Safe Network новини 🇧🇬 10.8.2023

Следващата тестова мрежа, която трябва да стартира всеки момент, ще разгледа променливите разходи за съхранение на данни. Като бързо напомняне, когато възлите се запълнят, цената на съхранението на данни се увеличава, за да се привлекат повече възли към мрежата; обратно, когато има много място в мрежата, цената за съхранение пада.

Преди да съхрани част от данните, клиентът сега иска от селекция от възли в адресния диапазон (близка група) цена. Цената, предлагана от всеки възел, зависи от това за колко данни се грижи дадения възел в момента. Както видяхме по време на тестовите мрежи, свободният капацитет и следователно цената ще спаднат при разпределение. В последната тестова мрежа, докато няколко възела се запълниха напълно, повечето бяха някъде между полупълни и пълни.

Като се има предвид, че всяка съхранена част ще бъде репликирана в определен брой възли (8 в момента), има смисъл клиентът да не избира най-ниската цена, тъй като това може да доведе до недостатъчно възли, запазващи плащането и предотвратяващи репликацията, а по-скоро да избере съхранение на цена в горната част на предлагания диапазон, което ще бъде цена, която е приемлива за повечето възли в групата. В обобщение, клиентът трябва да търси най-ниската цена, която все още гарантира, че по-голямата част от затворената група ще съхранява парчето данни.

Постигането на това правилно ще отнеме няколко итерации на тестовите мрежи, но ние сме развълнувани, че най-накрая можем да започнем.

Друго нещо, което разглеждаме, е как да обменяме DBC по мрежата. В момента DBC трябва да се обменят извън лентата - чрез съобщения, имейл или подобно - но @anselme и @dirvine работят върху процес, при който DBC, които се извеждат в транзакция, ще бъдат предоставени защитено в мрежата, така че получателят може да ги вземе, стига да знае адреса и да има правилния ключ.

Другаде работим по няколко грешки от последната тестова мрежа. Все още има някои проблеми с връзките, като някои възли не се добавят правилно към таблиците за маршрутизиране на други възли. Друг проблем е скоростта на проверка на данните, която е доста ниска. Вече въведохме CLI опция да не проверяваме PUT, за да ускорим качванията, но това може да причини проблеми с по-големи файлове. Изчакването на 20 възела да отговорят, преди клиентът да може да се свърже с мрежата, също беше доста бавно, така че намалихме този брой до 8 възела, което ще направи нещата малко по-бързи.

Положителната страна е, че плащанията за съхранение на данни бяха обработени доста бързо, така че сме много доволни от това.

Общ напредък

@joshuef ръководи усилията за намаляване на разходите за съхранение и е внедрил цената на мажоритарния възел, спомената по-горе. Той също повдигна PR за кеширане на разходите за съхраняване на клиента и използване на това като начин да се гарантира, че таблиците за маршрутизиране на възлите са актуализирани, вместо да се пингва всеки път възела. Това трябва да ускори PUT заявките.

@Qi_Ma поправи инструмента за търсене на грешки в логиката на изрязване, както и проследява основната причина за проверката на двойното изразходване, за която говорихме миналата седмица, поправя и нея.

Междувременно @Chriso въведе способността за изграждане на персонализирани клонове на safenode и внедряването им за тестване, така че вече можем да тестваме необединен код в нашата модерна, Rusty версия на инструмента за внедряване на testnet.

@Aed900 продължава да работи върху „възлите от дома“. Той изгради прототип на релейна функция, позволяваща на възли, които получават частен автонат статус от мрежата (което означава, че са зад рутер или защитна стена), да комуникират с мрежата, използвайки друг възел като реле.

@bzee проучи затруднение с немаршрутизирани възли в libp2p, което причиняваше проблеми. Може да се дължи на скорошна промяна в „libp2p“, но е необходима допълнителна проверка и изглежда, че това ще изисква специални инструменти за отстраняване на грешки в мрежовия стек.

И @roland поправи грешка в кода на тестовата мрежа, при която не беше осигурен Bootstrap peer при стартиране на крана.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: SAFEnetwork България | Facebook
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България