Safe Network новини 🇧🇬 28.3.2024

BbbbadNet вече се отправи към великото отвъдно. Беше един от добрите тестове и ни научи на някои полезни неща. Първо, че сме на прав път по отношение на откриването на лоши възли, което е ключово, но също така, че се нуждае от повече настройки. Бяхме прекалено осъдителни, прогонвахме възли само защото се държаха странно за момент (а кой не го е правил).

Смятаме, че това е причината за грешките при изчакване и неуспешното качване в резултат на претоварване на възлите с всички заявки.

Работихме и върху подобряването на производителността на възлите, като разхлабихме критериите за откриване на лоши възли и направихме промени в начина, по който се издават плащанията към възлите.

Освен това променихме кривата на ценообразуването и начина, по който на възлите се плаща, с по-строга крива, базирана на близки записи за определяне на цена, а не на съхранени общи записи, за да се опитаме да изравним нещата там. И временно премахнахме клюките, тъй като не са необходими за събиране на възнаграждения, след като бяха заменени от DAG механизма. Дали това е достатъчно ще бъде предмет на бъдещи тестове.

Също така значително променихме крана. Когато проектирахме оригинала, дори за момент не бяхме предполагали, че хората ще задействат 1300 възела наведнъж ( @neik :eyes:). Това, че са, е нещо фантастично, но свръхщедрият кран се огъваше под напрежението на раздаването на пари. Сега дава 1 SNT на заявка вместо 100 и има повече ограничения на скоростта въз основа на действителното натоварване, под което е портфейлът.

Благодарим, както винаги, за отличните постижения при тестването. Има нов тест точно сега, който можете да изпробвате. Дайте всичко от себе си.

Общ напредък

@chriso беше много зает тази седмица, като отговаряше на отзиви във форума и съответно коригираше проблеми в PR #1510, #1511, #1512 #1513. Той също така актуализира мениджъра на safenode и неговата документация и изгради кода sn_network на Alpine. Наред с други неща.

Също така документирайки усилено, @jason_paul прекара седмицата в проучване и писане на документация за тестване, както и в започване на ново wiki.

@anselme работи върху подобряване на мащабируемостта на инструмента sn_auditor, който помага при намирането на проблеми, свързани със събирането на възнаграждения от DAG. Той също така поправи грешка с локални тестови мрежи и проучи проблем с sn_auditor и събирането на DAG. sn_auditor вече има фантастична нова функция за регистриране.

@bzee прекара време в разглеждане и отстраняване на грешки в CashNotes и проучване на вътрешната работа на BLS ключовете и подписите. Той отстрани грешки в хранилището на CashNotes.

BLS ключовете са опция с акаунт пакети, което @bochaco прилага. Пакетите за акаунти са това, което позволява на потребителите да имат достъп до своите данни, като управляват своите ключове. Gab също рационализира кода sn_cli, за да го направи по-гъвкав, и продължава да работи върху регистрите и синхронизирането на папки.

Членът на общността @mav беше активен с пакетите за акаунти и внедри мнемонична поддръжка на ниво cli и започва да го интегрира в пакета за акаунти. Това ще изиграе голяма роля, за да ни помогне да имаме сигурни портфейли, за които е по-лесно да архивираме ентропията, което ще е необходимо, когато започнем да тестваме преобразуването на OMNI.

Междувременно @joshuef извади няколко PR (1514, 1517, 1504, 1503), свързани с ценообразуването и откриването на лоши възли, както съобщихме по-горе. Той разгледа нивата на емисиите и обмисли потенциални подобрения и се задълбочи в процеса на одит.

И накрая, @qi_ma и @roland налагат подобрения в кода. Qi създаде множество PR, свързани с подобряване на производителността на възлите, включително разхлабване на откриването на лоши възли, намаляване на едновременните заявки и оптимизиране на регистриране и репликация. Qi също предложи нов подход към ценообразуването и оценката на възлите.

Работата на Роланд се съсредоточи върху важното подобряване на портфейла и операциите за разделяне. Той премести определени операции без състояние от портфейла, за да подобри производителността и постигна напредък в програмата за качване, като добави тестове и поправи грешки, включително изчакванията.


Източници:

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...