Safe Network новини 🇧🇬 2.3.2023

За разлика от хардуера, с код е лесно и евтино да добавяте функции. За производител на автомобили дори промяната на нещо толкова периферно като външно огледало означава преоборудване на производствена линия, тестване на аеродинамиката, координиране на глобалната верига за доставки и т.н., докато софтуерният еквивалент може да бъде написан от един разработчик за един следобед. Това е чудесно, но е и опасно: винаги е много по-лесно да добавяте, отколкото да изваждате, а раздуването създава още раздуване – то се самоумножава. Ето защо, колкото и странно да изглежда, ние сме много по-горди от кода, който успяваме да премахнем, отколкото от екстрите, които добавяме.

Отвън това може да изглежда като изкопаване на дупки и след това обратното им запълване, но всъщност става въпрос за извайване на всяка част от материала, докато стане възможно най-лека. Това е частта, която изисква време, умения и прецизност. Но тъй като в Safe мрежата всяка част е тясно свързана с всяка друга, ползите от това усилие в крайна сметка се разпространяват в цялата мрежа.

Което е чудесно, докато не искаме да демонстрираме някаква важна характеристика, която зависи от цялото това сложно изсичане, което се извършва нагоре по веригата. DBC v0.1 вече са готови, но DBC са тясно свързани с всичко останало. DBC ни позволяват да плащаме за съхранение, съхранението се нуждае от надеждно предаване, то от своя страна се нуждае от друго … и т.н. Ето защо, както споменахме миналата седмица , ще се насочим към демонстрационна мрежа само за плащания, която е независима от работата, която се извършва другаде, така че да не се отклоним твърде далеч от пътя, по който вече сме.

Общ напредък

@Chriso опростява CLI-то, премахва старата команда node и преименува възела на safenodeблагодарим за всички предложения за именуване впрочем :sunglasses:.

@Anselme добави поле причина към SpentProofs, попълвано от клиента и може да се проверява от Старейшини, без да се изисква подпис. Това би трябвало да означава, че не се нуждаем от Старейшини, които да подписват данни, елиминирайки с един удар вектора „атака със стар ключ“, където лош актьор с предишен ключ може да потвърди данните. Той също така изчисти някои странни цикли в AE клюкарската логика.

Междувременно @joshuef подобри регистрационните файлове за преместване, за да премахне няколко фалшиви и объркващи грешки, които правеха потоците трудни за проследяване, а също така промени възрастта на възела по същата причина.

@Qi_ma преструктурира участниците в секциите, така че логиката за членството е достатъчно солидна. Това трябва да помогне за предотвратяване на проблеми, свързани с прехвърлянето на членове.

И @oetyng работи върху мрежата за плащане, причината за което е дадена по-долу.

Мрежа само за плащане

Има трудни технологични проблеми, които решаваме, и това е истинската работа на проекта. Но в същото време имаме някои части, които вече работят добре, като една от тях е нашата DBC технология. Платежната мрежа е начин да демонстрираме – стъпка по стъпка – атрибутите, функциите и производителността на DBC, докато чакаме другите ни иновации да узреят.

Също така искаме да можем да тестваме и усъвършенстваме потребителското изживяване, да проверим за неочаквани проблеми и да работим върху други области на дизайна.

Мрежата за тестови плащания ще бъде начин за емулиране на начина, по който DBC ще се използват в Safe мрежата, независимо от съхранението на данни, като същевременно остава възможно най-близка до цялостния дизайн на мрежата, със своите предпазни мерки срещу Сибил атаки, DDoS и подобни.

Както посочихме във въведението: искаме да сме сигурни, че пасва възможно най-близо с останалата част от дизайна, като същевременно може да функционира като самостоятелен прототип. По този начин можем да вземем натрупаните знания и просто да ги използваме обратно.

Наличието на функционираща мрежа само за плащания също има известен привлекателен потенциал да ни помогне да се справим с някои допълнителни предизвикателства:

  • Да демонстрира и предложи на пазара някои от новаторските технологии, върху които работим. Да привлече погледи към проекта и да предизвика вълнение за това, което предстои.
  • Директно сравняване на ефективността спрямо действащите валути.
  • Да демонстрира уникалните предимства над действащите конкуренти, напр. производителност, уникални способности на DBC, предимства за околната среда и т.н.
  • Да възстанови интереса към проекта, за който някои може би са забравили.
  • Пилотна интеграция към борси и приемане на икономическата технология преди пълното стартиране, което ще бъде от решаващо значение за растежа и достъпността на мрежата.
  • Изграждане на база от възли преди пълното стартиране.

Така че като цяло си заслужава оценката на осъществимостта, която предприемаме, тъй като може да бъде полезен инструмент по пътя към стартирането.

Тестване… тестване…

Това също би било начин за разпределяне на риска и за справяне с проблемите поетапно и координирано; тъй като голямото стартиране както на плащанията, така и на мрежата за данни естествено би имало повече потенциални точки на провал.

Като се има пред очи, че отделна платежна мрежа може да бъде пилотирана и обновявана без комбинирания риск. Можем да се поучим от нея и да продължим да градим. Това не е пълната визия, а част от поредица от продукти, които можем да изградим и ще продължим да изграждаме, докато работим за тази визия. По-пъргав подход, така да се каже.

Трябва да измислим как да я защитим при всяка малка стъпка, за да избегнем неизбежните измамници и атаки, но тестовата мрежа за плащане е обещаваща.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...