SAFE Network новини – 24.10.2019

SAFE Network новини – 24.10.2019

Маркетинг

Тази седмица, ако сте един от привилегированите лица, които са се регистрирали в нашия бюлетин, ще получите резюме на прогресът ни от последните няколко седмици. За тези от вас, които не сте се регистрирали - защо не? Посетете safenetwork.tech и се регистрирайте за редовни имейли, които варират по съдържание, като информация за прогреса или повече насочени към анализ на състоянието на днешния Интернет.

Все още има време да гласувате за @dimitar и неговата номинация за сайт на годината. Знаем, че много от вас вече са гласували (включително самите ние!), но гледайте да не забравите - така че защо да не го направите сега? След като прочетете останалата част от новините ни, разбира се.

0765e1686ba24002059dea9fcb212b965ccd0140

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Тази седмица постигнахме добър напредък в интеграцията между маршрутизацията и трезорите: необходимите промени в API-то са направени и също така коригирахме засегнатите тестове за маршрутизиране. Продължаваме с кода на Трезорите и очакваме скоро да започнем да пускаме първите интеграционни тестове.

С приключване на задача 882, всички заявки на клиенти преминават през механизма за консенсус. Тестовата среда с опитното маршрутизиране извършва клиентски операции на всички клиентски манипулатори, когато получи заявка. Следващата стъпка е клиентът да се свърже с 2/3-та от своите клиентски манипулатори в секцията и да изпрати заявките до възлите в списъка си със свързани компютри. Това внедряване стартира в PR 886 и ни доближава една стъпка по близо до клиент способен да се свързва с дадена секция.

Тъй като втората фаза на Трезорите продължава да се разработва, не забравяме и за споделения трезор, който всички използват чрез SAFE браузъра (с функцията на Вечната мрежа - Perpetual Web) или чрез CLI приложението. От пускането на първата фаза добавихме някои функции към SAFE Клиентските библиотеки и Трезора, като например подробна разбивка на разрешенията на приложенията, възстановяване на пари при неуспешни операции и други. Тези актуализации понастоящем се адаптират за CLI-то и езиковите API-та, така че очаквайте актуализирани версии много скоро.

SAFE CLI (Интерфейс на командния ред)

План на проекта

През последната седмица се съсредоточихме изцяло върху внедряването на authd (Процеса за удостоверяване) и API-тата, за да взаимодействаме с него като клиент. Успяхме да направим и рефакторинг и преструктуриране на authd кода, тъй като първоначалната имплементация на проекта се нуждаеше от него, но сега, когато стигнахме дотам, че разполагаме с цялата функционалност за основните потоци на удостоверяване на приложенията, беше необходимо за да може да продължим да го развиваме.

Последното API, по който работим, цели да позволи на приложенията да се абонират ( subscribe) за получаване на известия от authd , когато заявление за разрешение е изпратено от кое да е SAFE приложение. Приложение, което се абонира за тези известия, може след това да подкани потребителя да разреши / откаже заявката за разрешение, преди да поиска от authd да даде идентификационните данни на приложението или не. Както знаете, това се изисква от всеки потребителски интерфейс на Удостоверителя, като SAFE Network приложението/програмата. Това беше последната функция, която искахме да имаме, преди да продължим напред със следващите стъпки в подготовката на authd .

Сега се фокусираме върху това да направим authd стабилен, да поправим някои известни бъгове, да добавим поддръжка за Windows и да изложи CLI-то на командите auth за всички операции, поддържани от authd , които накрая да заменят safe_auth CLI-то, оставяйки един SAFE CLI за всички операции.

Наистина се радваме да споделим това с цялата общност, тъй като смятаме, че това е хубава стъпка към опростяване на потребителското изживяване около даването на разрешения на приложенията/програмите, както и да го направим възможно най-просто за приложенията за обмен на заявки / отговори на разрешения с authd от всяко устройство.

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

Финализираме поведението при актуализация, като го въвеждаме за програмите (първоначално само за браузъра), за да се актуализират на заден план безпроблемно. Всичко, което ни остава, е да финализираме част от управлението на данни в приложението SAFE Network и да тестваме всичко. След това ще имаме възможност за актуализиране на приложенията с управление от едно място!

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

През изминалата седмица се борихме както с Травис, така и с Apple, в опит да интегрираме новата им система за нотариална заверка с нашия CI. Все още виждаме някои проблеми там, но вече сме го интегрирали правилно в системата за изграждане, което означава, че можем да пускаме нови версии!

Работим върху последните няколко грешки, но ще пуснем нова версия на браузъра в следващите дни. Бъдещата версия ще интегрира нови актуализации на safe-nodejs, излагайки XorUrlEncoder за приложения, които да се използват. Това също така ще актуализира част от логиката за взимане на решения на pWeb, като блокира ресурсите, поискани от страница от друго местоположение, ако тези ресурси сами по себе си не подлежат на добавяне на нови версии. Това също ни накара да направим малко рефактор по логиката за взимане на решения на страницата, за да можем да тестваме и да уловим проблеми тук по-лесно. Ще преминем скоро към тези тестове, заедно с някои други актуализации на зависимостите и необходимите актуализации за съвместимостта на SAFE Network App.

Можете да проверите новите правила за взимане на решения, когато се пусне най-новия браузър! Следете форума и нашите акаунти в социалните мрежи.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица започнахме с някои задачи за преструктуриране на хранилището и обединихме кода за всички нови API-та в главния клон, а стабилният код за alpha-2 мрежата е наличен в нов клон alpha-2 .

Добавихме още тестове за API-то за извличане и инспектиране и открихме проблем, при който API-то връща грешен резултат. Проблемът беше решен и тестовете вече преминават за всички десктоп платформи.

С вече работещата версия за десктоп системи преминахме към интеграционното тестване на мобилни платформи и това също донесе вълнение за момента. Изискахме някои промени в библиотеките на Rust, които екипът на Клиентските библиотеки бързо подреди. След това установихме, че основните библиотеки, генерирани за Android, не отговарят на средата на устройството по подразбиране. Решихме и този проблем заедно с още няколко грешки, които ни изненадаха.

Сега тестовете на библиотеката C # работят успешно на Android и iOS с изключение на няколко API-та. Това означава, че не сме далеч от излизане на работеща версия, така че следете SAFE App C # хранилището за актуализации.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Работата по преместването на компютрите (node relocation) напредва добре. Действителният поток на преместване беше въведен миналата седмица и тази седмица реализирахме причината за преместване - тоест решението кога трябва да се извърши преместване, кой/кои възел(и) трябва да бъде преместен и в кой участък да се премести. Открихме и недостатък в начина на конструиране на доказателството за целевия участък, но веднага го поправихме. Последните останали грешки в теста се дължат на това, че понякога сме прекалено нетърпеливи към преместването, но се работи и за това. Последната част от историята за преместване е да се приложи механизмът от горните слоеве да изиска повече възли в секцията. Работата по това вече започна.

Постигаме напредък и в по-нататъшното опростяване на установяването на комуникационни канали между Старейшините. Работим за пакетирането на информацията, необходима за изпращане на директно съобщение с известието, указващо с кой старейшина да общуваме. Това може да бъде или в собствената секция на възела, или в съседните му. Това ще помогне за премахване на категория грешки, с които се сблъскваме редовно.

Напреднахме и с работата по въвеждането на стареенето на възли и BLS: постигаме добър напредък в откриването дали възлите са достатъчно отзивчиви, за да продължат да бъдат Старейшини, както и по-добре да обработват множество известия, че възли са се присъединили или са напуснали едновременно.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/