SAFE Network новини – 22.8.2019

SAFE Network новини – 22.8.2019

ФАЗА 1 (тестови трезор)

Имаме удоволствието да ви представим поредната част от пъзела към излизането на първата Фаза на Трезорите :tada:

Всъщност обсъждахме дали да изчакаме завършването на всички части от Фаза 1, но тестовете ни пожънаха успех и сме твърде развълнувани за да чакаме повече - затова ви даваме достъп до първоначалната версия веднага!

Насочете се към тази тема във форума за подробна информация, това което се задава ще ви хареса…! Надяваме се да сте също толкова развълнувани като нас!

Маркетинг

Екипът ни участва в Web3 Summit в Берлин и сподели историята на SAFE мрежата. Имахме възможност да разкажем как си представяме светът отвъд блокчейн технологията на морето на програмисти, инвеститори и други любопитни очи, заедно с другите участници като Едуард Сноудън, Ричард Сталман и Дейвид Чаум. Имаше го и това прекрасно усещане, когато някой ти каже “яко”, след като кажеш “Работя в MaidSafe” :wink:. Вижте няколко снимки от събитието, включително една с @dugcampbell, докато говори на сцената за децентрализираното съхранение на информация.

11003476facd9b261864c6548656d958534c964a
И последно напомняне, че @jimcollinson е в Брайтън тази вечер, така че ако искате да участвате в срещата заповядайте в The New Unity Pub от 19:00 часът. Вземете си нещо за пиене и чуйте всичко за UX/UI.

SAFE CLI

План на проекта

Голямата новина тази седмица е излизането на safe-cli и safe-authenticator-cli с реалните SAFE Клиентски Библиотеки :tada:, кликнете на посочените линкове за да свалите версията за вашата OS.

Всичко това постигнахме със завършването на този PR вчера.

QA екипът беше зает да тества safe-cli и safe-authenticator-cli след като ги включихме да използват истинските SAFE Клиентски Библиотеки. Надяваме се да открием очевидни бъгове, но разбираме, че няма софтуер без бъгове, затова ако ако откриете проблем или искате да ни дадете обратна връзка, положителна или отрицателна, може да го направите в тази тема във форума на общността.

Тази седмица нашия DevOps/QA екип добави self_update към кода на safe-authenticator-cli. Това използва командата self_update за да свали последната версия от GitHub страницата ни, ако има обновление, всеки път когато потребителя стартира ./safe_auth --update , което ви спестява ръчното сваляне на новите версии. Това изравнява функционалноста му с тази на safe-cli.

SAFE Network приложение/програма

(SNAPP)

План на проекта

И преди сме споменавали SAFE Network приложение/програмата в седмичните новини. Първата версия ще е проста помощна програма, позволяваща свалянето, инсталацията и управлението на различни видове SAFE програми и инструменти, които са вече налични или в процес на разработка.

Екипът ни работи усилено и първата версия скоро ще е готова за тестове от QA екипът ни.

Като това е само началото за това приложение. Ще започне съществуването си като общ инструмент за тестове, но идеята му е да се превърне в старт бутон за мрежата. Не жизненоважна програма, но полезна преходна стъпка, която са появява при нужда. С нея ще може да влизате, идентифицирате, управлявате профила си или създавате нов акаунт.

Това е стъпката, на която сме в момента - дизайна и създаването на методи, чрез които потребителите да могат да влизат в мрежата за първи път, по начин без нужда от чуждо позволение, в среда без сървъри.

Може би сте стартирали първия си Трезор или сте получили покана от приятел, който е вече в SAFE мрежата. Но всичко е необходимо да е разбираемо, лесно и работещо на всякакви устройства.

Имаме екип, които гледа към цялостната картина за приложение на SAFE Network програмата и я разработва за едновременно използване от мобилни и десктоп платформи, от самото начало. Всичко това трябва да се тества за да е максимално удобно за обикновения потребител, затова очаквайте още по темата!

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Тази седмица най-после завършихме с тъмния-режим PR :smile: и го включихме в основния код. Това ще позволи на потребителите да включват/изключват тема с тъмен режим както за Android така и за iOS устойства.

Миналата седмица @Zoki съобщи за проблем с Android браузъра, при който някои сайтове не могат да се свалят от SAFE Network, защото програмата се опитва да обърне публичните имена с числа в IP адреси. Открихме от къде идва проблемът и го разрешихме. Поправката ще бъде включена в следващата версия.

Последно за сега е добавянето в мобилния браузър за iOS на поддръжката на жестове за навигация, чрез които може да се преминава напред или назад между страниците.

SAFE Клиентски Библиотеки

План на проекта

Имахме добър напредък тази седмица с тестовете по интегриране на quic-p2p с истинските Трезори и с удоволствие ви съобщаваме, че няма повече провалящи се тестове и известни проблеми. През следващата седмица ще усъвършенстваме кода и ще се уверим, че всичко работи гладко за следващата версия на SAFE Клиентските Библиотеки.

Тази седмица основния фокус на @marcin беше оправянето на бъгове и разглеждането на PR-те. Той публикува PR променящ CreateCoinBalanceFor заявката да връща Transaction отговор в Тестовия Трезор. Също така работи по минимално преструкториране на Client елемента, премахвайки част от дублирания код и правейки Client::full_id() метода да връща SafeKey вместо Routing::FullId типа, намалявайки зависимостта ни от Рутинга. И за финал пусна PR добавящ малки подобрения към документацията тук там.

В съчетание с работата по SAFE Клиентските Библиотеки, правим промени по safe-nd щайгата, като поправяне на валидацията за позволяване към AppendOnlyData и преструкториране на error_response функцията така че сега връща Transaction отговор тип грешка за CreateLoginPacketFor заявката. Публикувахме нова версия на safe-nd 0.3.1 с промените.

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Продължавайки работата от миналата седмица основно се съсредоточихме върху обединяването на PR-те към функционалностите на от край до край решението за Сигурно Доставяне на Съобщения. Основната работа включваше почистване за да се избегне добавянето на идентичностите на старейшините изпращащи съобщение към всяко съобщение. Това добавяше много излишен разход и затова вече изпращаме тази информацията еднократно към Секцията, на която й трябва. Всяко съобщение съдържа много по-лекия BLS Key (емулиран за сега) и подпис. Друга работа е подписването и проверката на съобщения от един източник с ED ключ, който се използва за валидирането на съобщения от единични компютри.

Открихме и причината за последния неуспешен тест при използването на Parsec - идва от алгоритъма за разчупване на обвързванията в Parsec. Създадохме тест в parsec, който може да показва този проблем по рано и работим върху поправка за него.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/