SAFE Network новини - 16.4.2020

SAFE Network новини - 16.4.2020

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

  • Пуснахме нови версии на SAFE CLI (v0.12.0) и процеса на Удостоверителя (v0.0.8). CLI вече включва подкоманда files get и процесът на Удостоверителя вече не изисква администраторски разрешения под Windows.
  • Пуснахме нова алфа версия на SAFE Network програмата.
  • Пуснахме версия 0.5.0 на SAFE мобилния браузър, която включва необходимите промени за предоставяне на функцията за актуализиране вътре в приложението.
  • Наскоро създадохме общо ръководство за допринасяне към проекта, към което пускаме връзка във файла README.md във всяко хранилище.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Вече започнахме разработването на следващата фаза на Бейби Флеминг - Трезори Фаза 2б, многосекционна мрежа. Имаме няколко задачи, подредени в плана на проекта и първата заявка за обновление вече е подготвена! Този PR реализира поведението на нови Трезори, присъединяващи се към секцията като Възрастни, които по-късно се повишават към Старейшини, ако се налага. Следващата стъпка е да зададем на възрастните да държат парчета ImmutableData. Започнахме работа и по това. Очакват ни вълнуващи времена напред!

SAFE API

План на проекта

По-рано тази седмица пуснахме нови версии на SAFE CLI (v0.12.0) и процеса на Удостоверителя (v0.0.8), които носят няколко подобрения в програмния код, някои корекции на грешки, които наскоро бяха докладвани от общността при тестовете на Бейби Флеминг, както и някои нови функции като възможността за изтегляне на файлове от мрежата локално с въвеждането на подкомандата files get.

Едно важно подобрение, направено в тази нова версия на safe-authd, е, че тя не изисква администраторски разрешения за нейното стартиране в Windows, нито има нужда от инсталиране като Windows услуга, преди да може да бъде стартирана като процес. Сега safe-authd може да бъде стартиран с една команда safe auth start чрез CLI-то под Windows, точно както се прави и на другите платформи.

Както винаги, можете да актуализирате CLI-то си с командата safe update и safe-authd с командата safe auth update. Само една забележка за потребителите на Windows: преди да актуализирате и стартирате новата версия на safe-authd, моля, деинсталирайте първо Windows Service на старата версия на safe-authd, като използвате стария safe-cli (т.е. версия <= v0.11.0). Това може да се направи с администраторски разрешения под Windows и командата safe auth stop последвана от командата safe auth uninstall.

CRDT

Започнахме да разглеждаме CRDT за управление на нашите базови типове данни, за да избегнем необходимостта от строго подреден консенсус тук. Това изглежда много обещаващо за нашите основни типове данни и ще се стремим да подобрим типовете данни MutableData и AppendOnlyData, като същевременно поддържаме API-тата възможно най-сходни.

Ползата от това ще бъде много по-голяма пропускливост при добавяне на данни към или промяна на данни в мрежата, тъй като това се оказва едно от слабите места на Бейби Флеминг.

Като първа стъпка в опита ни да пуснем първия CRDT тип данни, започнахме работа по PoC внедряване на CRDT последователност въз основа на предложената LSeq CRDT. Започнахме с това през последните няколко дни и се опитваме да пуснем първата основна реализация, която може да бъде тествана, за да потвърди, че може да работи в мрежата, където всяка CRDT реплика се държи от всеки Старейшина в секцията. Все още сме в ранните етапи на това, така че остава да потвърдим, че този CRDT ще покрие всичките ни нужди, както първоначално смятахме. След като получим добри резултати, ще започнем с интегрирането му във всички слоеве от трезорите, през API-тата и CLI-то.

Както загатнахме миналата седмица, разглеждаме как safecoin може да се възползва от подобни мерки и се натъкнахме на доста интересна информация за нещо, известно като Асинхронни надеждни трансфери. Същността на въпроса е, че можем да премахнем необходимостта от подреден консенсус за транзакции в секциите ни, което означава едно нещо по-малко, което да се координира между Трезорите. В момента работим с това в първоначалната ни реализация на safecoin, но изглежда като обещаващ начин да поддържаме консенсус, да опростяваме транзакциите и кодовата база, като същевременно увеличаваме пропускателната способност!

