Safe Network новини 🇧🇬 16.11.2023

Бяхме заети тази седмица да подправяме тестовата мрежа за повторно стартиране. Една от причините за грешките, които видяхме последния път, беше репликацията, отиваща към твърде много възли, причинявайки увеличено използване на паметта. На свой ред това доведе до бързи промени в цените, което означаваше, че клиентите останаха в цикъл на повторно харчене.

Поставихме няколко PR, за да спрем тези прекомерни репликации сега. Тестваме ги вътрешно и допълнително отстраняваме грешки при потенциални проблеми.

В момента се извършват подобрения на инструментите, за да ни помогнат да проследяваме възнагражденията в тестовите мрежи и да получаваме базови показатели, с които да ги сравняваме. И разглеждаме по-фини техники за тестване с конкретни цели, отколкото просто да направим няколко големи теста, за да видим какво ще се случи.

Също така разглеждаме опростен режим на плащания, предложен от @ansleme.

Целта е да се опростят плащанията и да се премахне необходимостта от повторни опити и изплащания при промени в цената. Подписаната оферта предоставя проверено споразумение за цена между клиента и възела.

Накратко изглежда така

 • Клиентът пита възел за ценова оферта, възелът отговаря с цена + времево клеймо + подпис
 • Клиентът събира общата сума за плащането, включително авторските права
 • Клиентът изпраща плащане до възел заедно с подписаната ценова оферта
 • Възелът проверява, че подписът е валиден и времевият печат е в рамките на последните 10 минути (например)
 • Ако е валиден, възелът съхранява данните

Ключовите точки са:

 • Подписването на възел премахва необходимостта от изплащане в случай, че цената се промени между офертата и плащането, тъй като възелът знае, че се е съгласил с тази оферта, тъй като я е създал.
 • Timestamp позволява на възела да отхвърли прекалено стари котировки (както сега).
 • Това намалява необходимостта от повторни опити и кеширани плащания в клиента (стига клиентът да се опитва да качи в рамките на срока на изтичане на договора).
 • Само еднократно плащане и роялти превод вместо многократни плащания.

Времето тук е договор между възела и самия него, за да се гарантира, че клиентите не плащат погрешно. Това НЕ е договор между клиента и възела.

Благодарим отново на всички, които помогнаха с тестовите мрежи и тестването. Надяваме се скоро да можем да ви предложим по-дълготрайна тестова итерация.

Общ напредък

Освен горното предложение за плащания, @anselme продължи да усъвършенства настройката за плащане към един възел, което изисква малко преработване.

@Roland се занимаваше с разгръщането на тестова мрежа, за да можем да извлечем повече полезна информация при стартиране на тестови мрежи, включително получаване на мултиадресна информация за genesis и статистика на възела. Той също така създаде PR за внедрителя, за да добави устойчивост към Ansible задачи, така че ще игнорира грешки при внедряването на до 10% от възлите. При тестването ни мрежа от 2000 възела с недостъпни възли все още успя да се разгърне успешно с помощта на опцията ignore_unreachable.

Roland също така коригира проблем с изтичането на времето на клиента, който беше идентифициран от @loziniak

@bochaco извърши промяна, което означава, че таксата за роялти вече възлиза на 15% от плащанията за съхранение вместо подхода с едно нано на адрес, който използвахме. Също така проверяваме общата сума, получена с известията, а не само броя на известията. Anselme актуализира съответно софтуера на портфейла.

@Qi_ma е разделил плащанията на лицензионни възнаграждения по теми, за да намали използването на ресурси, и работи върху тестове, за да оцени въздействието му.

@bzee разгледа как елегантно да спре възлите със сигнали в допълнение към RPC и разглежда libp2p, за да види дали има неща, които да се вземат предвид при излизане, вместо да използва killall или Ctrl-C. Той и други членове на екипа също четат за Сибил защитата на libp2p.

И @joshuef работи усилено, за да сложи край на тези досадни прекомерни репликации.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

 • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
 • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
 • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България