SAFE Network новини – 5.12.2019

SAFE Network новини – 5.12.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

MaidSafe информация за заема

MaidSafe поиска заем от 10 милиона MAID от общността и в рамките на 24 часа получи предложения за повече от 24 милиона!

Предложението бе удвоено до 20 милиона предвид това и заявената сума беше разпределена между всичките 41 кандидат заемодатели.

Можем да потвърдим, че 39 трансфера са приключили; 1 кандидат вече не е в състояние да продължи, а на 1 беше дадено допълнително време поради лични обстоятелства.

Което означава, че получихме до момента около 19,8 милиона MAID от нашата общност. Нивото на подкрепа от вас е наистина смиряващо, благодарим!

Трезори – Фаза 2

План на проекта

И @qi_ma, и @jonhaggblad започнаха да работят върху Трезорите и вече направиха някои важни промени, служещи също като добро въведение в кода.

Ци промени Маршрутизирането, за да изложи неговата тестова quic-p2p функционалност. Тази промяна позволи да се премахне излишният тестови код в Трезорите.

Джон и Ци също започнаха да използват реални маршрутизации в тестовете за интеграция на Трезорите, с тестови PARSEC като първа стъпка. Засега има проблем с настройката на тестовата мрежа, като напредваме в разрешаването му. Когато бъде разрешен, тази функция значително ще опрости тестовете на различни мрежови конфигурации. С тестови PARSEC можем автоматично да настроим тестова мрежа, без да следваме задълбочените процеси, изисквани от реалната мрежа, които всъщност не са необходими за тестването. Тази функция вече съществува и осигурява много предимства в Маршрутизирането, и с нетърпение очакваме да я използваме и при Трезорите!

Успоредно с това @ustulation и @nbaksalyar продължават да работят по прилагането на нова схема за съгласуване. Това е необходима стъпка за свързването между клиентите до изграждането на пълна мрежа, състояща се от множество секции и много компютри. В момента провеждаме тестове за новия процес на съгласуване.

Не на последно място пуснахме SAFE Vault v0.20.1. Той включва някои от последните промени и можете да го използвате, за да стартирате локален Трезор на вашата машина. Пълен списък с промени можете да намерите в списъка с промени.

SAFE API

План на проекта

С удоволствие днес споделяме новата версия на SAFE API-тата и CLI (v0.6.0)! Това издание е интересен крайъгълен камък, тъй като това е първото издание на Удостоверителя като системен процес (safe-authd), което означава, че премахваме CLI safe_auth и всички операции могат да се извършват от един интерфейс: SAFE CLI.

Можете да надстроите до новата версия, като използвате командата $ safe update , ако имате предишна версия в системата си, ако ли не просто я изтеглете от страницата на версията, от линка по-горе.

Ръководството за потребителя за CLI беше актуализирано с подробни инструкции за използването на safe-authd с CLI-то. Обърнете внимание, че тази версия на CLI-то и authd изисква най-новата версия (v0.20.1) на SAFE трезора, затова се уверете, че имате тази нова версия, ако искате да стартирате локален трезор.

През последните няколко дни успяхме да включим в това издание нова функция, която позволява превключване на мрежи / трезори с помощта на CLI. Това е много полезно за потребители, които управляват локален трезор, а също така използват споделения трезор, хостван от MaidSafe, позволявайки им да превключват напред и назад между тях. Обновеното Ръководство за потребители включва също конкретни подробности за това как работи тази команда, така че, моля, вижте раздела Мрежи в Ръководството за потребителя, за да научите повече за нея.

Публикувана е и нова версия на пакета safe-nodejs (v0.6.0), която подобрява зависимостта си със safe-api . Тази нова версия позволява на приложенията SAFE Node.js да изпращат заявки за упълномощаване до процеса на Удостоверителя, използвайки своя нов комуникационен протокол (JSON-RPC чрез QUIC), вместо системния URI механизъм, който използвахме досега. Въпреки че всичко това е прозрачно за приложението, тъй като за всичко се грижи едно и също API на auth_app .

Дефиниране на минималното устойчиво изживяване

Често използваме термина „Минимален жизнеспособен продукт“ (MVP), когато се опитваме да опишем върху какво работим и какво остава да се направи преди раждането на жива дишаща автономна мрежа. Този вълшебен ден.

Но с многото направления на работа ни, различните екипи, работещи върху различни слоеве на мрежата, този термин може да бъде разбиран различно и объркващо.

Така че нека го изложим тук.

