SAFE Network новини – 29.8.2019

SAFE Network новини – 29.8.2019

ФАЗА 1 (истински трезор)

Финалните части от Фаза 1 на Трезорите са завършени и тези от вас, които следят активността ни в GitHub са видяли колко усилия от целия екип изискваше това за да сме готови днес :tada:

Както споменахме миналата седмица финалната част от пъзела беше да заменим “тестовия” трезор с истински. Така вече имаме готови CLI, SAFE Клиентските Библиотеки и “истински” трезори!

Пуснахме отделна тема с подробностите и ако желаете да тествате лично истинския трезор сега е момента да се присъедините към купона!!

Маркетинг

Тази седмица @dirvine участва като говорител в Тюринг Фестивала 2019 в Единбург като изнесе презентация на тема “Оставете хардуера, нека обезопасим самата информация: Да се преборим с трудните, но жизненоважни проблеми”. Имаше много добра посещаемост, основно от хора извън крипто общността - доста различна аудитория от обикновенно - които се запознаха с това как SAFE мрежата решава проблемите, с които се срещаме днес от много високо ниво.

1106a0a8e63d5d64c308ce4ad45019a910fa311c
Представянето беше записано от организаторите и вероятно ще бъде публично достъпно през следващите няколко седмици.

SAFE Network приложение/програма

(SNAPP)

План на проекта

Първоначалната версия на SAFE Network App беше предадена на QA екипа и работим по оправянето, на някои бъгове и стабилизирането на кода под различните десктоп платформи. Ден след ден напредъка в работата на приложението е видим. Работим и по обновление за браузъра, което ще му позволи да рабори със SAFE Network приложението, което ще позволи да получавате известия за нови версии, също и обновяването до тях.

SAFE Десктоп Браузър

На десктоп фронта работим по малко доказателство на концепцията, интегрирано с новите API-та открити чрез CLI хранилището. Установихме основното поведение на fetch използвайки новите Neon API-та, както и добавихме прост помощник за навигация на Вечната Мрежа (Perpetual Web). В момента този POC Браузър е достъпен само за Linux и macOS, като работим по отстраняването на някои проблеми със съвместимостта под Windows.

Работим и по нов процес за представяне на новите версии на Браузъра с автоматично обновяване, което изисква някои промени по подписването на апликациите. Това вече придобива форма и се надяваме да го винализираме скоро!

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Обновихме потребителското ръководство в README хранилището за да помогнем на потребителите лесно да свалят и използват програмата за мобилния им телефон чрез сканиране на QR код или с линк за сваляне на двете платформи (Android и iOS).

Добавихме и нова опция за Android устройства, която позволява свалянето на изображения от safe:// уебсайтове на телефона. Освен това работихме и по рефакторирането на кода за да е максимално прост и универсален.

SAFE Мобилен Удостоверител

След като представихме последната мобилна версия на Удостоверителя за iOS чрез AppCenter, част от общността ни съобщи за проблем с приложението, при който съдържанието не са показва на цял екран, когато се използва с iPad и има наличие на опция за увеличение/намаление. Открихме къде е проблема и пуснахме поправка за приложението. И след като така и така правим промени за използване с устройства с голям екран добавихме и някой подобрения в потребителския интерфейс за по добро представяне.

Също така обновихме CI/CD процеса за Удостоверителя с автоматични версии за Андроид и iOS от CI към AppCenter чрез различни версии на PR-те.

SAFE Клиентски Библиотеки

План на проекта

Днес е голям ден за SAFE Клиентските Библиотеки, защото пускаме нова публична версия на библиотеките след дълга разработка. И има множество подобрения, които ще харесате!

Първо тази версия променя архитектурата на библиотеката значително, като в голяма степен запазва съществуващото API. Вече не използваме Рутинга като зависимост и самата библиотека е по-лека и лесна за разбиране.

Нещо повече, вече използваме новата мрежова библиотека и протокол, който разчита на QUIC, който има множество важни функции, като анонимност на мрежовия трафик: защото QUIC е стандартен IETF протокол и е криптиран по подразбиране, така че трафика в SAFE мрежата може да се прикрие като обикновен Интернет трафик и по този начин е практически неценируем и непроследим.

И разбира се тази версия на SAFE Клиентските Библиотеки работи с Фаза 1 на Трезорите: поддържа всички нови видове данни (които са основата на Вечната Мрежа) и въвежда Safecoin.

Както и досега Клиентските Библиотеки поддържат два режима на работа: първия е “истинския”, който използва мрежова връзка за да разговаря с Трезор. Втория режим е “тестови” Трезор, който въвежда всички функции на Трезора вътре в самия ви компютър; може да се използва за лесно тестване на програмите ви без да ги публикува в SAFE Network.

Всичко това поставя солидни основи за бъдещите функции. С премахването на Рутинга от Клиентските Библиотеки, може да се разработва отделно, което значи, че от гледна точка на Клиентите ще е по-лесно да се поддържат бъдещите фази (включително Fleming - Алфа 3).

Настоящата версия има известни ограничения: не включва FFI API-то за момента, защото преценихме, че се изисква още време за да го завършим в сътрудничество с front-end екипа. Ще го добавим в бъдещите версии.

Новите версии на SAFE App, SAFE Core, и SAFE Authenticator са публикувани в crates.io вече.

Трезори

План на проекта

През последната седмица усъвършенствахме кода на Трезора и оправяхме малки проблеми, които открихме след интегрираното му тестване с Клиентските Библиотеки и SAFE CLI.

След като оправихме всичко имаме удоволствието да съобщим, че днес пускаме нова версия на кода на Трезора, която може да тествате на компютъра си. Това е важна версия, която съдържа работата от Фаза 1 и добавя нови магически функции, като новите типове данни и Safecoin.

Има ли нужда да казваме повече? Може да тествате сами веднага!

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Вече разработихме всички основни неща от Сигурното Доставяне на Съобщения. Публикувахме поправка на проблема с подреждането за консенсуса на Parsec (правила за рефакторинг за прекъсване на връзките и последователно подреждане, когато се подрежда интересното съдържание) за който съобщихме миналата седмица и допълнителните тестове, опоменати тук са разрешени.

С този прогрес сме на няколко задачи от завършването на SMD. Искаме да разгледаме и някои от допълнителните задачи преди да отбележим всичко за завършено. И с приближаването на края на тази задача започнахме да плануваме използването на истински BLS ключове и въвеждането на DKG в Parsec. Голяма част от фокуса на екипа е насочен към плануването на Фаза 2 (свързването на множество трезори в Секция) и Фаза 3 (свързването на множество Секции в мрежа).

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/