услугата Metricbeat в тестови мрежи и вече имаме табло за управление, което визуализира всички показатели на възлите на тестовата мрежа (вижте това PR). Ще тестваме това вътрешно възможно най-скоро и след това се надяваме да го отворим за общността.

Междувременно @JimCollinson се свърза с крипто борси и сайтове за листване, включително CoinMarketCap, за да ги уведоми за ERC20 eMaid опцията и също така да подчертае потенциала на DBC. Успоредно с това той работи върху новата бяла книга, с фокус по-специално върху разпространението на токените, за което с нетърпение очакваме да чуем наравно с вас чрез публикуването на Заявката за коментар (RFC).

@Bochaco работи върху командите на портфейла и API-то на портфейла и има обединен PR там. Следващата стъпка ще бъде да стартираме и нещата от към страната на възела.

@joshuef обедини голямо преструктуриране на някои от вътрешните елементи на възела, извличайки sn_interface от sn_node, тъй като това е често срещан код, използван както за възли, така и за клиенти. Крайната цел тук ще бъде да се получи отделен контейнер от най-високо ниво както за „възли“, така и за „клиенти“ в „safe_network“ хранилището. Донякъде подобна на нашата предишна модулна хранилищна структура… но всичко в едно хранилище, за да се поддържат гладко актуализациите. Това трябва да помогне за поддържане на модулния код и по-лесното му тестване, както и (надявам се) да улесни малко навлизането на новодошлите в хранилищата на кода.

Има добър напредък по отношение на членството. Виждаме къде се крият някои проблеми с различните Старейшини, които имат малко по-различен поглед към членовете на секцията, което изглежда е било пречка за стартиране и разделяне на секции. Има няколко ъгъла на атака, които разследваме за справянето с тези проблеми.

И накрая, но определено не на последно място на инженерния фронт, @anselme и @qi_ma направиха някои положителни стъпки с консенсуса за предаване (процесът, чрез който Старейшините предават своите данни/знания относно промените в членството в секция) и в момента работят с @davidrusu за накарат това да работи правилно при разделянето на секции.

И накрая, вероятно сте забелязали, че eMaid вече е наличен :tada:. Много членове на общността искат тази опция от дълго време, но този привидно прост ход всъщност е изключително сложен и би отнел твърде много време на екипа на MaidSafe да го организира, в ущърб на разработката на мрежата. Затова огромно благодаря на @Sotros25, @SwissPrivateBanker, @Bamboogarden и всички други, които направиха това възможно. Фантастично постижение.

Цифрови сертификати на носител

DBC не са нещо ново, но удивително, като се има предвид потенциалната им полезност, те не са добре познати дори в крипто пространството. Поради това, с интегрирането на DBC в мрежата, си помислихме, че е добре да дадем малко предистория.

Те осигуряват бърз, безопасен и гъвкав начин за извършване на плащания, който е съвместим с криптографията с множество подписи/прагови стойности и може да се използва онлайн и офлайн. Те опростяват много аспекти на икономиката на Safe мрежата и премахват необходимостта от портфейли на разделите или подобни механизми за управление на SNT трансфери. Транзакциите, използващи DBC, са много бързи и с малко ресурси - за разлика от блокчейн транзакциите.

DBC са предложени за първи път от Nick Szabo през 1997 г. като начин за цифрово прехвърляне и съхраняване на стойност. В тях няма много за разглеждане, просто дълъг низ от знаци, но тези знаци кодират важна информация като стойността, ключа на собственика, ключа на получателя и подписа на монетния двор, който го е издал или преиздал.

DBC могат да бъдат прехвърлени на друг човек онлайн (например чрез имейл) или офлайн (QR код), разделени на множество DBC или комбинирани в нов.

DBC има две важни характеристики (1) трябва да е валиден (2) може да се изразходва само веднъж. Първият от тях се постига чрез изискване всеки DBC да бъде подписан от монетен двор, а вторият - чрез изискване DBC да бъде преиздадено от монетен двор, преди да може да бъде изразходвано.

Монетният двор е просто приложение за издаване и преиздаване на DBC и за проверка дали са валидни и не са вече изразходвани.

Монетният двор поддържа запис (често наричан разходна книга) на всички DBC, които е преиздал и всеки път, когато DBC се изпраща за преиздаване, първо проверява този запис. Другата проверка, която монетният двор прави, е да провери подписа, кодиран в DBC. В „класическия“ DBC дизайн само монетният двор, който е издал DBC, може да провери този подпис. Докато подписът е наред, DBC ще го запише в книгата на разходите.

Някои дизайни на DBC използват слепи подписи, които позволяват проверка на DBC, без монетният двор или получателят на повторно издаден DBC да може да знае неговата стойност, самоличността на подателя, или други фактори.

Красотата на DBC е, че те са прости, бързи и гъвкави. Докато имате достъп до монетния двор, можете да ги разделяте, комбинирате, плащате за стоки и получавате ресто, подобно на пари в брой.

Един недостатък е, че те са трудни за защита, тъй като монетният двор е единична точка на отказ.

По една или друга причина, DBC досега не успяха да изпълнят своя потенциал. Digital Money and DBCs [PDF] е страхотно нетехническо четиво за опитите за създаване на цифрови пари в брой.

Но дизайнът на Safe Network, с автономни секции, всяка от които може да извършва издаване, повторно издаване и одит на DBC, ни дава уникално предимство.

И така, ние приемаме тази централизирана концепция и използваме сигурната децентрализация на Safe Network, за да разделим централните монетни дворове, позволявайки създаването на децентрализирана разпределена книга.

Повече за това следващата седмица.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...