Safe Network новини 🇧🇬 11.4.2024

Много от вас вече са видели, че имаме ново testnet издание излязло, след успешно тестване на скорошната алфа мрежа. Благодарим на всички, които го тестват. Изглежда има един или два проблема с никненето на зъби и в момента (по време на писането) разглеждаме мъртвия кран и възможните механизми за съживяване.

Имаме удоволствието да кажем, че „мениджърът на възли“ сега работи добре, така че го препоръчваме като начин по подразбиране за стартиране на възли, тъй като предоставя няколко допълнителни контрола, особено по отношение на надстройката. Ръчният метод обаче (команда safenode за стартиране на възел) също ще работи.

Общ напредък

@roland прави някои подобрения в процеса на качване на файлове, включително връщане на резюме след успешно качване и контролира къде се изпраща изходът ( отпечатване на екрана или насочване другаде). На по-ниско ниво той е направил някои промени в процеса на синхронизиране, актуализиране на библиотеките на Rust, които използваме там. Освен това той работи с @bzee върху някои възможности за AutoNAT/пробиване на дупки.

Наистина, @bzee тества AutoNAT с TCP, но комбинацията с пробиването на дупки е проблематична точно сега, така че търсим как можем да заобиколим това. За Quic все още чакаме libp2p да предостави по-зряла имплементация на Rust за тяхната Go библиотека.

В тестовите мрежи @chriso се рови в проблеми с ARM компилации и аномалии във Fedora и Windows. Той поправи проблем, при който кранът и testnet не съвпадаха, добави аргумент --safenode-manager-version към testnet-deploy и работи върху инструкции, за да покаже как да надстроите възли в бета версия, без да се налага да премахвате нищо.

@anselme тества DAG кода за одит на разходите. Той е добавил настройки за двойно харчене и отравяне. Последното означава да се гарантира, че разходите, идентифицирани като лоши (т.е. двойни разходи), които идват много по-късно, не отравят DAG-а (представете си, че се опитвате да похарчите пари, които сте изпратили другаде преди година случайно, второто харчене няма да работи, но всяко ресто от първоначалните ви разходи ще бъде добре). Всичко изглежда много хубаво тук.

Междувременно @bochaco тества алгоритъм за предотвратяване на Сибил атаки въз основа на скорошна академична статия, която разследва потенциална атака срещу IPFS. Когато бъде открита Сибил атака, на възлите е разрешено да разширят своите хоризонти и да се свържат с други извън 20-те най-близки, така че потенциално повредени близки възли да могат да бъдат отменени/игнорирани. Следваща стъпка, реализация!

@jason_paul е внедрил задачи за настройка и внедряване за надстройки на възли, включващи „test-net-deploy“ и „мениджър на възли“.

Освен че организира всички други дейности, @joshuef допълнително усъвършенства процеса на пускане на алфа мрежи, базирани на вътрешни тестови мрежи, и ги прави напълно съвместими с бета мрежата, така че да можем да надграждаме безпроблемно. Той провери ефекта от добавянето на допълнителни възли към предишната алфа версия, докато се напълваше, но уви вече беше твърде пълна, за да се тестват правилно ефектите. Ще опитаме отново на следващия тест. Той направи известно преструктуриране, за да промени как избираме разстоянието за репликация и повдигна PR, така че да се генерира нов портфейл, ако такъв не съществува, следвайки предложение от общността.

И накрая @qi_ma разследва неуспешни тестове за проверка на местоположението на данни, промени алгоритъма за разходите на магазина и разгледа аномалиите в регистрирането. „Свързани партньори“ (отчетени от libp2p и в момента събрани от RPC повикване) показва колко партньори в момента са свързани към/от нашия възел, докато RT (Таблица за маршрутизиране) показва изправността на инфраструктурата (т.е. колко възли знаем, но не са непременно свързан с в момента). Плюс това, в отговор на дискусия в общността, Qi повдигна PR, за да уведоми партньорите, когато даден възел е маркиран като лош: предупреждава!("Партньорът {detected_by:?} ни счита за ЛОШИ, поради {лошо поведение:?}.") .


Източници:

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България