SAFE Network новини – 9.1.2020

SAFE Network новини – 9.1.2020

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

  • Честита Нова година и нека всички имаме успешна 2020 година!
  • @danda се присъедини към екипа ни :tada:
  • @oetyng сподели подготвително RFC за Прецизиране на типовете данни (Data Type Refinement). Моля, прочетете го и споделете какво мислите!
  • Командата safe files add вече приема съдържание на файл от stdin, което позволява да се изпращат последователно други команди и да се качват нови файлове в мрежата.
    Ръководството на потребителя за CLI бе актуализирано с нов раздел за safe xorurl командата.
  • Започнахме работа по ранната концепция и дизайн за добив и дистрибуция на Safecoin.

Подбор на персонал

С радост приветстваме @danda в екипа ни! Най-вероятно ще разпознаете неговото име, тъй като той е активен сътрудник в хранилището на safe-api вече почти два месеца! Първоначално той ще работи с @oetyng върху концепцията за добив на Safecoin - вижте първия му принос по долу в новия раздел от новините за Safecoin фермерството.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Изминаха няколко вълнуващи седмици на фронта на Трезорите. Виждаме различните части като маршрутизация, PARSEC, трезори и клиенти да се съберат с приближаването ни към края на фаза 2а, т.е. клиенти комуникиращи в една секция. С пълното завършване на интеграцията на маршрутизацията с трезорите и новия процес на стартиране за клиенти, трезорите имат възможност да се появяват и да се свързват помежду си, образувайки секция.

С помощта на информация за свързване от кои и да е трезор клиента може да се свърже с възела, като поиска информация за връзката на другите възли в секцията и след това отново да изпрати заявката до множество трезори и да установи връзка с мрежата.

С това той може да започне да изпраща заявки за операции с данни и монети, което е точно това, което правим в момента при тестовете ни в SAFE Клиентските библиотеки. Виждаме добри резултати с клиентските тестове при една секция, но има и няколко грешки поради отпадането на заявки на случаен принцип. Търсенето на проблема ни даде някои добри резултати и нямаме търпение да продължим след като го отстраним! Тествахме настройките за множество трезори и на наети сървъри в Digital Ocean и там наблюдаваме същите няколко грешки, което означава, че ще бъдем готови да разгърнем работеща тестова мрежа, след като решим тези последни проблеми. И така, стискайте палци!

В същото време продължаваме да подобряваме QuicP2P, нашата мрежова библиотека. @adam премести реализацията на тестовата мрежа от Маршрутизацията към кодовата база на quic-p2p , правейки API-то на публичната маршрутизация по-просто и по-самостоятелно. Сега можем да използваме тестова мрежа (която емулира обмена на данни на ниско ниво) в трезори, клиенти или други проекти, без да се налага да зависим от маршрутизирането. С това и другите подобрения, въвеждащи асинхронния код, трябва да сме готови да пуснем новата версия на quic-p2p скоро.

SAFE API

План на проекта

През последните няколко дни се фокусирахме върху финализирането на няколко PR-а, които започнахме преди почивката в края на годината. PR, подготвен от @danda миналата година, беше обединен, което позволява на командата safe files add да приемат съдържанието на файл от stdin, което позволява да се добавят последователно други команди и да се качват нови файлове в мрежата.

Друга функция, която започнахме преди няколко седмици (предложена от общността в този форум) и вече обединена, беше включването на нова подкоманда safe xorurl за CLI-то, което е полезно, когато желаем да изчислим XOR-URL адресите за локални файлове , без да е необходимо да ги качваме в мрежата. Ръководството за потребителя за CLI беше актуализирано с нов раздел за тази нова команда. Имайте пред очи, че засега тази команда изисква CLI-то да бъде упълномощено, като планираме да я подобрим в бъдеще, за да премахнем това ограничение.

safe-authd беше основният фокус през последните няколко дни, тъй като командата й за актуализация не работи и следователно не е възможно да се актуализира по същия начин като CLI. Започнахме да поправяме това, като добавихме поддръжка за AWS S3, когато решаваме откъде да извлечем новите версии, тъй като там публикуваме качваме новите инсталационни версии на safe-authd . Планираме също така да започнем да използваме S3 и за инсталационните файлове на CLI-то, тъй като за потребителите ще е по-бързо изтеглянето им, отколкото от страницата ни в GitHub.

След като оправим safe-authd да може да бъде актуализирано, ще добавим няколко нови подкоманди към CLI-то, за да можем да инсталираме и актуализираме процеса на Удостоверителя, като автоматично издърпаме съответния инсталационен файл от S3. Това ще подобри и опрости UX за потребителите на CLI и authd.

Етикети за данните, индексиране и оторизиране на маркери

RFC, План на проекта

@joshuef увеличава работата си в SAFE Клиентските библиотеки, научава кодовата база и прави началото на основната реализация на оторизирането на маркери и тяхното интегриране в кодовата база.

Засега имаме проста настройка на жетони / маркери на макаруните. Интегрира ме го в SAFE Клиентските библиотеки по-солидно, използвайки съществуващата ни настройка за AppKeys за подписване на маркера и валидиране, което би трябвало да опрости нещата в бъдеще.

