Safe Network новини 🇧🇬 24.9.2020

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

  • Преименувахме контейнера safe-vault на sn_node.
  • В sn_node отново активирахме CI системата за множество от нашите тестове, което ни дава всички node тестове на всички платформи и почти всички e2e тестове.
  • В Маршрутизирането разрешихме останалите неуспешни единични тестове от премахването на parsec, остават само няколко неуспешни теста за интеграция, с които да се справим.
  • Маршрутизиращият PR за излагане на асинхроното API вече е обединен в главния клон. :tada:

CRDT

sn_fs (досега наричана safe_fs)

Тази седмица беше направено допълнителна настройка на поддръжката на файловата система. Също така беше взето решение предстоящия контейнер да се нарече sn_fs за съгласуваност с други контейнери, които споделят префикса “sn_”.

Safe Клиентски библиотеки, Възли (досега наричани Трезори) и qp2p

Safe Network Трансфери План на проекта
Safe Клиентски библиотеки План на проекта
Safe Network Възли План на проекта

Тази седмица приключихме дискусиите дали safe-vault е най-доброто и най-точното име за контейнера. Тези дискусии по този контейнер всъщност продължиха няколко седмици, като бяха обсъдени няколко предложения. Спряхме се на sn_node, тъй като вярваме, че той показва точно това, което е тази контейнер, в най-опростения смисъл - това е “възел” в Safe мрежата. Всеки, който е запознат с peer-to-peer мрежите, ще разбере този технически точен термин и какво означава той.

И така, при Възлите тази седмица преструктурирахме малко обработката на клиентските събития и след това ги обединихме в основния контейнер. С това и след някои други малки поправки на тестовете, отново активирахме системата CI за подмножеството от тестове, което ни даде всички тестове на възли на всички платформи и тестове от край до край (e2e) на Ubuntu и Windows. Това е чудесно, тъй като не само ни връща към правилното тестово покритие за по-солидни PR отзиви, но всъщност това е нещо, което никога досега не е работило правилно срещу самите възли като част от CI. Занапред ще стабилизираме това на всички платформи (понастоящем macOS е проблематичен) и ще дадем възможност за тестове от страна на клиента срещу възлите, докато ги задействаме отново.

Продължавайки от предишната седмица, последният участък в нашия списък за подравняване на всички модули е интеграцията на възли и клиенти. Тъй като новият ни асинхронен маршрутен слой става по-стабилен, което от своя страна подобрява стабилността на мрежовите секции, също така укрепваме горните слоеве, където се работи с данни и транзакции. Тук започваме добре със създаването на клиента, без да се занимаваме много, което отразява, че възлите, заедно като Секция, комуникират и реагират както очакваме между себе си и с клиента. Както се очакваше, грешките започват да се появяват в слоя за транзакции с данни, докато напредваме, увеличавайки сложността на тестовете. Ще ги разглеждаме един по един, докато видим, че всички тестове преминават и подсилват мрежата и работят както трябва. Така че елате с нас на този последен етап за да видим минималната мрежа, която ни чака!

Маршрутизация

План на проекта

В Маршрутизирането тази седмица работата по отстраняване на някои грешки около DKG и преместване, споменати в новините от миналата седмица, бяха обединени, оправяйки повечето неуспешни тестове. В допълнение към това имаше още два PR-а (корекция на преструктурирането по премахването на parsec и симулиране на натрупване на dkg_result), които също бяха обединени, разрешавайки всички останали проблеми от тестовете, оставяйки само няколко неуспешни теста за интеграция.

Освен това обединихме работата, която извършихме по излагане на асинхронния API :tada:. Няколко корекции и подобрения бяха направени, за да го направим готов през последните дни и седмици и вече имаме асинхронното API за маршрутизация на място и функциониращо, образувайки Секция, когато се използва с реализацията ни на възел.

Текущите проучвания във връзка с преобразуването на маршрутни данни в CRDT продължават с добри темпове. Има много текущи дискусии за това как правилно да се използва CRDT в този контекст. Също така започнахме да пишем PoC код на няколко различни подхода, за да разберем по-добре как правилно да го проектираме и направим, както и да видим последиците от цялата тази работа. Засега изглежда добре и има смисъл, но вярваме само на работещ код :wink:

Safe Network програма и UX

Проследяване на опциите / Екрани и потоци

Тази седмица продължихме работата по интегрирането на функцията Action Menu в прототипа за проектиране на Safe Network програмата. Ще видите как започва да се оформя във Figma файла през следващите седмици, тъй като дизайнът е усъвършенстван и подобрен.

Също така бяхме доволни да си сътрудничим с други дизайнери в Decentralization Off The Shelf семинар тази седмица.

С помощта на екипи като нашия този проект има за цел да изгради библиотека от дизайнерски модели, които решават проблеми, общи за децентрализираните мрежи.

Въпреки че много от обсъжданите проблеми ще бъдат разрешени по подразбиране в Safe мрежата (:smiley:), много други проекти се занимават с подобни проблеми на езика, умствените модели и въвеждат непознати парадигми за новите потребители. Така че това беше чудесна възможност да се включим, да си сътрудничим, да чуем за други иновативни подходи и като цяло да се възползваме от общото съзнанието на толкова много дизайнери.


  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/