SAFE Network новини - 26.3.2020

SAFE Network новини - 26.3.2020

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

  • Пуснахме версия 3 на Бейби Флеминг :tada: Тази актуализация се състои от нова версия на safe_vault (v0.23.0), която използва новата версия на quic-p2p, актуализирана, за да използва последната версия на библиотеката Quinn.
  • Пуснахме нови версии на SAFE CLI (v0.11.0) и процеса на Удостоверителя (v0.0.7), които са съвместими с новия safe_vault (v0.23.0) и използваме нови версии на SAFE Клиентските библиотеки, които повтарят процеса на зареждане няколко пъти преди да върнат грешка.
  • @jimcollinson публикува кандидат-дизайни за някои от ключовите потребителски истории, свързани с разрешенията за файлове, навигация на данни и публикуване. Вижте секцията SAFE Network програма UX по-долу.

Бележка от MaidSafe фондацията за актуалната пандемия Covid-19

Фондация MaidSafe - която е регистрирана шотландска благотворителна организация - подкрепя преподаването на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и на изкуството.

Пандемията Covid-19 закрива училища в много части на света и може би се притеснявате дали държите децата си заети и образовани. За да ви помогнем, сме събрали няколко забавни дейности, които са съставени с помощта на STEM указания за преподаване тук, във Великобритания. Дейностите обхващат три възрастови групи с по два проекта за всяка. Като ориентир дейностите на ранното ниво са за деца от 3 до 5 години, първото ниво за деца от 6 до 8 години и второ ниво от 9 до 11 години.

За да получите безплатни материали, просто изпратете имейл на info@maidsafe.foundation и ние ще ви ги изпратим. Вашият имейл адрес няма да бъде споделен с трета страна и ще бъде изтрит, след като ви изпратим информацията.

Също така качваме снимки, видеоклипове и връзки към забавни дейности във Facebook.

Можете също да посетите нашия уебсайт за повече информация за дейността ни и да видите някои от нашите минали проекти, които могат да представляват интерес. Има и три безплатни примерни урока от нашия STEM пакет, които можете да получите, като кликнете върху раздела STEM.

Искаме да ви помогнем да запазите и възпитавате детето / децата си през това време на несигурност, така че, моля, пазете се и се надяваме всички да се радвате на дейностите.

Искрено Ваши,

Екипът на MaidSafe

Ако искате да дарите на MaidSafe Foundation, моля, следвайте линка по-долу или използвайте QR кода за достъп до нашия PayPal акаунт. Всички дарения ни помагат да подкрепяме образователни проекти в училищата и общностите.

PayPal

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Днес пускаме третата версия на Бейби Флеминг, известна още като Трезори Фаза 2a :tada:. Актуализирахме quic-p2p, за да използва най-новата версия на библиотеката Quinn и актуализирахме всичките ни контейнери, за да използват новата версия на quic-p2p. Заедно с тази актуализация правим някои сравнителни тестове на CLI командите срещу Бейби Флеминг. Забелязахме, че има някои проблеми в моменти, когато Клиентът (CLI в този случай) не е в състояние да стартира мрежата. Това може да възникне по редица причини, като загуба на пакети, прекъсната мрежова връзка и др. Връщането на грешка веднага щом това се случи, няма смисъл, така че внедрихме малка функция в библиотеките на SAFE Клиента, която стартира процеса на зареждане няколко пъти, преди да върне грешка. Като имаме това място, успяхме да сравним CLI командите срещу Бейби Флеминг в 1000+ повторения. Пуснахме нови версии на Трезора и CLI, моля тествайте ги и пишете за ако намерите грешки.

Как да обновите до Бейби Флеминг версия 3?

Тази актуализация се състои от нова версия на safe_vault (v0.23.0), както и нови версии на SAFE CLI (v0.11.0) и процеса на Удостоверителя (v0.0.7).

Ако никога преди не сте използвали CLI, можете да следвате ръководството тук, за да изтеглите и стартирате нашия скрипт за инсталиране.

