SAFE Network новини – 7.11.2019

SAFE Network новини – 7.11.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

  • Ще изключим Alpha 2 мрежата следващия понеделник, 11 ноември.
  • Актуализирахме скрипта за изграждане на FFI, за да генерираме свързаности за С езика (в допълнение към свързаностите на C #).
  • Преминахме към самокодиране за всички файлове публикувани с помощта на safe-api и CLI-то. Това ще бъде част от следващото издание на SAFE CLI.
  • Започнахме внедряването на наименуваните контейнери в SAFE Клиентските библиотеки.

Преструктуриране

Както вече обявихме компанията преминава през преструктуриране. Извършихме много промени за кратко време. Този процес беше много успешен и екипът, както обикновено, показа силата си. Много от екипа са все още на мястото си, работят усилено за всички нас и ще останат през следващите няколко седмици. Всички са съсредоточени да направят проекта успешен. Това включва и онези, които работят в срока на предизвестие за съкращаване. Те са истински герои и сме им задължени. Компанията след приключването на този процес ще включва:

Дейвид Ървайн – изпълнителен директор
Стивън Койл – QA
Sharon Tannahill – Финанси и администратор
Спандан Шарма – програмиране
Джим Колинсън – дизайнер за потребителското изживяване
Никита Баксаляр – програмиране
Лионел Фабер – програмиране
Адам Циганец – програмиране
Джош Уилсън – програмиране
Едуард Холст – програмиране
Йогешвар Муруган – програмиране
Джон Хагглад – програмиране
Жан-Филип Дюфрайн – програмиране
Marcin Swieczkowski – програмиране
Габриел Виганоти – програмиране
Ravinder Jangra – програмиране
Francis Brunelle – връзка с общността

С договора за заем, осигуряващ финансиране от общността, може да се гарантира, че този екип ще се съсредоточи единствено върху старта и шансът ни за успех се увеличива значително. Общността поема контрола върху социалните канали на SAFE мрежата и Ceilidh е звезда, помагаща там. Типичен пример за причината, поради която всички ние трябва да работим и да гарантираме, че всички тези хора ще бъдат възнаградени, когато стартираме. Крис, Калъм, Виктория, Линдзи и всички останали бяха толкова полезни и разбиращи, че това прави желанието ни да успеем за тях още по-силно.

Очакваме с нетърпение да засилим инженерния фокус и влиянието, което ще окаже това върху нашия напредък, който смятаме, че вече показва резултати от последните месеци на усилия за увеличаване на скоростта и фокуса ни.

Нищо от това не би било възможно без страхотния екип на MaidSafe и невероятна общност. Смирени и развълнувани сме да видим какво близкото бъдеще ще донеса за всички нас.

Алфа 2 мрежата ще бъде спряна

Благодарим на всички, които гласуваха в темата „Трябва ли да спрем Алфа 2 мрежата“ . Резултатът от гласуването беше единодушно решение да я спрем, затова ще изключим Alpha 2 мрежата на 11 ноември.

Моля, уверете се, че сте взели копие на необходимите ви данни от Alpha 2 мрежата преди понеделник, 11 ноември, след като мрежата бъде изключена, всички данни ще бъдат изтрити и няма да могат да бъдат възстановени.

Алфа 2 изпълни повече от целта си през последните 2 години. Оказа безценна помощ в запознаването на хората с нашето виждане и за доказване на теоретичните ни концепции, но с течение на времето изостана от настоящия ни напредък.

Споделеният Трезор, разбира се, все още е наличен, вижте тази тема във форума за повече подробности.