Това, за което говорим, когато говорим за MVP, са функциите, необходими за функционално завършена мрежа, която осигурява пълно съхраняване на данните и изпълнява обещанията ни за сигурност. Това е мрежовата инфраструктура, която е в основата на всяка друга функционалност.

Когато имаме MVP, можем да имаме мрежа.

За обикновения потребител обаче това вероятно ще е доста трудна за използване мрежа, работеща само чрез командния ред като основен интерфейс, и не е задължително дори да има основите на използваемостта, като например четими от човек URL адреси.

Трябва да направим повече от това, ако искаме мрежата да бъде достатъчно жизнена за успешно стартиране. Заради това смятаме да създадем Минимално устойчиво изживяване (Minimum Viable Experience - MVE).

MVE се състои от функции и приложения, необходими на нашата първоначална потребителска база от ентусиасти, за да могат практически да използват мрежата, като вземем предвид техния опит, нужди и очаквания.

SAFE Network програмата е канала, който ще използваме за това MVE. Той е минимален, лек и постижим, но обхваща всичко необходимо, за да насочим мрежата по най-ефективния маршрут и след това да продължи напред.

Така че тази седмица събрахме екипите за поредица предизвикателни разговори, за да насочим и проправим пътя към MVE, и каквото идва след това.

През следващата седмица ще споделим това, за да можем да обрисуваме картината как всичко ще се свърже заедно и ще можете да видите как сме се съсредоточили само върху най-важното, какви са целите и къде приложенията на общността могат да помогнат с някои от желаните функции, които няма да присъстват в MVE и как всичко това проправя пътя към мрежата, за която всички мечтаем.

Плоски данни и етикети

Сред всичките ни разработки и UX проучвания няколко пъти възниква въпросът за структурите на данните и възможността да имаме по-плоска структура на данните. Проучваме тази идея в темата за Етикетите на данни предварително-RFC.

Идеята е подобна на това както си представяхме „контейнерите“ за приложения преди, но увеличава гъвкавостта, като все пак дава на разработчиците на приложения лесни начини да открият / управляват данните на приложенията. Ако работи както си го представяме това също така ще послужи за предотвратяване на затварянето на потребителските данни в контейнери за приложения (представете си, че две различни приложения за снимки не знаят за снимките в другото приложение), като същевременно ще постигне някои други изключително необходими функции на MVE (общо индексиране на потребителските данни) ).

Това е същността за момента. Преминете към темата във форума, за да повече подробности. Това е ценна дискусия, която ще ни помогне да направим информирано изследването на идеята и ще ни позволи да представим конкретно предложение и RFC.

SAFE Клиентски библиотеки

План на проекта

Считано от PR # 1102, rust_sodium вече е напълно премахнат и SAFE Клиентските библиотеки вече са освободени от директни зависимости от C :tada:. Различните криптографски механизми, използвани по-рано от rust_sodium, вече са пренесени в чисти Rust контейнери, като prag_crypto и miscreant. Това дава на използващите SAFE Клиентските библиотеки безпроблемно изживяване без да трябва да се занимават със зависимостите от C.

Това също отваря вратите за използване на нови платформи като MUSL и wasm, които преди това бяха блокирани поради тази болезнена (но доста полезна) зависимост. С приключването на тази голяма част от работата, екипът ни вече може да се съсредоточи върху техническите аспекти на предложението за етикети на данните и Фаза 2 на Трезорите. Успоредно с това екипът подготви и пусна нова версия на Клиентските библиотеки. Имайте пред очи, че това издание няма последните промени от основния код. Изданието беше направено от по-стара версия, която е съвместима със SAFE CLI. Затова следете за ново издание, такова без rust_sodium :wink:.

SAFE Network програма (десктоп)

План на проекта

Щастливи сме да споделим първата версия на програмата в бета канала! Като бета версия, тя е по-стабилна от алфа изданията ни (от които ако сте забелязали имаме много…) и поправя няколко проблема, докладвани от общността под Windows, както и някои други нередности, които открихме в процесът на пускане / актуализация както за SAFE Network App, така и за браузъра.

Така ако искате да останете в бета канала (и да виждате само по-стабилните бета версии), трябва да го изтеглите от страницата на изданието в GitHub. В противен случай, ако искате да използвате най-новите алфа версии, може да свалите алфа.20. Ще се наложи да я изтеглите отново. Поради гореспоменатите проблеми с автоматичното актуализиране.

Беше доста приятно да можем да тестваме задълбочено функционалността на актуализациите на SAFE Network програмата и да се уверим в процесите си за пускане на нови версии чрез каналите за актуализация, така че това е чудесна новина. Също така подобрихме работния процес, използвайки GitHub Actions и ще продължим в тази насока.

