Safe Network новини 🇧🇬 26.8.2021

Беше обнадеждаваща седмица в проучването ни на частни транзакции, които не могат да се проследят, като @danda проправи пътя към въвеждането на слепи подписи за DBC, което би трябвало да направи транзакциите напълно не проследими, както и свръхбързи и ефективни при издаването им. В момента той работи по прост, лесен за разработчици API за слепи подписи, който ще позволи натрупване на BLS подписи. Ще започнем обещания преглед на икономиката на Safe мрежата „скоро“ с задълбочен поглед върху технологиите зад DBC, но основният акцент тази седмица е върху напредъка на потребителското изживяване.

Общ напредък

@oetyng премахва библиотеката за самокриптиране. Освен огромните подобрения на скоростта, споменати през последните няколко седмици, API-то вече е по-опростено и по-гъвкаво, където необходимостта от предадено съхранение е елиминирана. Всичко това и премахване на повече от 3600 реда код в процеса! Това вече се добавя в основния код.

@bochaco и @qi-ma проследиха грешка отнемаща процесорно време, която възниква, когато се формира секция. Изглежда, че Старейшините генерират ключове - т.е. съобщават за събития при оттегляне на Старейшини - когато не е необходимо, което води до потоп от съобщения между възлите.

Препредаването на клиентски съобщения от една секция в друга - например когато клиент иска да съхрани парчета данни в множество секции - вече е оттеглено в полза на клиентите, които говорят директно със съответните секции, каквато е целта на Анти-Ентропията. @yogesh създаде първоначалната реализация, преминаваща CI тестове сега.

Напредък на потребителското изживяване

В последните месеци имаше прилив на нови технологии в Safe мрежата, бързи промени под капака - и разбира се предсказуемото наводнение от нови акроними, което включва: CRDT, DBCs, BLS и т.н. … :open_mouth:

Всичко това може да бъде доста голяма задача за разбиране (ако ви кара да се чувствате по-добре, ние също се борим с това :shushing_face:). Дори може да останете с усещането „необходимо ли е всичко това? Не можем ли просто да го опростим?”.

Е, цялата тази технология се внедрява, за да отговаря на Фундаментите на мрежата. Нашата цел, както винаги, е да останем верни на тези фундаменти и да стартираме мрежата възможно най-бързо и по най-ефективния начин.

Въпреки че на пръв поглед всичко това може да изглежда само като вътрешната работа на Мрежата, то, разбира се, върви ръка за ръка с горните слоеве, това, което вие, ние и всички ще изпитаме, когато използваме тази мрежа. И тук - ако ни позволите - ще развълнуваме малко какво означават тези промени за потребителското изживяване (UX) и как ще функционира мрежата за хората. Всъщност всичко това позволява по-опростено решение, както концептуално, така и практически.

Например неща като CRDT (безконфликтни репликирани данни), DBCs (сертификати за цифрови носители) и самокриптирането преди качване, позволяват на мрежата да функционира така, както ние го изискваме, и за възлите да работят там ефективно и сигурно … но те също така позволяват на потребителя да работи с мрежата на множество устройства, с различни състояния на свързаност - онлайн, офлайн и нестабилни връзки между тях - съпричастни към реалността на съвременния дигитален живот.

Опростяването на сложните неща до лесни за разбиране и лесни за използване, е, добре, _ трудно_ и сложно. Но тук отново извличаме ползите от всички усилия и главоболия на програмистите ни: можем да обогатим метафората на потребителския Сейф и да го направим още по-елегантен.

„Сейф“ е концептуалната структура, която създаваме, за да съдържа и управлява нашите данни, ключове, пари, самоличности, предпочитания и т.н. и вече може да бъде създадена и да стартира офлайн, след което да бъде добавена към мрежата (дори на части) позволявайки й достъп отвсякъде. Сейфа позволява периоди на офлайн работа, синхронизиране по-късно онлайн дори на множество устройства, но със запазване на едно и също концептуално пространство за нашите данни. Красота!