SAFE Network програма (десктоп)

План на проекта

Както обещахме, веднага след новините миналата седмица пуснахме нова алфа версия на SAFE Network програмата. Вижте тази публикация за повече информация относно промените.

SAFE Удостоверител / SAFE браузър (мобилни устройства)

Удостоверител план, браузър план

Тази седмица работихме върху малка, но вълнуваща функция. Нашата цел беше да подобрим настройката на CI / CD и да интегрираме мобилните приложения с SDK-то на AppCenter за разпространение. Казано по-просто, нашата цел е, ако вече имате инсталирано SAFE мобилно приложение на вашето устройство с тези нови промени и се пусне нова версия на приложението, приложението ще ви подкани автоматично да го актуализирате до най-новата версия. Няма да се налага повече да го изтегляте ръчно от GitHub или AppCenter. Тази седмица успешно тествахме PoC за различни случаи на използване и така внедрихме тази нова функция в мобилния браузър.

Днес пуснахме версия 0.5.0 от мобилния браузър!

Можете да изтеглите тази нова версия, като използвате връзките за изтегляне / QR код от файла README. Последната версия включва необходимите промени за предоставяне на функцията за актуализиране на приложението - след като ръчно сте инсталирали / актуализирали браузъра до версия 0.5.0, всички бъдещи актуализации могат да бъдат обработвани в приложението.

Някои потребители може да предпочитат да продължат да актуализират ръчно - ако искате може да изключите автоматичната актуализация от страницата с настройки на браузъра.

Следващите ни стъпки ще бъдат да обновим мобилния браузър от версия 0.5.0 до 0.5.1. Възнамеряваме да пуснем тази нова версия следващата седмица. Това ще даде на нас и на вас шанс да изпробваме тази функция за автоматично актуализиране на различни устройства. Все още има някои пояснения, които трябва да направим около това как работят по-специално актуализациите под iOS: вярваме, че потребителите на iOS може да се наложи да влязат в AppCenter, за да работи автоматичното актуализиране. Колко удобно ще бъде това в сравнение с текущия процес е нещо, което ще оценим с ваша помощ. Ако всичко върви добре, тогава ще добавим тази функция към мобилното приложение за удостоверяване.

Маршрутизиране и quic-p2p

План на проекта

След като миналата седмица спряхме да проучваме алгоритъма AT2 (повече подробности в CRDT раздела в тези новини), тази седмица се върнахме към работата по правилното маршрутизиране. Няколко пъти споменахме в миналото, че искаме да подобрим тестовия пакет. Тази седмица най-накрая направихме първата стъпка към това. Премахнахме някои нереалистични предположения за синхронност и приближихме тестовете до реалността. Работата все още не е обединена, но вече се оказа полезна: с нея открихме две грешки, които се промъкнаха през стария тестов пакет. И двете е малко вероятно да се появят в реалния свят, но е най-добре да се покрият дори такива крайни случаи. И двете грешки бяха поправени в един и същ PR, който в момента се преглежда и очакваме скоро да бъде обединен.

BLS - Разпределено генериране на ключове

Като първата голяма стъпка към постигането на работещ DKG контейнер, тази седмица PoC PR беше обединен. Този PR включва някои тестове, които също служат като примери за използване. PR-и с допълнителни тестови сценарии са в процес на разработване тук и тук, проектирани са да гарантират, че контейнера работи както се очаква. Работим и върху някои API актуализации, за да позволим на други контейнери лесно да използват DKG. Успоредно с тях, проучваме използването на инструмент за симулация на Маршрутизирането, подобен на този тук, който използвахме преди. Целта ни с това е да се провери използваемостта на контейнера DKG в рамките на секцията, т.е. да се променя редовно членството.

Софтуерно тестване

Постоянно търсим начини да разрушим бариерите пред обществото и извън него, за да може всеки да допринася към проекта. Наскоро създадохме общо ръководство за принос, към което вече насочваме от файла README.md на всяко хранилище, а през последната седмица добавихме доклад за грешки и шаблони за заявки за функции към всяко хранилище. Малки и прости допълнения, но се надяваме те да се окажат ценни във времето.

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/