Единствените други забележителни неща от тази версия са, че SAFE Network програмата вече ще има канал с изпълнително име (например SAFE Network App Alpha ) и че версията на канала ще работи със същия канал от програми. Така SAFE Network App Alpha ще изтегли / управлява SAFE Browser Alpha. Това е логически издържано и помага да се премахнат някои неясноти, когато се работи с каналите за пускане на нови версии.

Трябва да отбележим за потребителите на Ubuntu, че видяхме проблеми около свързването на libsodium с най-новата актуализация 19.10. Няма да има поправка от наша страна, тъй като libsodium ще се премахва скоро така или иначе! Което означава, надяваме се, това да е последното издание, което ще има тези проблеми (подобно на нещата отбелязани по-рано за macOS Catalina). Междувременно трябва просто да се уверите, че имате налична версия на libsodium, ако се натъкнете на този проблем.

SAFE Network програма (мобилни устройства)

План на проекта

Тази седмица се насочихме към някои от проблемите от дъската със задачи проекта и добавихме няколко нови екрана към приложението за съответните задачи. Ново добавените страници включват страницата за вход и страницата с опции за създаване на акаунт. Актуализирахме приложението, за да осигурим основната функционалност за навигация и интегрирахме всички съществуващи страници в навигационния поток.

В момента сме фокусирани върху добавянето на нови страници и реализирането на тяхното оформление, заедно с всички необходими контроли, за да работи екрана правилно. Върху задачите / проблемите, свързани със стилизирането и взаимодействието на потребителите, ще се работи по-късно.

SAFE браузър (десктоп)

Актуализирахме браузъра с новия пакет safe-nodejs . SAFE Browser v0.15.4-beta.1 може да бъде изтеглен от тук. Наред с актуализациите на API-то, това издание има същите подобрения на работния процес като SAFE Network програмата по отношение на GitHub Actions, както и някои актуализации на малки зависимости и други промени в CI.

Има и алфа версия, достъпна за сваляне от тук.

SAFE браузър (мобилни устройства)

План на проекта

Актуализирахме мобилния браузър, за да поддържаме Android 10 и преструктурирахме част от основния Android код, за да използваме новите API-та на платформата. Следващата седмица ще актуализираме и поддръжката за iOS до последната версия на iOS. Актуализирахме и множество остарели зависимости за по-добра производителност и по-малко грешки. След като всички промени са направени, ще тестваме цялостно приложението, за да гарантираме правилното функциониране.

SAFE Удостоверител (мобилни устройства)

План на проекта

Актуализирахме приложението за удостоверяване, за да използваме най-новите основни библиотеки на safe_authenticator от SAFE Клиентските библиотеки. Премахнахме и кода за свързване на всички остарели API-та.

Мобилния удостоверител вече показва разрешенията за тестови монети в диалоговия прозорец при заявка за удостоверяване. Същите промени трябва да бъдат отразени на страницата с информация за приложението. Ще работим върху тези промени следващата седмица.

Направихме и някои незначителни промени в опцията за управление на файлове за връзка с трезора, за да я направим по-удобна и лесна за използване.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Работата по повишенията (възрастни към старейшини) и пониженията (старейшини към възрастни) (PR 1929) непрекъснато напредва. Идентифицирахме и отстранихме редица проблеми благодарение на богатия ни набор от тестове. Изглежда ни остават само два основни нерешени проблема, преди тази работа да може да бъде обединена в Алфа 3 клона.

Първият е свързан с трезор, който се опитва да се присъедини към секция, която е в процес на раздвоение. Съобщението за заявка за присъединяване може да се окаже в две различни подсекции, като по този начин секциите не могат да достигат до консенсус. Вече имаме решение за това и в момента го финализираме.

Вторият проблем е, че когато един трезор се премести, не всеки друг трезор го разбира веднага (поради в крайна сметка последователния характер на мрежата). Затова някои трезори все още могат да смятат, че преместения трезор все още е член на оригиналната секция и очакват той да участва в изпращането на съобщения като такъв. Все още нямаме ясно решение на този проблем, но няколко бяха предложени и обсъдени и изглежда сме на прав път да го преодолеем.

BLS

План на проекта

Aside from some progress on signature combination being correctly handled, we’ve paused work on these issues and PRs to focus on Node Ageing and Vault until (PR 1929 ) can be merged.

Освен напредъкът в комбинацията с подписи, които се обработват успешно, поставихме на пауза работата по тези проблеми и PR-и, за да се съсредоточим върху стареенето на възлите и Трезорите, докато (PR 1929) не бъде обединен.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/