На фокус: Вечната мрежа

На фокус: Вечната мрежа

Моля имайте пред очи: тази статия е превод, с оригинала на английски може да се запознаете тук.

Както знаете имаме огромни амбиции за SAFE Network — сигурна, автономна мрежа, която поставя на първо място личната неприкосновеност на информацията на потребителите си. И ако следите седмичните новини във форума на международната общност знаете, че сме се запътили към бета с пълна скорост напред. Но как точно изграждаме този нов Интернет? Може да видите в плана на проекта за интерфейса 4 концепции или важни постижения, които сме си поставили: Вечната мрежа, Частни комуникации, Поеми контрол върху своята информация и Новата дигитална икономика.

Нека започнем с първата от тях:

Какво е Вечната мрежа?

Ако сте се запознали с Фундаментите на SAFE мрежата, тази концепция може да ви е позната (фундамент номер 8):

Всичката публична/публикувана информация в мрежата ще бъде непроменима и съхранявана в мрежата вечно. Също както Интернет Архива съхранява версии на сайтове, които са публикувани с грешки, ще бъде невъзможно да се изтрие информацията от мрежата веднъж след като е качена. Това не значи, че няма да може да променяте информацията си – ще може да добавяте само промени т.е. исторически, по-ранни версии от информацията ще остават запазени в мрежата (без значение дали те са достъпни или не).

Може да видите това старо видео от 2007 година, което показва от колко отдавна сме фокусирани върху Вечната мрежа.

Perpetual Data

Защо вечното съхранение на информация е толкова важно?

Може би сте чували, че екипът ни разработващ интерфейсите обяснява вечното съхранение на публична информация в SAFE Network като “Интернет Архива на стероиди, вграден в мрежата по подразбиране”. Ако не знаете какво е Интернет Архива, това е частна организация работеща без печалба, която създава дигитална библиотека на интернет сайтовете и други културни артефакти в дигитална форма. Тяхната работа е важна, защото настоящия интернет е доста крехко място. Голяма част от първите дни на интернет е вече загубена. Дори първата интернет страница в света не съществува - освен като копие. И това е проблем, който може да се влоши повече. Най-ценните ни спомени - под формата на снимки и видео - все по-често се съхраняват в централизирани системи като Facebook и могат да бъдат изгубени когато (не ако) Facebook фалира.

Случи се с Myspace. Ще се случи отново.

Инициативи като Интернет Архива храбро се опитват да защитят информацията ни. Но те са изправени пред предизвикателство от огромен мащаб. Всеки ден милиони снимки, клипове и истории се качват в интернет. Всъщност повече от милиони. Според статистика от 2018 г. 2.5 квинтилион байта се качват всеки ден без изключение. Как изобщо може да се надяваме да съхраним такова количество информация в толкова динамична среда?

Тук идваме ние. SAFE Network съхранява публичната информация вечно — което значи, че никога повече няма да ви се налага да пазите копие от дадена страница. Резултатът? Съхранявате спомените си вечно. И това идва заедно с всички останали блюсове на SAFE мрежата: зад нея не стои една организация, достъпна е навсякъде по света, децентрализирана е и не може да бъде цензурирана… списъка няма край.

Как Вечната Мрежа ще помогне на всички ни

Освен за идните поколения, защо Вечната Мрежа е толкова важна?

Публичната информация, която е постоянно на достъпна и непроменима помага да се справим с цензурата. Ако искаме да избегнем едностранно виждане за света имаме нужда от достъп до всички истории, които са написани. Досега беше вярна максимата че, “Историята се пише от победителите”. За пръв път в историята имаме потенциала да гарантираме, че правителствата и институциите няма да могат избирателно да решават каква информация да е достъпна за масите. Вечната Мрежа гарантира, че историята не може да бъде пренаписана, което има катастрофални ефекти, както може да се убедим от случващото се с човешките права, в някои от настоящите държави. Искаме мрежа гарантираща автентичността. Такава, която е честна и не се крие от истината.

Вярваме, че и вие искате същото…

Широко разпространеното сътрудничество носи награди

Софтуерът с отворен код е в нашето ДНК. И този начин за работа, без централен контрол, отива отвъд разработката на софтуер. Отворената наука е движение опитващо се да превърне научните изследвания (като публикациите, информацията, физическите проби и софтуера) достъпни за всички нива от любознателното общество. Приобщаващо без значение дали си любопитен аматьор или професионален изследовател.

Академичните издания бележат началото си през 17ти век, когато общественото търсене на научно знание кара групи от учени да споделят ресурсите си. По същия начин днес би трябвало всеки да може да търси отговори на научните си въпроси? Предположението, че откритията се извършват само от сертифицирани учени в избрани институции омаловажава хиляди, ако не и милиони хора по света. Случайността води до неочаквани открития. Колкото повече хора са включени, по-голям е шанса от случайни връзки водещи до нови решения.

Обещанието на Вечната Мрежа

За тези, които мислят, че Вечна Мрежа с вечно съхраняваща се информация е леко безвкусно, помислете за това. Мислите ли, че като общество трябва да се опитваме да ограничаваме споделянето на информация или да го поощряваме? И вярвате ли, че човечеството трябва да работи заедно за да напредва и успява? Има много хора на планетата и броят им ще продължи да расте. Сега е времето да създадем инфраструктурата, която ще впрегне прогресът, от който се нуждаем всички - заедно - за общото ни благо.

Докато създаваме Вечната Мрежа всяко решение, което взимаме е да гарантира свободен и отворен към всички Интернет. Ще продължим да споделяме истории защо имаме нужда от подобни системи и по-вълнуващо ще ви покажем , как ще изглеждат.

Разбира се, историята е различна, когато става дума за лична и частна информация. Но за публикуваната (публична) информация аргументацията е ясна. И въпреки, че все още не сме готови с Вечната Мрежа, скоро ще бъдем. И се надяваме, че ще се съгласите: дано този ден дойде бързо.

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/