Safe Network новини 🇧🇬 4.5.2023

Времето за тестване отново е тук! :tada: Тази тема обяснява как да се присъедините към първата тестова мрежа на общността (joshnet) с помощта на новата ни архитектура, какво целим с нея, как можете да помогнете и настоящите ограничения.

Общ напредък

Тази седмица екипът беше ангажиран предимно с проследяване на аномалии при откриване на възли. Не смятаме, че това ще бъде проблем с пълномащабна тестова мрежа, но може да направят тестването в по-малък мащаб трудно. Казано просто, съобщенията, изпратени от възли, се съхраняват в буфер и изглежда, че без достатъчно активност, за да прокараме нещата, ние не виждахме тези съобщения. @qi_ma и @bochaco копаят там и изглежда, че е намерено решение, тъй като не използвахме както трябва част от асинхронната функционалност на Rust там.

Редовните асинхронни съобщения между възлите са от съществено значение за актуализиране на таблицата за маршрутизиране (RT), но искаме тези съобщения да бъдат ценни, напр. проверка на баланси, а не само за актуализиране на RT, което би било разточително. Това е нещо, което @anselme разглежда тази седмица.

Както Дейвид спомена, с Kademlia някои проблеми не се мащабират линейно, което означава, че не можете да видите истинската картина, докато не се появят няколко хиляди възела в мрежата. Не искаме да правим никакви грозни грешки, които потенциално биха могли да скрият основни проблеми, особено ако това не е нещо в нашия код. Въпреки това екипът също претърсва кодовата ни база, търсейки всякакви потенциални блокирания и RW блокировки, които, както знаем от опит, могат да бъдат истинска болка.

Новото момче @aed900 има отличен старт в друга област на проучване, преглеждайки кода около самоличностите и mDNS - излъчвания DNS протокол. Той също гледа да настрои тестови мрежи на AWS заедно с @ChrisO. Както може би знаете, работим както с Digital Ocean, така и с AWS облаците и Крис работи върху автоматизирането на този процес, както и върху правилното функциониране на проследяването. Понастоящем регистрационните файлове и следите, създадени от възлите, не са особено използваеми, така че това е нещо, което се нуждае от усъвършенстване и оптимизиране. @Joshuef прави нещо подобно за Digital Ocean.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България