Safe Network новини 🇧🇬 18.3.2021

Накратко

  • Радваме се да обявим създаването на фонд BambooGarden, който ще бъде използван за инициативи в помощ на разпространението и приемането на мрежата! Пълни подробности може да намерите в отделна публикация във форума тук
  • Мързеливите съобщения се приближават към интеграция в sn_node, с обещаващи резултати до момента, плюс опростяване на кода.
  • Убедени сме, че най-накрая се справихме с разделянето на портфейла на секцията, след като днес успяхме да го накараме да работи безотказно. Това ни позволява да активираме преместванията и по този начин да изплащаме наградите, насочваме се към решаването на потенциално възникнали проблеми.
  • За феновете на @jimcollinson - вижте новият му клип демонстриращ как проектираме нещата с цел да направим печеленето на токени лесно, дори за тези, които не са на ти с компютрите.
  • @dimitar беше гост на българския крипто подкаст “Cyber people”, който излезе тази седмица. Ако говорите български език, можете да гледате пълния епизод тук, в противен случай трябва да видите неговото „великденско яйце“ на 58-ма минута тук :joy: :clap:
  • Следете редовно темата Харесайте този туит за някои отлични насоки за това как да спомогнете за популяризирането на Safe мрежата с едно щракване на мишката! :bird:

Представяме ви фонд BambooGarden :mega:

Радваме се да съобщим за създаването на фонд, който да се използва за инициативи, които или директно ще помогнат за пускането на Safe Network, или ще привлекат потребители към Safe Network, когато мрежата стартира.

Създадохме отделна публикация във форума с много повече подробности.

Първата стъпка преди възможността да се кандидатства за финансиране е да се намерят членове за комитета на фонда от общността, които могат да отделят време, за да помогнат да се определи обхватът на първата област/ти, към която трябва да бъдат насочени средства, и разбира се да преглеждат и гласуват за предложенията за финансиране. Ако искате да кандидатствате за доброволец и да се присъедини към комитета на фонда, може да намерите всички подробности в тази публикацията.

Safe клиент, възли и qp2p

Safe Network трансфери план на проекта
Safe клиент план на проекта
Safe Network възли план на проекта

Мързеливи съобщения

През последната седмица разглеждахме по-подробно възлите, съсредоточавайки се върху новите мързеливи потоци за съобщения и как можем да ги внедрим. В резултат на това направихме някои големи промени в кода на възела, за да опростим нещата до известна степен, което ни позволява по-конкретно да запазим някаква връзка със съобщението, задействало дадено действие на възел, за да можем да се провалим с този контекст, както се изисква.

Там извършихме и бързо преструктуриране, което изглежда ни доведе до добър резултат. Сега интегрираме свързаните промени в съобщенията в sn_routing за правилно маршрутизиране и / или грешки, ако съобщения ни не са синхронизирани с мрежата. След като сме готови с това, трябва да сме готови, за да започнем да предаваме съобщенията за грешки чрез модела на мързеливи съобщения, когато възникват във възлите.

Разделяне на портфейла на секция

Справянето с разделянето на портфейла на секцията беше трудна задача, когато старата секция (родителската секция на старейшините) се опитваше да подпише прехвърлянето към новите старейшини от новата секция.

Това, което в крайна сметка направихме, беше да използваме повторно генезисния поток, където Старейшините от новата секция просто предлагат създаването на нов портфейл.

Днес секциите работят за няколко последващи разделяния (без да се вижда край). Това означава, че вече можем да активираме повторно преместванията и изплащанията за по-нататъшно възнаграждение, които бяхме деактивирали по време на разработването на разделянията.

Изплащане на награди

Постигнахме успешни изплащания на наградите преди преструктурирането на кода, но в момента има някои поправки, които трябва да направим, за да ги стартираме отново. Вече работим по това.

Брои старейшини

PR-а за увеличаване на броя старейшини до 7 е на изчакване, тъй като налага някои промени в клиентските библиотеки. Те вече са внедрени и се тестват. След като се уверим, че всичко работи правилно, можем веднага да обединим този PR.

Документация

Започнахме работа по подробна техническа документация за sn_routing. Целта й е да бъде централен достоверен източник на информация за вътрешната работа на маршрутизацията и различните й алгоритми, така че новите разработчици, които искат да се потопят в нея, да могат по-лесно да го направят. Също така искаме да улесним официалното доказването на тези алгоритми. В момента документацията се преглежда и скоро ще бъде публикувана.

API и CLI

Подобно на това, което наскоро направихме с абстракцията на FilesContainer в sn_api, т.е. цялото съдържание се съхранява в Blobs и запазва само Safe връзка в FilesContainer, сега започваме да правим същия тип промени в изпълнението на NRS контейнера ни. Това няма да повлияе на начина, по който потребителите взаимодействат, създават и/или имат достъп до NRS имената и подимената, а само как данните се съхраняват в мрежата. Всяка нова версия на съпоставянията, създадена за NRS име, сега ще бъде сериализирана и съхранена в публична неизменяема Blob, като се запази само връзка от NRS контейнера към всяка от тези Blobs. По този начин NRS контейнерът все още ще следи историята на промените, като същевременно ограничава количеството съдържание, съхранявано на изменяемото парче съдържание, да бъде просто Safe връзки.

Както е обяснено в раздела по-долу, също се придвижваме от Sequence типа данни към новия Register тип данни, който е по-опростен и по-надежден CRDT за поддържане на едновременни операции от различни клиенти, като по този начин NRS контейнерите ще се съхраняват в регистрите, вместо в Карти, както е в момента. С това на място ще имаме всички реализации за абстракция на данни, базирани на CRDT.

CRDT

Работата с обвързани броячи непрекъснато напредва. Вече имаме теория за плащането, за да се разпределят операциите предварително и да се гарантира, че всички операциите винаги ще имат шанса да бъдат трайно завършени в свръхмнозинството от старейшини. Това, което остава, е да потвърдим тази теория чрез код доказващ кнцепцията, за да сме сигурни, че не пропускаме нещо в детайлите.

MerkleReg: Спряхме се на обходен API за MerkleReg, като това ни дава възможност да прегледаме историята на разклоняването на регистъра, както и да правим заявки за каквито и да е по-нови данни, записани в регистъра. rust-crdt # 116

С това, което вече е на място, започнахме да мигрираме от Sequence типа данни към новия Register тип данни. Промените за sn_data_types контейнера са готови (PR # 352) и сега работим за адаптиране на sn_client копието плюс sn_messaging съответно (PR # 65).

Safe Network програма и потребителско изживяване на фермерството

Представяме ви седмичната доза потребителско изживяване с това бързо видео от @jimcollinson, демонстриращо как проектираме нещата с цел да направим лесно печеленето на Safe токени, дори за тези, които не са супер уверени с компютрите.

Джим показва стила на предаване на информация, който разработваме за ключови области на Safe програмата при първо използване, като целта е да поведем хората през някои от по-нюансираните потоци, без да е прекалено подробно.

Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French


  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: SAFEnetwork България | Facebook
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България