Safe Network новини 🇧🇬 14.9.2023

При напълването си с данни възлите на MaidSafe започнаха да губят стабилност с намаляването на свободното пространство и им свърши паметта, затова казахме сбогом на RewardNet преди няколко дни, но не и преди да оправдае името си. Освен че демонстрираха вече познатата стабилност, членовете на общността бяха обогатени с невъобразими суми въображаеми пари и всички ние бяхме възнаградени с повече знания по някои важни теми. Както винаги - хиляди благодарности на всички, които помогнаха. Специални благодарности към @josh за извлеченията от разпространението на изплащанията в неговите възли, на @southside за старателното проследяване на цените и на @loziniak за скорошното PR почистване на определени клиентски API-та. :bowing_man:

Ето какво променихме тази седмица в отговор на откритията на тестовата мрежа.

Толерантността към промяна на цената е по-добре обработвана от клиента, отколкото от възела. Възлите не трябва да приемат недостатъчно плащане, зависи от клиента да реши своята толерантност към покачване на цената. Клиентът вече може да доплати, ако цената за съхранение на част данни се промени между първоначалната заявка и качването на файла (не забравяйте, че цените се увеличават автоматично, когато възлите се запълнят).

Променихме кривата цена-капацитет, така че съхранението да остане по-евтино за по-дълго време, само когато възлите са наполовина пълни. Това ще насърчи използването и ще изглади различните плащания в първите дни.

Започнахме да плащаме за съхранение, използвайки UXTO, изпратени на момента, вместо пълни DBC, което използва много по-малко памет. Друг бонус: UXTO са криптирани в движение.

За да се справим с проблема с изчерпването на паметта на клиентите при шифроване на големи файлове, добавихме възможности за стрийминг към самошифроването, което означава, че големите файлове се разделят на части поетапно, а не всички наведнъж. Направихме нещо подобно и с дешифрирането от страна на мрежата. Направихме и корекции на паралелността на клиента, които, надяваме се, трябва да помогнат за поддържане на движението на големи качвания, тъй като те могат да изпращат повече парчета към мрежата едновременно.

Далеч от тестовата мрежа, има добри новини за устойчивостта на Sybil като цяло. Както Дейвид спомена миналата седмица, Sybil
атаките не трябва да са проблем за Safe Network, не повече от дребен вандализъм; но @bogard привлече вниманието ни към документ, който показва как могат да бъдат открити Sybil атаки към други децентрализирани мрежи в реално време и потенциално смекчени, което, ако проработи, би било истинска стъпка напред за по-широката кауза за децентрализация.

Общ напредък

@anselme вече интегрира UTXO в подготовка за премахване на DBC от мрежата, включително добавяне на проверки за сигурност и внедряване на плащания на парчета със SNT. Скоро ще последват регистрационни плащания - както и пълно обяснение на предимствата на този подход пред DBC (обещаваме). Едно нещо, което трябва да се отбележи в момента е, че UTXO са напълно криптирани на момента, докато DBC не са - значително подобрение на сигурността.

Плащания за регистри в момента е домейнът на @bochaco и те вече са почти готови. Той също така въведе подобрения на UX, за да предотврати плащането на клиент за създаване на нов регистър, ако такъв вече съществува на същия адрес, и да уведоми клиента при грешки направени при сделката или при създаването на нов регистър.

По отношение на мониторинга @roland работи върху интегрирането на OpenMetrics формата в safenode и настройването на Prometheus и Grafana, за да визуализира метриките, които се излъчват. Това решение е много по-леко от предишното.

Междувременно при изтеглянията @qi_ma е внедрил декриптор на потоци за изтегляния, за да позволи на изтегления файл да се предава поточно директно в дадена папка. Това избягва да се налага да съхранявате цялото декриптирано съдържание на файла в паметта, преди да запишете на диска, което би трябвало да облекчи някои проблеми с паметта.

@Joshuef разглежда разходите за ценообразуване при възлите и икономиката, включително кривата на цените, описана по-горе. Отново ще има по-пълна публикация скоро. Той също така работи върху преместването на обработката на толерантността на плащанията към клиента, така че плащанията, които се провалят поради промени в цените, просто се опитват отново с новата ставка. Също проучва някакво странно периодично поведение на процесора при Linux, което може да се дължи на зареждане на DBC.

@chriso търси коригиране на грешка при споделяне на файлове и настройване на автоматизирани димни тестове и първоначално качване на данни при тестови мрежи.

@dirvine се върна в гнездото на мравките със своята най-нова публикация в блог си относно безумието да се опитваш да наложиш пълен ред на сложни системи.

И @jimcollinson излезе с някои отлични идеи за първоначалното стартиране без излишни неща и предложи идеи за икономически стимули в бета мрежата. Мразим да ви причиняваме това отново, но още скоро!


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България