Маркетинг

Преустановяваме всички свои вътрешни маркетингови дейности, но това не означава, че спираме изцяло. Екипът помага на общността, като предоставя информация, предистория и съвети как да се движат нещата напред. Създава се епичен маркетингов екип на общността и нямаме търпение да видим до какво ще доведе това. Тъй като това ще бъде последната „официална“ маркетингова актуализация, искаме просто да ви благодарим много за непрекъснатата подкрепа, обратната връзка (както за лошото така и за доброто:wink: ) и за това, че продължавате усилията ни на нови нива. Ще се видим във форума :wave:

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Продължаваме с усилията да изпълним пълния набор от тестове за SAFE Клиентските библиотеки с множество Трезори. Когато започнахме да подхождаме към този проблем, обмисляхме и преживяването на потребителя: искаме да направим процеса на стартиране на множество Трезори възможно най-прост и възможно най-естествен, като улесняваме общността да управлява собствените си Трезори у дома, а също така и да опростим нашата тест и QA работа. Започнахме да очертаваме прост инструмент за настройка на множество компютри в различни среди: една локална машина, локална мрежа или облак.

Поправихме също едно от ограниченията, които Трезорите имаха по време на Фаза 1. Не подкрепихме множество връзки от един клиент, идентифицирани чрез уникален идентификатор, това беше причинено от някои дизайнерски решения в кода на Трезорите, но решихме, че трябва да поддържаме този случай на използване по време на Фаза 2, защото някои потребители може да искат да влязат в мрежата от няколко устройства едновременно.

SAFE API

План на проекта

Заедно с някои незначителни поправки и подобрения в safe-ffi , също така актуализирахме скрипта на FFI, за да генерираме свързаности за C езика (в допълнение към C # свързаностите). По този начин всеки програмист вече може да започне да ги използва, ако желае, просто изпълнявайки cargo build --features bindings от папката safe-ffi . Генерираните файлове ще бъдат записани в папката safe-ffi/bindings/c/safe-api .

Както наскоро беше обявено във форума на програмистите от @mav, ние не използвахме алгоритъма / механизма за самокодиране за safe-api и SAFE CLI, което означаваше, че всички качени файлове се съхраняват като едно единствено неизменно петно на данни в трезора. Сега превключихме това, за да използваме винаги самокодиране за всички файлове, публикувани с помощта на safe-api и CLI. Това ще бъде част от следващата версия на SAFE CLI и следователно ще направи несъвместими всички предходни файлове, качени с CLI в трезора, като по този начин обмисляме да изтрием всички споделени данни на трезора за следващото издание, за да опростим нещата и да избегнем объркването на хората, които не разбират защо някои файлове не могат да бъдат извлечени с новата версия на SAFE CLI. Ще уведомим общността за това предварително, ако това се окаже окончателното решение за споделения трезор, това е просто уведомление за всички вас, които използвате CLI и споделения трезор.

Интеграционните тестове на authd със SAFE Network програмата преминаха доста добре, забелязахме някои дребни проблеми и възможности за подобрения, докато тествахме и някои от тях вече са коригирани / внедрени, и сега са част от усилията за повторно тестване.

Също така постигнахме добър напредък във финализирането на първата (ограничена) версия на интерактивна обвивка за SAFE CLI. Интерактивната обвивка ще бъде разширена, за да поддържа много повече операции, особено за покриване на случаи на използване, които не е възможно да се покрият с неинтерактивния CLI, като случая на използване на получаване на известия за заявка за разрешение от authd . Тя дава възможност да има и състояние в сесията на обвивката, например позволявайки на потребителя да зададе портфейл, който да се използва за всички операции в рамките на тази сесия, вместо да използва портфейла по подразбиране от акаунта или няколко други случая на използване, които можем да покрием, докато се движим напред в разработката на CLI-то.

Сега просто се опитваме да запазим стабилизирането на authd , докато се случва интеграцията с приложения, като същевременно подготвяме всичко необходимо за пускането му, напр. как пакетираме двоичното с CLI и / или SAFE Network приложението. И разбира се, трябва да добавим някои инструкции към нашето Ръководство за потребителя за CLI, за да обясним как се взаимодейства с authd и как да се използва за потока на разрешения за приложения. За тези, които са твърде нетърпеливи, можете да сте сигурни, че ние също сме много нетърпеливи да накараме всички да започнете да експериментирате с него, така че можете да получите представа как се оформя, като разгледате някои актуализации, които започнахме да подготвяме за Ръководството за потребителя около authd и интерактивната обвивка.