Нещо повече, достъпът и боравенето със средствата, монетите, за да се случи всичко това (ако изобщо ви трябват някакви средства :sunglasses:), се превръща в по-лесна перспектива благодарение на естеството на DBC. Предаването им офлайн, лично или чрез стария интернет или директно през Safe мрежата; всички тези пътища се отварят за нас. Просто ги депозирате в сейфа си и сте готови!

Проучване на пазара и потребителите

Но с всички тези нови възможности, позволяващи подобряване на UX, както и преоценка и повторно сглобяване на досегашните градивни елементи, как да се уверим, че проектираме правилното нещо за правилните хора?

Технологията се развива, както и външните фактори, като пазара, на който ще стартираме. Така че проправяме пътя с потребителски проучвания, разбира се! :trumpet: тромпетни звуци :trumpet:

Доста бурно време е за света, за технологиите и по-специално за крипто търговията и регулаторното пространство. Така че е разумно да търсим пътя на най-малкото съпротивление за стартиране на мрежата и процъфтяването й.

Работихме с организация, наречена Critical Future, за да подпомогнем нашето проучване на пазара, като отправна точка за по-задълбочени потребителски изследвания. Към момента стигнахме до някои ключови изводи, когато става въпрос за това, което е ценно за крайните потребители:

 • Ясни и разбираеми цени
 • Прозрачни Условия за ползване (или може би липсата на нужда от тях), на които може да се вярва (или не е нужно да се вярва изобщо)
 • Лесна употреба
 • Използване и синхронизация на много устройства
 • Мобилен достъп
 • Поверителност и сигурност на данните
 • Повишаване на полезността на криптото
 • Сила на стойността на криптовалутата

Изяснявайки подробностите от тяхната работа, откриваме, че са идентифицирали три значителни подкатегории крайни потребители, които вероятно ще стимулират приемането на мрежата в началото: Хора събиращи данни, Привърженици на поверителността, Крипто пионери. Тук между другото говорим само за крайни потребители, това не включва никакви допълнителни разпоредби, които ще трябва да вземем предвид за институции, предприятия или разработчици от трети страни.

Така че навлизаме дълбоко в период на текущи изследвания на нуждите на тези ранни потребители, така че считайте това само за кратък поглед върху това, върху което работим. Колкото да ви се отвори апетит, ако може така да се изразим!

Някои критерии за оценка на готовността на стартиране на UX

Така стигаме до усъвършенстваната, по-гъвкава и очаквана технология; уточняващ преглед на потребителите, за които изграждаме; и на всичкото отгоре можем да сложим набор от критерии или дори ограничения, за да фокусираме тази работа по проектиране върху готов за стартиране, устойчив продукт:

 • Трябва да представим здравословна екосистема за програми, но не трябва да разчитаме на нея. Трябва да предложим незабавна стойност на потребителите, като същевременно оставим на широката общност от програмисти възможност да узрее, ако има нужда.
 • Трябва и можем да се надяваме на бързи скорости в мрежата, но трябва да проектираме за използваемост, като се подготвим за по-бавни от типичните скорости на стария интернет.
 • Може да не разполагаме с всичко необходимо при стартирането (например RDF или търсене в мрежата), но все пак можем да направим продукт, който променя играта осезаемо и след това да го разширим.
 • Изграждане на възможност за гъвкави фиатни рампи. Трябва да направим монетите за Safe мрежата възможно най-широко достъпни.
 • Трябва да се съсредоточим върху предоставянето на данни в мрежата. Сигурността, икономиката, маркетингът… всичко зависи от решаването на този въпрос, въпросът за предоставяне на данни: как да направим мрежата наистина полезно място за хората да съхраняват своите данни?

Така че да, знаем, че ще искате да видите истински движещи се пиксели обхващащи всичко това и програма в ръката ви, която просто прави всичко това… и тя е на път, обещаваме! Но дизайнерската работа и по-специално UX дизайнът на заместител на интернет изисква много мислене, тестване, наблюдение и говорене. Така че се надяваме, че това ви дава представа за цялата работа, която в момента тече в това отношение, и за това как изключително интелигентният мрежов код се обединява по начин, който ще промени играта по невиждан досега начин.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French


 • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
 • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/
 • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/