Safe Network новини 🇧🇬 3.3.2022

Управление. Може и да не е дума, която да раздвижи кръвта, но е една от големите разлики между проекти с отворен код, които издържат изпитанието на времето, и тези, които изчезват за една нощ. За да постигнем това, което възнамеряваме да направим, трябва да въведем мерки, които гарантират (а) че ще спазваме нашите регулаторни задължения и (б) че оставаме отворени и прозрачни, така че гласът на всеки да бъде чут. @Heather_Burns обяснява повече.

Общ напредък

Започваме с добра новина, грешката в свързаността, която виждахме, най-накрая е премахната.
Това, което открихме, беше, че може да има няколко връзки към възел дори от един и същ клиент, но тези връзки не знаеха една за друга и така едната връзка може да бъде прекъсната, а другата не. Повторните опити за осъществяване на връзката не бяха централизирани и това можеше да доведе до увеличено използване на паметта и процесора, както и други проблеми около съобщенията. Така че поправихме това чрез изрично обвързване на всяка връзка с конкретен компютър, което ни позволява да сведем до минимум броя на връзките към всеки от тях и да обработваме връзките по-елегантно.

Все още не сме напълно излезли от гората, тъй като връзките, които създаваме, когато клиент се свързва, не се почистват, така че могат да се мотаят вечно, което изглежда е причината за нарастваща бавност, наблюдавана с течение на времето. @joshuef изгради функционалност за периодично почистване на връзките, която изглежда добре поддържа тази граница.

Освен няколкото епични премахвания на грешки, можем да отчетем известен напредък и с DBC. @Mav подкара blstrs да работи в нашия Rust контейнер blsttc. Изобилие от хардкор технически материал за четене зад тези връзки за тези, които искат да отидат по-далеч, но е достатъчно да кажем, че е едновременно бърз и сигурен. @danda грабна това с двете си ръце и вече имаме sn_dbc, работещ добре с blsttc/blstrs, осигурявайки голямо подобрение както в нашия публичен API, така и в производителността. Трудно е за обяснение по сбит начин, но е преодоляно значително препятствие.

@yogesh продължава да подобрява преструктурирането на начина, по който работи повторното публикуване на данни, прехвърляйки повече от отговорността към Възрастните, за да намалят мрежовите съобщения като цяло, но също така да позволи на възлите да бъдат по-селективни относно това какви данни изтеглят, игнорирайки всичко, което вече имат, докато в момента всякакви възможни съвпадащи данни се изпращат за репликация, независимо от това какво вече има възелът.

Изграждане на Фондация(и)

Тъй като Safe Network наближава своето стартиране, нашият най-голям приоритет е да гарантираме, че общността има на разположение възможно най-добрата структура за управление на проекта. Управлението в този случай не се отнася до самия код или до разпределението на токени (върху, което ще се спрем в бъдеще); по-скоро се отнася до структурите, които ще бъдат създадени, за да се гарантира, че проектът се управлява по прозрачен, отчетен и отговорен начин. Става дума за установяване на това как ще се вземат решенията относно Safe мрежата, кой ще ги взема и за кого ще ги взема. Искаме да гарантираме, че Safe мрежата се основава на възможно най-добрата правна рамка, която минимизира риска и максимизира потенциала. И разбира се да се уверим, че сме въвели правилните правни, етични и надзорни предпазни мерки, за да предотвратим нещата да се объркат – и да имаме план какво да направим, за да оправим нещата.

Много неща са за да обхванем всичко от самото начало, но добрата новина е, че имаме възможно най-добрата подкрепа и се насочваме в правилната посока. Този месец фокусът ни е върху установяване на правна регистрация, базирана в Швейцария, като законов дом за управление на проекта. (За тази публикация ще я наричаме „Фондация“; а в бъдеще ще се опитаме да изберем подходящо име.)

Защо :switzerland:, ще попитате, когато MaidSafe е базиран в слънчевия :scotland:? Избрахме да стартираме Фондация там по две причини. Първо, Швейцария има най-стабилния модел за регистрация на фондации в Европа за иновативни технологични проекти като Safe Network; Обединеното кралство, за сравнение, все още работи по това. Швейцарският модел на регистрация също е подкрепен от независим регулатор, който вече наблюдава и проверява проекти като нашия с пълна скорост; Обединеното кралство отново играе на догонване тук. С други думи, ако сте проект като Safe Network, Швейцария е мястото, където трябва да бъдете.

Второ, ние се възползваме от подкрепата на базиран в Швейцария правен екип, който е специализиран в правната регистрация на блокчейн проекти и който има толкова опит, колкото е възможно в тази развиваща се област. Техните насоки вече се оказаха безценни, тъй като те предоставиха обратна връзка и конструктивно надграждане, което просто не бихме получили от стандартна юридическа кантора тук в Обединеното кралство. (Лично казано, работата с тях е пример за фразата „всеки ден е учебен ден“, а екипът на MaidSafe се обучава много задълбочено.)

Така че това е мястото, където ще живее Фондацията. Но какво ще прави тя? Фондацията ще се управлява от комисия, на която ще бъдат поверени правно обвързващите отговорности за грижа, проверка, безпристрастност и законово съответствие, изисквани от всяка роля на комитета. При учредяването си този комитет ще се състои от няколко членове на ръководния екип на MaidSafe, включително нашите неизпълнителни директори.

Но комисията няма да бъде само от екипа на MaidSafe. Работим с нашия правен екип, за да установим структурните средства, така че членовете на общността да имат своя глас в управлението на Фондацията, както и да осигурим външен контрол: с други думи, да наблюдаваме наблюдателите. Това вероятно ще бъде под формата на поне едно членство от общността в комитета, както и в консултативния съвет. Също така мислим от кого се нуждаем в комисията, за да помогнем на Safe Network да достигне пълния си потенциал. Това може да включва външни експерти по етика, право и политика. То трябва да включва и представителство на потребителите на Safe мрежата: хора, които не е задължително да изграждат или разбират технологията, но чиито животи са засегнати от нея.

Ще можем да предоставим малко повече (юридически обоснована!) яснота за това как това ще работи по-късно през месеца.

Също така възнамеряваме Фондацията да действа като легален дом на Bamboo Garden фонда. В момента структурата на управление на фонда по същество живее във форума на Safe Network. Привеждането му в отговорна и прозрачно управлявана правна структура ще помогне на фонда да реализира потенциала си. Между другото, структурата за вземане на решения за Фонда е модела, който търсим за по-широкото вземане на решения във Фондацията.

Важно е да се отбележи, че нито една от стъпките, които предприемаме, за да създадем Фондацията, не е свързана с решаването как ще работи проектът или кой ще го управлява. Това, което правим, е да изградим правилните структури за вземане на тези решения, каквито и да са те и кой може да ги вземе, като установяваме правилните средства за вземане на тези решения и избирането на тези хора, които да вземат решения.

Изграждането на основи е трудна работа, но стабилността е основата за добър дом.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България