Phantom: инструмент за управление на сайтове в SAFE мрежата

Phantom: инструмент за управление на сайтове в SAFE мрежата

Може да следите проекта на английски тук: Phantom: a publishing tool enabling users of the SAFE Network to easily manage websites

Хранилище с отворения код на проекта
Последни новини
URL адрес в SAFE мрежата

Моля, обърнете внимание, че в момента разработката на приложението е в очакване на пускането на следващата версия на SAFE Network Desktop App, която съдържа някои зависимости. Поради тази причина, safe://phantom вероятно няма да работи за вас още няколко дни и просто ще покаже празна страница.


Представяме ви Phantom, инструмент за лесно управление на уебсайтове в SAFE мрежата. Phantom е проектиран да живее изцяло в рамките на SAFE мрежата, като позволява на потребителите да създават и управляват уебсайтове и блогове, без изобщо да бъдат изложени на стария интернет.

Phantom е изграден върху библиотеката на NodeJS на SAFE браузъра, което позволява функционалност на ниво приложение, без да се налага да инсталирате и една програма. Всичко, което трябва да направите, е да отидете на safe://phantom във вашия SAFE браузър.

График

Стремим се да публикуваме актуализации тук всяка сряда с резултатите от предишната седмица. Кодът ще се актуализира много по-често (очаквайте 2-3 команди на ден в дни, в които програмиста зад проекта е свободен, и 0-1 в дни, в които е на дневната си работа.)

Програмиста зад проекта работи като служител по поддръжка на психичното здраве (но очевидно е бивш IT специалист ), така че за съжаление работи на смени и не знае кога ще работи до края на предходната седмица, така че не може да осигури по-конкретен график от това.

Phantom - новини 5.3

Код

През изминалата седмица се постигна следното:

Изживяване за крайния потребител

По отношение на потребителския интерфейс са добавени следните екрани. (Всички те са напълно функционални, това не са картинки на фотошоп, а скриншоти на действителния код, работещ в действителен браузър)

Все още няма начална страница , така че по подразбиране се отваря страницата със списъка с NRS домейни, след като по-голяма част от приложението е готова, ще се добави хубава начална страница, но засега това е ненужно:

screen1

Можете да създадете NRS от най-високо ниво (по подразбиране използва стандартния “www” поддомейн в момента, тъй като това вероятно ще използват по-голямата част от хората, но ще се добави възможността за управление на под имена в следващите седмици):

screen2

Можете да изберете за кой домейн искате да редактирате публикациите, това позволява на потребителите да управляват множество уеб сайтове от уеб приложението (когато създадете NRS, по подразбиране ще редактира него, вижте долния пример):

screen3

След като бъде избран NRS, той ще остане активен, докато не бъде променен - дори между опресняванията, рестартирането на вашия компютър и т.н.

screen4

Голяма част от проектирането тук е скрепено само за примера и подлежи на промяна.

Дизайнерски решения

За проекта е важно да се намали количеството на зависимостите както в уеб програмата, така и в генерираните от нея уеб сайтове.

Вероятно работата ще продължи с:

  • Уеб сайтовете, генерирани от приложението, ще бъдат приложения за една страница, използващи маршрутизиране на хеш (защо маршрутизиране на хеш? Това означава, че не е необходимо всяка публикация да се актуализира отново, ако има промени в съвместимостта назад или промени в теми, или плъгини и т.н. Централното съхранение на код в корена на публичното име е много по-лесно за управление в рамките на SAFE мрежата).
  • това вероятно ще бъде нещо, което по желание може да бъде деактивирано (от хора, които разбират разходите за качване в мрежата и разходите за изпълнение), но изглежда като разумен стандарт.

Би било чудесно ако кода на уеб приложението Phantom е под 180kb, при изтегляне (като приложение за една страница, съдържащо всички CSS, JS, HTML и woff2 файлове, необходими за функционирането на цялото приложение). Не се използват никакви изображения, използва се само един шрифт (OpenSans и само Woff2 файлове, тъй като те са хубави, мънички и се поддържат от всички целеви браузъри) и с премахването на всякакви ненужни зависимости - дори ако това означава повече усилия при първоначалната разработка. Първите уеб сайтове в SAFE мрежата трябва да зареждат изненадващо бързо , за да преодолеят евентуални проблеми с мащабирането в бъдеще.