SAFE Network новини – 5.3.2020

SAFE Network новини – 5.3.2020

Бейби Флеминг (Baby Fleming) Версия 1 (Трезори Фаза 2а - мрежа с една секция)

Днес пускаме първата версия на SAFE мрежата - Бейби Флеминг !! :raised_hands:

Скоро ще създадем обществена споделена мрежа, с която можете да си поиграете, но засега ще трябва да настроите собствена локална мрежа. Настоящите инструкциите ще ви преведат през създаването на мрежа с една секция и множество трезори на една машина. Възможно е да стартирате и свързвате трезори на различни машини чрез локални мрежи или чрез машини с публично IP (например DigitalOcean), но на този етап процесът за това не е лесен, изисква ръчно пренасочване на порт и / или конфигурационен файл за трезорите. Препоръчваме на повечето ранни изпитатели да се придържат към една машина съгласно това ръководство, докато направим процеса за свързване на няколко машини заедно много по-опростен.

Това първо издание на Бейби Флемин (Трезори Фаза 2a) е преход от мрежа с един трезор към мрежа с множество трезори (в една секция). От гледна точка на потребителя, всички операции и случаи на използване остават същите като при Трезорите от Фаза 1 и се поддържат от Бейби Флеминг, т.е. тестовите safecoin, портфейлите, файловете, NRS имената, SAFE сайтовете и т.н.

Разбира се, има много подобрения на CLI-то и другите компоненти / библиотеки след излизането на Трезорите от Фаза 1 в подготовката за днешното издание, както ви информирахме досега в седмичните новини.

Моля, обърнете внимание, че най-новите налични версии на настолните приложения (SAFE Browser и SAFE Network App) и мобилните приложения (SAFE Authenticator и SAFE Mobile Browser) все още не са съвместими с Бейби Флеминг мрежата. Работим над пускането на нови версии, които ще работят с Бейби Флеминг, надяваме се много скоро.

Какво е включено в тази версия?

Имаме нови версии на SAFE CLI (v0.9.0), процеса на Удостоверителя (v0.5.0) и Трезора (v0.21.0).

Ако сте тествали предишните версии, ще трябва да актуализирате SAFE CLI (с командата safe ), което ще ви позволи да актуализирате процеса на Удостоверителя (файла “safe-authd”), както и да инсталирате съвместимия Трезор ( safe_vault ) на компютъра ви.

Ако все още нямате SAFE CLI на компютъра си, можете да изтеглите новата версия на CLI от GitHub. Налични са версии за Windows, macOS и Linux.

Как да актуализирате SAFE CLI и процеса на Удостоверителя

Преди да продължите, важно е да се уверите, че „safe_vault“ и „safe-authd“ са спрени на система ви, така че, моля, първо се уверете, като ги спрете/убиете, преди да продължите напред с инструкциите по-долу. Ако имате включен Трезор, можете да го убиете в терминала, от който е стартиран. Ако не сте сигурни дали вече използвате “safe-authd”, тогава можете да отидете в директорията, в която имате предишната версия на SAFE CLI ( safe ), и стартирайте:

$ safe auth stop

Ако вече имате предишна версия на SAFE CLI на компютъра си, за да я актуализирате, можете да отидете до директорията, в която е файла, и да го стартирате с аргумента за актуализиране:

$ safe update

Можете също да използвате SAFE CLI, за да актуализирате процеса на Удостоверителя ( safe-authd ):

$ safe auth update

Ако досега не сте инсталирали процеса на Удостоверителя ( safe-authd ), можете да го инсталирате с помощта на CLI с командата:

$ safe auth install

Обърнете внимание, че за потребителите на Windows , за да инсталирате Удостоверителя ще ви трябва разрешения за администратор, моля, разгледайте този раздел от Ръководството за потребителя на CLI за повече подробности.

Как да стартирате локална мрежа с една секция (Baby Fleming)

Локалната мрежа се зарежда чрез стартиране на няколко SAFE Трезора, които автоматично се свързват, образувайки мрежа с една Секция.