… и просто обичаме съвсем скорошното анонсиране на функциите за асинхронизация в Rust 1.39, определено ще го разгледаме за нашето safe-api .

SAFE Клиентски библиотеки

План на проекта

От миналата седмица част от екипа отново работи по SAFE Клиентските библиотеки. И както винаги, бяха няколко вълнуващи дни. Отстраняваме някои изостанали проблеми, като например промени в обработката на конфигурационни файлове, премахване на някои неподдържани зависимости и т.н. Тези промени са вътрешни с цел поддръжка, само за да поддържат библиотеката във форма, но не спират дотук. Освен това добавяме поддръжка за клиентите да използват различни видове клавиши според предпочитанията на потребителя, а също така представяме и наименувани контейнери. В Alpha 2 всеки акаунт имаше редица контейнери по подразбиране (снимки, музика, видеоклипове и т.н.), които можеха да се използват за съхраняване на данните на потребителя и да се споделят между приложенията. След известно обсъждане решихме, че налагането на създаване на тези контейнери може да не е желателно. Например, потребителят може да поддържа акаунт само за да управлява сейфкойните си. За да се преодолее това, контейнерите по подразбиране се премахват и се заменят с контейнери, които могат да бъдат свързани с потребителски имена, определени от приложенията. Току-що стартирахме внедряването на това и вече получихме добра обратна информация. Всички ваши мисли и коментари са добре дошли, така че не се колебайте да се насочите към плана на проекта и да споделите идеите си.

SAFE Network приложение/програма

Тази седмица се вгледахме малко по-далеч, след Fleming и нататък, към старта, докато обсъждахме и планирахме потребителското изживяване около разрешенията на приложенията и пълния потребителски контрол върху личните данни.

В миналото сме казвали, че се стремим да изградим UX около контрола за споделяне на личните данни: поставяйки смислени и полезни настройки пред потребителя там, където съществуват рискове, като същевременно позволяваме безпроблемна и безпрепятствана работа там, където няма такива.

Има доста движещи се части към всичко това – това е сложен проблем, който изисква усърдие – но малко грижа и планиране ще ни позволят да зададем траектория към крайната цел, като същевременно изграждаме постепенно и тестваме, и събираме отзиви, докато напредваме.

Очаквайте повече за това скоро, когато нещата започнат да се натрупват.

Десктоп разработка

План на проекта

Бяха завършени някои окончателни корекции на грешки и настройки за процеса на актуализация между SAFE Network приложението и другите приложения за настолни компютри (т.е. браузъра), гарантиращи, че можем да имаме актуализации в приложението или да управляваме лесно актуализациите чрез самото SAFE Network приложение. Подобрихме и потока на публикуване, за да позволим по-лесно тестване на приложенията и процеса на актуализиране. Всичко това означава, че с нетърпение очакваме скоро да представим нова версия на SAFE Network приложението и SAFE браузъра.

Междувременно обновихме внедряването на удостоверителя, за да работи с най-новия клон на удостоверяващия процес на API-то, който след малко тестване работи добре. Което означава, че имаме грозна, но функционална версия, която може да улесни влизането и управлението на заявките за удостоверяване. И на всичкото отгоре започнахме да внедряваме и стила на дизайна над този клон за управление на акаунти на SNAPP, така че да се надяваме нещата скоро ще изглеждат много по-приятни!

