Safe Network новини 🇧🇬 29.6.2023

Една добра седмица на корекции на грешки и настройки в подготовка за следващата ни тестова мрежа: NodeDiscoveryNet, която ще разгледа как възлите се намират един друг в мрежата.

Открихме причина за прекомерно използване на паметта. Мислехме, че възлите изпращат съобщения само до осемте най-близки до тях възли, докато те всъщност са изпращали съобщения до 20 възела. Не сме напълно сигурни какви са били всички странични ефекти от това, но за всяко обаждане, при което предполагахме, че е в тясна група, имаше много пропилени съобщения - което означава увеличено използване на паметта и може също да е повлияло на репликацията на данни.

Тъй като стартираме много възли на една машина в тестовите мрежи, имаме малка толерантност към неочакваното. Видяхме някои възли да умират неочаквано и че увеличеното използване на паметта е възможна причина.

Другото място, където видяхме умиращи възли, беше около репликацията - това беше свързано с процесите по подразбиране в Kademlia/libp2p, добавящи ненужни неща към таблицата за маршрутизиране, включително възли, които са зад NAT и не могат да бъдат достигнати. Това означаваше, че възлите си мислеха, че са свързани към мрежата, но всъщност не бяха - вероятна причина за проблема „Присъединих се, но нямам данни“, а също и за неочаквано умиране на възли. И така, сега добавяме ръчно записи към таблицата за маршрутизиране, вместо да разчитаме на Kademlia да го направи, когато бъде открита връзка. Понякога просто трябва да запретнете ръкави и да се справите сами. :roll_eyes: Може да се окаже, че възлите, които се окажат блокирани в долния свят, ще трябва да се рестартират, за да влязат правилно в мрежата, но според нас това не би трябвало да е необходимо.

Общ напредък

@Chriso прекара седмицата в работа върху UX подобрения на процеса на инсталиране и регистриране, благодарение на обратната връзка от последната тестова мрежа.

@aed900 работи върху партиден файл, за да извлече броя на значителни съобщения/грешки от директории на възли в тестовите мрежи подобно на това, което @Shu прави, за да създаде своите графики. Той също така работи с @Chriso, за да направи инструмента testnet по-полезен, като скоро ще има възможност за стартиране на тестови мрежи чрез потребителския интерфейс на github.

@Anselme почти завърши внедряването на PUT и GET операциите и репликация за регистри след предишната си работа върху парчетата и разходите. Голяма новина, тъй като поставя етапа на инфраструктурата за DBC! Той също преработва и рационализира свързаните хранилища, за да помогне с бъдещата работа тук.

@bzee премахва нашия персонализиран код за управление на комуникациите с партньори (“набиране” жаргоно казано), без да изисква ID, заменяйки го с libp2p функционалност по подразбиране, която предотвратява набирането на партньор, ако съобщенията вече са били инициирани. Той също така промени нашите API-та, така че да не се нуждаем от идентификатор на партньор.

Заедно с @joshuef, Бено също разглежда ръчно вмъкване на записи в таблицата за маршрутизиране, вместо това да се случва автоматично. Забелязахме, че този процес понякога вмъква ненужни неща (вижте по-горе) с неприятни странични ефекти.

@qi_ma работи по различни сценарии за това кой какво проверява, когато клиентът плаща за парчета. Както винаги, искаме да прехвърлим възможно най-много работа на клиента, но не до степента, в която може да измами системата.

А @bochaco и @roland премахват ловенето на грешки от DBC кода и го интегрират в процесите на плащане. Това е стъпка, от която смятаме, че сега можем да предприемем без значителната полза от опростяването на други процеси (и едно от съмнителните предимства като разходите за съхраняване ще бъде известно, ефективно разкривайки големи участъци от транзакциите в мрежата).


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България