Ето защо първо трябва да инсталирате файла safe_vault на компютъра си, което може да направите с помощта на CLI:

$ safe vault install
Latest release found: safe_vault v0.21.0
Downloading https://safe-vault.s3.eu-west-2.amazonaws.com/safe_vault-0.21.0-x86_64-unknown-linux-musl.zip...
[00:00:36] [========================================] 6.28MB/6.28MB (0s) Done
Installing safe_vault binary at ~/.safe/vault ...
Setting execution permissions to installed binary '~/.safe/vault/safe_vault'...
Done!

С изтегления и инсталиран Трезор, едносекционна SAFE мрежа (Бейби Флеминг) може да бъде стартирана локално на компютъра ви с проста команда:

$ safe vault run-baby-fleming
Storing vaults' generated data at ~/.safe/vault/baby-fleming-vaults
Launching local SAFE network...
Launching with vault executable from: ~/.safe/vault/safe_vault
Network size: 8 vaults
Launching genesis vault (#1)...
Genesis vault contact info: ["127.0.0.1:55851"]
Launching vault #2...
Launching vault #3...
Launching vault #4...
Launching vault #5...
Launching vault #6...
Launching vault #7...
Launching vault #8...
Done!

След като локалната мрежа е стартирана, файлът за конфигурация на връзката вече ще бъде на правилното място, за да могат вашите десктоп приложения (включително CLI) да се свържат с него. По този начин, от тук нататък, можете просто да използвате CLI или всяко друго настолно приложение, за да се свържете с вашата локална мрежа. Имайте пред очи, че в зависимост от приложението, може да се наложи да го рестартирате, така че да използва новата информация за връзка с вашата локална мрежа.

За да изключите работеща локална мрежа, изпълнете следната CLI команда, за да убие всички протичащи процеси “safe_vault”:

$ safe vault killall
Success, all processes instances of safe_vault were stopped!

Свързване към мрежата с една секция

За да се свържете с мрежата и да започнете да качвате данни, ще трябва да имате акаунт. За да създадете акаунт и да влезете, се нуждаете от процеса на Удостоверителя, който може да стартирате с помощта на CLI, като изпълните командата:

$ safe auth start

Обърнете внимание, че ако използвате Windows , за да стартирате процеса на Удостоверителя ще ви трябват администраторски разрешения, моля, разгледайте този раздел от Ръководството за потребителя на CLI за повече подробности.

Вече можете да стартирате $ safe auth create-ac --test-coins , за да създадете акаунт. След това изпълнете командата $ safe auth login --self-auth , за да влезете и да получите идентификационните данни за приложението CLI.

Сега можете да използвате SAFE CLI, например, за качване на данни в мрежата ,

Ако искате да научите повече за поддържани от SAFE CLI команди и в какви случаи се използват, моля, вижте Ръководство за потребителя на SAFE CLI, където има стъпка по стъпка инструкции, включително подробно описание и на горната информация.

Какво следва?

В момента ви препоръчваме да се придържате към стартиране на Бейби Флеминг на един компютър или ако сте напреднал потребител, можете да пускате трезори в локална мрежа или на компютри с публично достъпни IP адреси, като например в DigitalOcean. Следващият ни фокус ще е насочен към по-лесното стартиране на трезори в домашни условия, които могат да се свързват с други трезори на други хора. За целта трябва да настроим домашните рутери и Network Address Translation (NAT). Имаме добър опит с това от миналото, ако сте участвали в тестовете на Crust, които създадохме в края на 2018 г., и работата вече е в ход, за да се постигне това за следващата версия на Бейби Флеминг.

Принос и молба за помощ

Както винаги, можете да пуснете вашите коментари или отзиви под тази публикация или, ако предпочитате, в съответното GitHub хранилище.

Ако имате нужда от помощ, не се колебайте да пуснете въпроса си по-долу и ние с радост ще ви помогнем, а със сигурност и потребителите от общността също ще са готови да помогнат :dragon:

Други новини за разработката

Днес разбира се всичко е насочено към Бейби Флеминг, така че няма да задълбаваме в други актуализации, но ще видите от нашите хранилища в GitHub и другите ни ресурси, че дейностите по разработката все още продължават с голям темп.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/