Мобилна разработка

План на проекта

Постигнахме значителен напредък с основната страница при стартиране и страницата за създаване на акаунт. Тези две страници са тези, на които потребителят за пръв път ще се натъкне в приложението и ще им даде кратко въведение в SAFE мрежата. Стартиращата страница позволява на потребителя директно да влезе или му дава възможност да разгледа, като изпробва SAFE браузъра, научи повече за трезорите и др. Страницата за създаване на акаунт информира потребителя за това, което може да прави със SAFE мрежата.

Все още експериментираме с различни подходи за изпълнение на дизайните и намалихме бройката им. Включихме и няколко идеи, които улесняват външния вид да допринесе за приложението. По-голямата част от съдържанието (текстово и друго) се чете от JSON файлове от приложението и следователно всеки може да актуализира тези и да пусне PR-ри, за да подобри съдържанието. Това ще бъде много полезно в бъдеще, когато искаме да осигурим многоезична поддръжка.

SAFE браузър (десктоп)

План на проекта

През изминалата седмица нагласихме процеса на актуализиране, за да работи със SAFE Network приложението във всички платформи и направихме по-надеждни тестови версии за тестване на процедурите за актуализиране.

Също така поправихме няколко по-малки грешки с разделителната способност на pWeb, за които беше съобщено, и добавихме още тестове, за да уловим бъдещи регресии.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица беше много продуктивна, когато става дума за отстраняване на грешки. Поправихме много проблеми, които включваха коригиране на API -тата на ParseAndResolveUrl , Fetch и Inspect за мобилни устройства. С решаването на тези проблеми за първи път всички тестове преминават успешно на всички поддържани настолни и мобилни платформи :tada:

През последните две седмици се сблъскахме със странен проблем със стандартните библиотеки на Android, генерирани от safe-api/safe-ffi от CI, където стандартните библиотеки не отразяваха промените, направени в кода, докато библиотеките за всички останали платформите работеха отлично. Благодарение на @chriso първопричината за проблема се разбра и реши.

Също така направихме някои промени в нашата настройка на CI и сега имаме един мега тръбопровод за изграждане и тестване на API-тата на всички поддържани платформи. Освен по-добра настройка за тестване, вече позволихме на CI да пуска автоматично MaidSafe.SafeApp NuGet пакет при PR за промяна на версията. В допълнение към пускането на пакета към NuGet, когато се правят промени в основния клон, генерираме и качваме актуализиран пакет NuGet на нашия сървър за изграждане.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Освен обичайните по-малки PR обединявания, свързани с поправки на грешки и разчистване, основните елементи завършени тази седмица включват:

  • Свързаността на трезорите вече се проследява в зависимост от това колко участват и трезорите, които многократно не подават гласове за събития, в крайна сметка ще бъдат гласувани офлайн. Сега работим върху използването на този индикатор навсякъде и го адаптираме според нуждите ни.
  • Нов начин за обработка на динамичното членство беше прибавен – добавянето и премахването на събития със Старейшините бяха премахнати и вместо това членството на Старейшините в секцията се обработва по същия начин като разделянето. Тоест чрез създаване на нова Parsec операция. Това драстично опростява множеството промени като тази, която е необходима, когато броя на Старейшините е фиксиран и Добави / Премахни се получават по двойки. Този метод също така поддържа работата по DKG, позволявайки на предишния набор от Старейшини да контролира всичко и след това да премине към новия набор в една операция.
  • Като последващи действия вече стартираме DKG всеки път, когато сменим старейшина в секция. Все още не го използваме, но това ще подкрепи работата по въвеждането на истински BLS за сигурната доставка на съобщения.

Гледайки напред, има доста PR очакващи работа за маршрутизиращият контейнер, включително, но не само, изчистване на Parsec, повишаване / понижаване на Старейшини, преместване, подобрения на производителността. А също и няколко PR, свързани с продължаващото опростяване на обработката на връзката. Обединяването на PR-ри в маршрутизирането изисква стриктна проверка чрез тестване за проблеми, което създава малко затруднения, но се надяваме скоро да успеем да ги завършим и обединим.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/