Ако сте използвали CLI преди, тогава трябва да го актуализирате, като стартирате:

$ safe update

След това трябва да актуализирате процеса на Удостоверителя:

$ safe auth update

Най-простият начин за актуализиране / инсталиране на новата версия на safe_vault е да стартирате:

$ safe vault install

Всички версии вече трябва да са актуални и можете да стартирате своя собствена Бейби Флеминг мрежа. Вижте CLI ръководството за пълни инструкции.

Известен проблем

При качване на данни може да срещнете периодични грешки в AccessDenied, описани тук. Наясно с това и разследваме.

Кога MaidSafe ще пусне споделена Секция?

Вътрешното ни тестване на споделената Секция е обещаващо, но има някои проблеми, които бихме искали да коригираме, преди да пренесем това бебе на следващото ниво. Може да очаквате да чуете от нас за това скоро.

Обърнете внимание, че когато създадем споделена Секция, ще спрем текущия споделен Трезор - данните няма да бъдат прехвърлени от него в споделената Секция.

SAFE API

План на проекта

Коригирахме няколко незначителни проблема в safe-cli, причинени от скорошното ни преминаване към async, което въведе някои конфликти в контейнера за самообновяване и свързаните с него команди. Друг малък проблем, който решихме, се отразяваше на safe-nodejs API-то: в неуспех за стартиране на safe-authd. Пуснахме нова версия на този пакет (v0.10.0), което ще ни позволи да имаме нови версии на браузъра и SAFE Network програмата, надяваме се скоро.

Направен е и незначителен рефактор в тестовете на safe-api , което ги прави по-изчистени, като избягват използването на unwrap и вместо тях връщат грешки. Всичко това е благодарение на нова функция на Rust, която позволява тестовете да връщат Result.

Safe-api хранилището също беше адаптирано, за да се актуализира до най-новата версия на quinn (v0.6.0), което донесе някои проблеми в неговото API, но и някои опростявания, от които искахме да се възползваме.

Днес пуснахме нови версии на safe-cli (v0.11.0) и safe-authd (v0.0.7), които са съвместими с новия safe_vault (v0.23.0) от днес. Моля, уверете се, че сте актуализирали своя CLI и authd, ако планирате да използвате тази нова версия на safe_vault. Не забравяйте, че можете да актуализирате CLI с командата safe update, а също така да актуализирате authd с командата safe auth update. Следвайте инструкциите от Ръководството за потребителя на CLI, ако досега никога не сте инсталирали SAFE CLI и / или процеса за Удостоверяване на вашата система.

Вследствие на откриването на този бъг в safe-nodejs и със силата на Бейби Флеминг, обновявахме Node.js тестовете ни, за да работят с локална мрежа. Това само по себе си също е започна мигриране към GitHub actions хранилище, което трябва да ускори изграждането и тестването.

Успоредно с всичко това, вече започнахме с първия проект за внедряване на API за данни тип Sequence в safe-api, както и върху някои основни CLI команди, които ще позволят на потребителите да създават и мутират съдържание директно в Sequence, напр. safe seq put и safe seq append команди. Това е в много ранен етап и все още нямаме какво да споделим, това са първите ни стъпки към внедряването на последователността като тип данни от CRDT направо в нашата кодова база на Бейби Флеминг. За това се фокусираме в подхода на E2E, т.е. планираме да използваме CLI и неговите интеграционни тестове, за да валидираме прилагането на Sequence CRDT реализация в трезора. Надяваме се, че ще имаме още за споделяне след няколко дни, когато напреднем.

И накрая, правим обновление и вътре в SAFE Клиентските библиотеки, като тази седмица обединихме двойка PR-и, премахвайки части от старата функционалност на FFI, която беше силно преплетена в кодовата база, в полза на по-ясното разделяне на проблемите в самото safe-api, това ни даде код, който е малко по-чист и по-достъпен.

SAFE Network програма - UX

MVE проследяване на напредъка на функциите

Потребителското изживяване и интерфейс напреднаха на редица фронтове през тази седмица, докато работим по разрешенията за файлове, навигацията на данни и публикуването.

Както без съмнение повечето от вас също ще изпитат, последните две седмици бяха доста предизвикателни и изискваха малко коригиране, така че се надяваме, че ще простите липсата на видео обяснение и ще се насладите на пробните дизайни в малко по-сурова и необработена форма.

