Safe Network новини 🇧🇬 9.6.2022

Планирахме да навлезем по-дълбоко във въпросите за управлението, които обсъдихме миналата седмица, но за съжаление не успяхме да го направим, тъй като няколко ключови членове на екипа трябваше да си вземат непланирана почивка. Всичко е наред, ще се върнем към това следващата седмица.

Междувременно, моля, прочетете публикацията на @jimcollinson за нашите стратегически цели и имайте предвид, че нашите цели и визия не са се променили и с малко . И, моля, не забравяйте да поддържате дискусиите културни, колкото и да са страстни и разгорещени. Имаме кодекс за поведение във форума, който всички членове се очаква да спазват.

Тази седмица ще разгледаме данните в мрежата и какво означава файловете да са публични или частни.

Общ напредък

Йогеш преглежда различни видове бази данни, за да заменим sled db, който е бъгав и изглежда не се поддържа активно. Засега основните кандидати изглежда са Persy, транзакционна база данни, която оптимизира за последователност, и Cacache, което @yogesh казва, че „изглежда предлага най-добрата скорост от партидата с вградено създаване и обработка на метаданни“. И двете не са идеални, но вероятно и двете биха свършили работата. Тестването продължава.

Благодарим на @josh за организирането на DBC comnet миналата седмица. Както @Chriso спомена, депозирането на притежавани DBC все още не работи, но работи върху това тази седмица, а @Qi_ma проучва грешка при преиздаването на DBC и също така работи върху интеграцията на разходната книга.

Междувременно @davidrusu продължава да работи по предоставянето на информация за членството към Възрастните, за да гарантира, че членството и знанията за мрежата (чрез подписания доставчик в Секцията) са в синхрон в цялата секция.

Публични и частни данни в Safe Network

Какво е файл в Safe мрежата? Достатъчно прост въпрос, но отговорът е малко по-заплетен. Основният отговор е „съдържание + метаданни + карта с данни“ - но какво означава това?

Съдържание

Съдържанието е суровият материал на файла, основната двоична информация. След той достигне повече от 1 MB, автоматично се самокриптира, за да създаде парчета и карта с данни. Поради начина, по който работи самокриптирането, това е детерминистично, т.е. самостоятелно криптирайте едно и също съдържание произволен брой пъти и ще получите едни и същи парчета. Неговата сигурност е до голяма степен независима от алгоритъма за криптиране (използваме AES256), което означава, че ако алгоритъма бъде разбит, парчетата все още ще са защитени.

Добре, а какво е парче данни? Освен ако нямате картата с данни, парчето е безсмислено петно от битове, предимно с размер около 1MB с име, което също е негов хеш. Това означава, че можем да проверим дали е валидно – името съвпада ли с хеша – но не можем да кажем нищо друго за него. Можем да го видим, но не можем да го прочетем или да знаем откъде идва.

Карта с данни

Добре, а какво е карта с данни? Картата с данни е прост файл, който съдържа некриптираното име на съдържанието и имената на всички криптирани парчета, които го съставят, така че знаем къде да ги намерим (име на парче == адрес на Xor). Ако се съхранява нешифровано в мрежата, тогава всеки може да го използва, за да пресъздаде съдържанието. Ако е криптиран или съхранен на нашия частен клиент, тогава само ние можем да го достъпим. След секунда ще се върнем към криптирането на картата с данни.

Метаданни

И последното нещо, което трябва да споменем, са метаданните, информацията за съдържанието. Това по избор включва неговия размер, името му, типа на файла и евентуалната дата на създаване, достъп и т.н. Но изчакайте малко, в Safe мрежата няма време! Вярно, но това не трябва да бъде ограничение.

Причината да не включваме метаданните в съдържанието е, че това би разрушило дедупликацията. Да кажем, че някой е качил песента на Sex Pistols GodSaveTheQueen.mp3, а някой друг е качил точно същия MP3, но го нарече GSTQ.mp3. Ако името беше част от съдържанието, парчетата щяха да бъдат напълно различни, така че нямаше да има дедупликация. Това е причината да съхраняваме метаданните отделно от парчетата. Можем да ги съхраняваме в картата с данни в мрежата или на нашия клиент, което ни позволява да подредим тези очевидно безсмислени парчета данни във файл, да ги именуваме и етикетираме, както желаем – включително времето на създаване и времето на достъпване – и да ги организираме в наши собствени структури от директории.

Директориите могат също да бъдат съдържателни, криптирани, разделени на парчета и съхранявани като файлове със собствена карта на данни (поради което малките файлове, които не преминават през самокриптиране, са нечетими – цялото съдържание се съхранява в директория, но това е обяснение, което ще оствим за друг ден).

Публични и частни данни

Начинът, по който Safe работи, е, че валидните данни трябва да се съхраняват. Това означава, че не можем да изтрием парчета данни. Но не забравяйте, че файловете са съдържание плюс карта с данни.

Съдържанието е просто безсмислени парчета данни без карта с данни и тези парчета са толкова сигурни и непознаваеми, колкото е възможно с настоящите технологии. За да направим GodSaveTheQueen.mp3 публично достъпен, ние го качваме, публикуваме неговата карта с данни в мрежата нешифрована и публикуваме линк към него. Има вероятност, че с добре позната песен като тази, парчетата вече ще са там, но оригиналният качвач, който е кръстил файла GSTQ.mp3, е избрал да криптира картата с данни или да я запази на своя клиент и следователно да е частен.

Така че това е основната разлика между публичните и частните данни.

Ако криптираме картата на данните с BLS ключ, това също ни позволява да създадем споделени ключове, които след това можем да изпратим на други хора, което означава, че сме споделили частните данни. BLS ни дава тази магия безплатно. Това означава, че публичните/частните и споделените данни са действия от страна на клиента. Мрежата съхранява данни завинаги и клиентите използват (основната) карта на данните и криптирането, за да направят данните публични, частни или споделени частни.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България