SAFE Network новини - 23.4.2020

SAFE Network новини - 23.4.2020

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

  • Пуснахме нов стабилен NuGet пакет от SAFE C# API.
  • Добавихме нова малка функция в мобилния браузър, която позволява на потребителите да преглеждат файловете от FilesContainer. Това ще бъде достъпно от следващата версия.
  • Работихме по адаптирането на dog командата, за да покажем всяка стъпка във веригата за повече подробности.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

През последната седмица продължихме работата по обработката на данни от Трезори с ранг на Възрастни. Там постигнахме добър напредък, като идентифицирахме изискванията в маршрутизирането и се свързахме с @adam и @qi_ma, които помагат да задоволим изискванията ни незабавно. Докато продължаваме да работим по този фронт, мислим и за другите компоненти на следващата фаза, като обработка на мрежовите разделяния и др. Очаквайте подробности!

SAFE API

План на проекта

След последната версия на SAFE CLI v0.12.0 миналата седмица, започнахме да работим върху някои нови функции и подобрения, предложени от общността по dog CLI командата. Понастоящем показва информация за това как е насочен URL адрес за намиране на целевото съдържание, но когато тази подробност означава повече от една индирекция, тя не показва всяка стъпка в такава верига за повече подробности. По този начин сега се опитваме да се уверим, че тя показва цялата верига подробно, така че потребителят да разбере напълно какво съдържание е насочено от URL адрес и как.

Някои други незначителни допълнения се правят в API-тата за анализиране на SAFE-URL адреси, като например разбор и възможност за манипулиране на параметрите на заявките и / или фрагмента. Те не се използват от никоя от функциите, които в момента излагаме в CLI-то, но това е нещо, което ще бъде полезно за разработчиците на приложения при работа с SAFE-URL адреси.

CRDT

Усилията в опит да се осъществи първото прилагане на PoC за CRDT тип данни продължиха и през тази седмица. Имаме обещаващи резултати за Последователния тип данни, които вече работят в тази PoC реализация, като по този начин започнахме да работим върху добавянето на векторни часовници, за да работи правилно и да поддържа едновременни операции. Примерен сценарий, при който това може да се изисква, е ако две различни операции за вмъкване, идващи от два различни клиента, трябва да бъдат приложени във всички реплики (трезори на Старейшини в нашия случай), но редът, в който тези два нови елемента трябва да бъдат добавени е същия на всяка от репликите, без конфликти. Имаме първи проект за изпълнение, който обхваща някои основни случаи на едновременни операции и сега се опитваме да обхванем всички крайни случаи, като напишем някои прилични тестове, които биха ни помогнали да продължим с работата.

Напредваме и с AT2 внедряването на safecoin, което включва голямо преструктуриране на SAFE Клиентските библиотеки, за да раздели нещата и да улесни разбирането. С приключването на това ще имаме преобразуване до основната настройка за AT2 (без никакво потвърждение и т.н. … т.е. основно преобразуване на това, което бяхме подготвили за следващата стъпка). Това работи добре и ни поставя в добро положение.

Успоредно с това работихме върху създаването на нови тестове и „хаос“, при което можем по-сигурно да потвърдим, че нашата реализация на AT2 работи както се очаква, след като настроим стъпките на консенсус. Това трябва да включва симулиране на отпаднали съобщения, за да се гарантира, че все още се постигаме консенсус или клиентите / трезорите действат злонамерено, така че да може да потвърдим, че подобно поведение ще бъде отхвърлено, както се очаква.

Освен всичко това започнахме и някои модернизации на внедряването на фючърсите на SCL Rust, за да направим различните аспекти по-прости. Това само по себе си е доста голяма задача. Но досега я отлагахме, така че е добре да я започнем.

SAFE Удостоверител / SAFE браузър (мобилни устройства)

Браузър план, Удостоверител план

Тази седмица отстранихме множество проблеми в мобилния браузър, докладвани от общността. README файла в хранилището и страницата с често задавани въпроси във форума също бяха актуализирани, за да коригира някои стари линкове и да добави допълнително съдържание.

Преди при опит да се свържете със споделената секция на MaidSafe, показвахме едно и също съобщение за грешки за различни проблеми. За да подобрим диалозите за грешки и да ги улесним при отстраняване на неизправности, разделихме процеса на свързване на две стъпки. Изтегляне на файла за връзка от S3 и свързване към SAFE мрежата. Сега и двете стъпки показват свои диалози за напредък и грешки.

Добавихме нова малка функция в мобилния браузър, която позволява на потребителите да преглеждат файловете от FilesContainer. Използвайки това, потребителите вече могат да разглеждат всеки FilesContainer, чрез неговия XOR-URL / NRS-URL адрес и могат да преглеждат файловете от списък.

Ще продължим да добавяме повече корекции и функции, преди да пуснем нова версия на приложенията.

Направихме актуализация и добавки към страницата с въпроси за Удостоверителя във форума, заедно с поправянето на стар линк в README.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица пуснахме нов стабилен NuGet пакет. Обновеният пакет съдържа корекцията за декодиране на удостоверяващото API. Също така актуализирахме API-тата за XorUrlEncoder, за да поддържаме под-имена. Преди това в API-тата на C# не беше възможно да се генерира XOR-URL с под имена; с последните промени сега можете да предоставите под имена, за да генерирате нов XOR-URL адрес. Също така актуализирахме API-тата за XorUrlEncoder, за да използваме C# списък от низове, вместо да използваме JSON низове при генериране на XorUrlEncoder от XOR-URL.

Маршрутизиране и quic-p2p

План на проекта

Миналата седмица обединихме подобренията на теста, за който говорихме в последните новини от разработчиците и той вече ни помогна да идентифицираме още една фина грешка, която бързо отстранихме. След това внедрихме две малки промени: едната, за да разкрием метод за извличане на текущия раздел Възрастни и още една за промяна на начина на стареене на Трезорите по време на стартирането на мрежата - и двете изисквания от екипа на Бейби Флеминг.

В ход е и друга задача за преструктуриране. Тя има за цел да внесе повече разум в chain модула. Този модул стартира много отдавна като проста структура от данни, съхраняваща историята на промените на членовете на секцията, но с течение на времето натрупа доста несвързана функционалност. Преструктурирането ще го раздели на няколко самостоятелни модула, всеки с ясно определени отговорности, което ще доведе до по-чист и опростен код. Очакваме да повдигнем PR с тази работа много скоро.

BLS - Разпределено генериране на ключове

Добавихме още тестови сценарии към DKG контейнера. Работата по преструктурирането продължава тук, за да го подобри допълнително. Използваме и BLS-DKG, за да напишем инструмент за симулация на маршрутизацията, който да ни помогне да проучим и интегрираме този контейнер с модула за маршрутизиране. Това ще бъде използвано заедно с Parsec, което прави процеса на консенсус на мрежата много по-лек. Първоначалната настройка би била да се симулира новообразуваща се секция от старейшини, да се симулира откъсване чрез добавяне на старейшини по време на DKG сесията и тест, за да се види как работи секцията при постигане на консенсус. Това също би ни помогнало да проверим използваемостта на контейнера в секция, каквато би била в реалния свят.

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/