И така, ето някои от основните потребителски истории, които си проправят пътя към вас. Кликнете на тях или ги изтеглете, за да ги разгледате в пълен размер:

Съгласие точно навреме

2d1e1b47bc21c8d06a13b31ba6aa744294bb7224

Промяна на заявка за съгласие точно на време

2628446fe5347a7b13a1edc18f055749bf260b09

Качване на файл

6b58e7b68fc8b27890e5e6b39e61875eee038507

Създаване на нова папка

0c8f282d099518726e3d1b6f00053e58f4d0ec83

Промяна на името на файл или папка

95e856c904269f9df253754261c5b75f02f37556

Местене на файлове или папки

b81003ac4d548e7c96063c68cb3e5ce7ae2cfba9

Преместване на файл в публична папка

156e03ab065ff336fa165131c32fba6daf6f161c

Публикуване: уникален линк

9288078646f803e81028572be2685a60db6e10c2

Публикуване: добавяне към съществуващ сайт

543bb99d0f42c78b05be8ac488834aa87b0f2ce6
И това е за сега. Както обикновено, ние ще се радваме да чуем мислите, коментарите и неоправдано острите ви критики. :smile:

SAFE Network програма - разработка (декстоп)

План на проекта

С оправянето на safe-nodejs API-то навлизаме в процес на финализиране на отдавна разработван PR за SAFE Network програмата, който е пълен с незначителни промени и актуализирани API-та. Той също така включва преминаване към GitHub Actions за тестване и изграждане на кодовата база. Има някои проблеми с конфигурация там, но сме много близо да оправим и това, за да пуснем SAFE Network програмата, съвместима с Бейби Флеминг!

SAFE Удостоверител / SAFE браузър (мобилни устройства)

Удостоверител - план на проекта, Браузър - план на проекта

Работим върху няколко малки подобрения и корекции на грешки и в двете приложения. Разгледахме грешка в Удостоверителя, която караше приложението да се стартира отново, вместо да се възобнови при удостоверяване на приложение. Намерихме просто решение за грешката, което ще внедрим и тестваме.

В приложението за мобилния браузър се опитваме да подобрим потребителското изживяване при удостоверяване чрез добавяне на бутон за състоянието на удостоверяване в горната лента за навигация. Не сме финализирали всички състояния за този бутон и може да добавим и състоянието при липса на интернет връзка. Това също ще позволи на потребителя да удостовери мобилния браузър, като просто щракне върху тази икона на състоянието.

Не удостоверен
8126a2fb5c16f02ebef6c7431785741513c4c04c
Удостоверен
357d2b72d74de174403bc63545c99b4f56b88305

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица изложихме ново FilesContainerRemovePath API от safe-api. Тови API ще позволи на разработчиците да премахнат файл / път от съществуващ контейнер за файлове, използвайки XORURL адреса на файла. Добавихме и някои тестове, за да гарантираме правилното функциониране на това API.

Маршрутизиране и quic-p2p

План на проекта

Тази седмица приключихме с голяма задача за обновяване (разделена на няколко PR-а: #2071, #2072, #2073 и #2075). Това е „невидима“ работа в смисъл, че не са внедрени нови функции, но все пак беше важно да се направи. Премахнахме доста несъществени усложнения и технически дълг, който се натрупа с времето. Това доведе до по-опростен код, което е добре, тъй като по-простият код е: по-лесен за тестване, по-лесен за отстраняване на грешки, по-лесен за одит за уязвимости в сигурността и накрая с него по-лесно се включват нови разработчици.

Продължаваме и с усилията си да подобрим тестовия пакет с цел да ни направи по-уверени в кода. Обмислихме някои идеи и сме в процес на изготвяне на доказателства за реализация.

BLS - Разпределено генериране на ключове

Както бе споменато в последната актуализация, работим върху доказателство на концепцията (PoC) за схемата DKG. Екипът води дискусии по някои части, по които не бяхме ясни. Това ни даде възможност да изясним и разрешим много проблеми. Планираме да включим още тестове в работата по PoC, за да гарантираме, че той постига целите, които са насочени - общ контейнер, който ще се използва за постигане на консенсус, без да се разчита напълно на PARSEC през цялото време.

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/