Първоначалната цел тук е да заменим механизма си за удостоверяване с маркери, към които по-късно може да бъде добавена допълнителна информация, като разрешени етикети и т.н. (Тъй като изграждаме етикетите / индексирането отделно).

Уточняване на видовете данни

RFC

@oetyng написа нов RFC за консолидиране на различните типове данни и промените, които са претърпели по време на разработката. Освен това RFC-то въвежда и по-прости имена за типовете данни. Дискусиите вече започнаха във форума, така че вижте темата и кажете какво мислите.

SAFE Клиентски библиотеки

План на проекта

Завършихме 2019 г. с невероятен принос от общността към кодовата база на Клиентските библиотеки, който ни помогна да наваксаме с изоставането си. Добавихме и някои малки, но полезни функции, които биха били от голяма полза в слоевете на програмите в CLI, настолните и мобилните платформи. Някои от тях са: поддържане на тестов цикъл при съхранение на неизменни данни, повече информация при извличане на списъка с приложения от удостоверителя и поддръжка на константата GET_NEXT_VERSION за операции с променими данни.

През последните си няколко седмици в MaidSafe - @marcin се съсредоточи основно върху завършването на останали задачи, преглед на PR-и и приключването на останалите си ангажименти. Това включва някои инфраструктурни работи, като поправки за CI и GitHub Actions. Той добави и нова документация в уикито на SCL.

SAFE браузър (мобилни устройства)

План на проекта

В предишните версии на мобилния браузър информацията, необходима за свързване с мрежата, беше зададена в приложението, но сега, за да може потребителите и разработчиците да преглеждат съдържание от местните / споделени трезори, мобилният браузър получава информация за връзката с трезорите от приложението за удостоверяване използвайки нерегистриран отговор.

Тъй като се приближаваме до излизането на мобилния браузър с pWeb функционалност, обновихме приложението, за да поддържаме навигацията между различните версии на уеб страниците в iOS. Платформата за Android вече поддържа тази функция от няколко седмици.

Също така коригирахме и проблем, свързан с логовете на Rust, които се съхраняват на устройството на потребителя при стартиране на приложението, така че в случай на проблем, те могат да бъдат изпратени на разработчиците за отстраняване на проблеми и грешки.

SAFE Network програма (мобилни устройства)

План на проекта

Тази седмица работихме върху още няколко подобрения в SAFE Network приложението за мобилни устройства и вече изглежда още по-добре сега, когато пренесохме повечето от изображенията от дизайна на Figma в приложението. Направихме и някои промени в специфичния за платформата код, за да подобрим навигационния потребителски интерфейс / потребителското изживяване.

SAFE Удостоверител (мобилни устройства)

План на проекта

Приложението за мобилно удостоверяване вече показва разрешенията за тест на монетите на страницата с информация за приложението за всички удостоверени приложения. Направихме някои подобрения в страницата за избор на трезори, за да я направим по-лека и в процеса премахнахме един пакет от трета страна, който забавяше актуализацията на потребителския интерфейс.

Актуализирахме минимално поддържаните версии на платформата за Android и iOS. Сега минималната поддържана версия за Android е 5.0+, а за iOS е 11.0+. С тези промени приключихме разработката на всички желани за момента функции / промени от текущия план на проекта и целта ни е да пуснем приложението през следващите седмици :smile:.

SAFE App C#

План на проекта

Библиотеката safe_app_csharp беше актуализирана до най-новите промени в основния клон на safe-api и C # публикуваните неизменни данни, поставени от API-то, сега поддържа флаг с изпълнение на “сухо”. В момента се сблъскваме с проблем при връзките, когато се опитваме да декодираме съобщението в отговор на заявката за удостоверяване. След като бъде отстранена тази грешка, ще пуснем нов основен пакет.

Успоредно с това работим върху автоматизиране на нашия процес на публикуване в GitHub от Azure DevOps при представяне на нова версия. Все още го тестваме и след като приключим, ще можем да го използваме за всички C# хранилища за по-лесно пускане на новите версии.

Safecoin фермерство

RFC

Започнахме работа по началната концепция и дизайн на фермерския добив на Safecoin, както е описано в RFC-0057.

Тази седмица преминавахме ред по ред на RFC-а, правим си бележки, обсъждаме, и започваме с документи по дизайна като потока на данни и подготвяме псевдо-код като прототип за целите на дискусията.

Нашата обща цел е да приложим RFC-а, както е посочено. След като приключим с това и то заработи, ще можем да тестваме, моделираме и настроим алгоритмите като цената за съхранение на информация и разпределението на възнагражденията (при необходимост).

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

След първоначалната ни работа по повишаването/понижаването се съсредоточихме върху почистването на кода и поправянето на останалите провалящи се тестове, за да подкрепим останалата работа по стареенето на възлите.

Също така адресирахме с многобройни PR-и някои дългогодишни проблеми: премахване на остарял кодов, надстрояване на някои остарели контейнери и доизчистване на API-то за маршрутизиране.

Сега разглеждаме завършването на задачите в повишаването/понижаването, като вече оправихме проблемът с изчистването на parsec и започнахме работа по установяването на доверие между Възрастните и Старейшините.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/