Safe Network новини 🇧🇬 3.2.2022

Не всички герои носят пелерини: някои от тях носят лаптопи. Усетихме осезаемо облекчение, когато Андрю Джеймс най-накрая приключи с предизвестието си и започна работа при нас, за да поеме задълженията по администрацията и финансите на фирмата, оставяйки благодарните @dirvine и @JimColinson свободни да правят това, което правят най-добре. Освен навременното пристигане на Андрю (повече от него по-долу) тази седмица ще разгледаме основните направления на проекта, свършената работа, и пътя, който тепърва ще изминем.

Общ напредък

@yogesh приключи с PR#986 - Поправки на проследимостта за свързаност (как разбираме дали даден възел все още работи, за да премахнем неотговарящите възли) и PR #976 - Активна репликация на данни, която проактивно репликира данни, когато възел започне да показва лошо поведение. И двете промени подобряват и поддържат последователността и наличността на данните в мрежата.

@davidrusu обедини работата по опростяване на кода, извършена от @anselme, за която говорихме миналата седмица, така че сега споделяме консенсусния код между алгоритмите за предаване и членство. Следващият етап, след малко премахване на бъгове, ще бъде да интегрираме работата, която @bochacho върши по обработката на присъединяване и напускане на възли. Всички изглеждат обещаващо досега. :crossed_fingers:

И в земята на DBC, @danda продължава да върви напред с Ring CT. Добрата новина тази седмица е, че след няколко грешни пътища изглежда, че ще можем да представим DBC без собственик и разходна книга без валидиране на транзакциите, като настоящият дизайн дава допълнителна сигурност, тъй като монетните дворове от други секции валидират вписванията в разходната книга. Тук има твърде много, за да се обясни в кратък параграф, но би трябвало да можем да представим пълно описание своевременно, след като основната работа е направена.

Добре дошъл Андрю!

Здравейте всички, аз съм @andrew.james и както беше отбелязано по-горе, се присъединявам към екипа като ръководител на финансите. Започнах кариерата си като одитор (проклятието на всеки бизнес веднъж годишно) и след това се преместих в индустрията в рамките на бизнеса с уиски и след това застраховането, преди да пристигна тук в MaidSafe. Развълнуван съм, че се присъединявам към отбора и съм сигурен, че ми предстои натоварена година.

Доклад за напредъка

Членство в секция
Това позволява на Старейшините да запазят контрол над Възрастните в своята секция. Беше внедрено, когато разбрахме, че използването единствено на антиентропия за справяне с присъединяването на нови възли може да доведе до „разцепване“ на мозъка при Старейшините в определени обстоятелства.
Напредък: По-голямата част от кода за присъединяване на възли е написана и работим над процесът, когато възлите напуснат. Кръговете на гласуване „свръхмнозинство над свръхмнозинството“ също са почти завършени, като се работи върху окончателното обобщаване на ключовете.
Оставащи задачи: Алгоритъма на сценарий за напускане на възлите, тестване, интеграция, избор на Старейшини и Възрастни, които да бъдат преместени при разделяне на Секция.

Обработка на данни
Подреждането на членството в секции е необходимо за правилно обработване на данни, преразпределяне на парчета, когато Възрастен е офлайн, и грациозно боравене с разделянето.
Напредък: Регистрите са преместени при Възрастните. Голяма част от работата, която се извършва тук сега, е премахване на бъгове, опити да се разбере защо липсват парчета данни и т.н. Подобрена обработка на заявки при Старейшините.
Оставащи задачи: Кеширане при Старейшините.

Съобщения и скокове в паметта
С изключение на комуникациите между Старейшините, повечето съобщения се обработват чрез антиентропия (ние отговаряме с липсващата информация, така че възелът може да актуализира и повтори своето съобщение, ако е необходимо, елиминирайки необходимостта от кеширане на съобщения) и qp2p. Постигнахме голям напредък в премахването на излишните съобщения тук, но остават някои грешки, особено когато нов възел се свързва със Старейшините и иска да се присъедини. Най-новата тестова мрежа на общността даде няколко примера.
Напредък: Съобщенията за членство в секцията са завършени без тестването.
Оставащи задачи: оптимизиране на AE, премахване на грешки, които създават скокове в използването на паметта при тестване.

Тестване на живот
Редовно тестване дали възлите са онлайн и предприемане на действия, ако не са.
Напредък: тестване за грешки и внедряване.
Оставащи задачи: Не много, почти е направено.

Система за придаване на имена и имена на домейни
Картите на NRS са мултикарти (регистри отдолу), които съдържат съпоставянето на всички подимена с URL адреси за конкретно топ име. Всяко топ име има своя собствена мултикарта.
Напредък: В момента тестваме и подобряваме API-то на NRS, както и коригираме проблеми по пътя.
Оставащи задачи: Решаваме какво да съхраняваме като записи в картата на NRS. Текущото (ключ - стойност) съпоставяне е “подиме” → Url, но за по-добър UX може да е полезно да съхраните топ име заедно с подиме като ключ в картата, като: “subname.topname” → Url.
Причината за това е, че ако някой извлече xorurl на карта на NRS (xorurl за регистъра, където е съпоставянето), този човек няма да има информация за „горното име“ на картата, която е заявил, а само съпоставянето на подимена.

Например в Google те биха получили
“карти” → Url1
“документи” → Url2

Така че обсъждаме промяната му на
“google.maps” → Url1
“google.docs” → Url2

DBC
Основният дизайн за DBC е завършен, включително Ring CT, заедно с тестова разходна книга, която валидира транзакции, еднократни ключове, доверени възли на монетен двор с книга с публични ключове и споделена логика за валидиране между монетен възел и DBC.
Напредък: по-голямата част от работата по дизайна е свършена, тестовете преминават
Оставащи задачи: Премисляне на последствията, възможните вектори на атака; интегриране на DBC в мрежата

Плащания към фермерите
Възрастните и Старейшините ще получават заплащане за услугите си от мрежата. Има някои подготвени дизайни, но те чакат внедряването на DBC.
Напредък: Основни дизайнерски идеи
Оставащи задачи: внедряване и тестване, когато други елементи позволяват

Потребители плащащи за съхранение
По същия начин имаме някои подготвени решения, но чакаме DBC. Сегашното мислене е клиентите да използват DBC, за да плащат предварително за съхранение, като Старейшините посочват цена за подписване на имената на парчетата данни за качване, което ги прави валидни мрежови данни. Променливите данни ще трябва да се третират по различен начин.
Напредък: идеи за дизайн
Оставащи задачи: внедряване, тестване, UX тестване.

Предна част / UX
През последните няколко месеца разкрихме някои рамки и дизайни за удостоверяване/UX, но очевидно това е черешката на тортата, а тортата все още не е изпечена.
Напредък: основен външен вид и усещане, удостоверяване на потребителя, стратегии при загубване на идентификационни данни и други дизайни са направени
Оставащи задачи: внедряване, когато другите елементи са готови, потребителско тестване

Управление

Хедър разглежда управлението от три ъгъла: управление на проекта, връзката на MaidSafe с проекта и управление на токена.
Напредък: Досега тя не е открила червени знамена - което очевидно е положително - но има няколко пропуски и капризи, които ще трябва да бъдат преодолени.
Оставащи задачи: Да създадем тримесечен план и да измислим с какво да се справим и в какъв ред.

Документация
CLI ръководството за потребителя е актуализирано и работим върху NRS документацията.
Напредък: Нови CLI документи са тук
Оставащи задачи: NRS документи, DBC и др.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...