SAFE Network новини - 13.2.2020

SAFE Network новини - 13.2.2020

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

Екипът

Жан-Филип ще си вземе малко почивка за следващите 2 месеца и нещо. Напоследък беше натоварен период с много бързо движещи се части и Жан чувства, че трябва да се погрижи малко по-добре за себе си. Това значи малко почивка и отдалечаване от компютъра за известно време. Затова му пожелаваме всичко добро и се надяваме той да се почувства освежен много скоро.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

След като направихме някои наблюдения от тестовете ни, се насочихме към различните движещи се части (Маршрутизация, quic-p2p, Трезори и SAFE Клиентските Библиотеки), за да направим някои корекции, опитвайки се да разрешим някои от проблемите, пред които сме изправени. Quic-p2p вече има отделни канали за съобщения от Клиентите и Трезорите в мрежата. Това също така премахна използването на сертификати, което опростява нашата настройка за тестване и самата мрежа. Също така установихме, че маршрутизиращите възли изпращат съобщения на редовни интервали от време, което в крайна сметка означава, че този интервал ще определи скоростта на самата мрежа. Поиграхме си с този параметър определящ продължителността между съобщенията и забелязахме, че с по-ниски интервали на съобщенията мрежата е по-бърза. Затова решихме да го настроим на нула :smile:. Да, точно така. С други думи, премахваме изцяло интервала на съобщенията и преминаваме към подход, основан на събития, така че съобщенията да бъдат задействани от клиентски и мрежови събития. Това подобрение е в процес на разработка и ще продължим с такива тестове от край до край, за да идентифицираме и други области на подобрение.

Както споменахме в предишните новини, започнахме да използваме CLI и safe-api тестовете с локална мрежа с една секция и сме много щастливи да видим успешното им преминаване! Въпреки това, както беше казано по-горе, все още трябва да направим някои подобрения във времето за реакция на мрежата, преди да я считаме за готова.

Тъй като развитието на трезорите напредва към създаването на първата тестова мрежа Фаза-2а, тази седмица започваме с разработването на прост инструмент за стартиране на мрежата, който ще позволи на потребителите да стартират локална мрежа с една секция. Все още мислим за подробностите за внедряването, които скоро ще бъдат отразени в плана на проекта за инструмента.

Съществуват и някои идеи около това да дадем на CLI-то достъп до този инструмент, така че стартирането и използването на локална Фаза-2a мрежа да може да става изцяло от CLI-то. Но това е само груб план за момента, ще видим как нещата се развиват в следващите няколко дни на всички фронтове. Както винаги, се стремим да направим нещата възможно най-прости от UX гледна точка.

SAFE API

План на проекта

Работейки върху някои актуализации на SAFE Network App, които включват използването на самото приложение за управление на инсталации на CLI и AuthD, отново се натъкнахме на проблеми с libso под Linux, които блокират CI сървърите там. Вследствие на това разгледахме какви опции имаме за да се справим с това, което доведе до PR към self_update контейнера (контейнера, който в действителност носи зависимостите libso/openssl), за да използваме основна реализация на rust. В момента чакаме известна обратна връзка за този PR и след като имаме това (и някои свързани quic-p2p промени), ще можем да актуализираме библиотеките и след това да ги използваме за SAFE Network App.

Обновяването на quic-p2p във всички контейнери, включително safe_client_libs, би ни позволило да обновим quinn в safe-authd и safe-api, и върху това започнахме да работим като подготовка за следващото ни издание на safe-api и CLI, което е планирано да бъде за първата фаза-2a на тестовата мрежа.

Тъй като сега фокусът е върху Фаза-2a на тестовата мрежа, започнахме да работим и върху нов набор от CLI подкоманди, които биха позволили на потребителите да инсталират трезор в тяхната локална система, напр. с команда $ safe vault install. Планът е CLI да може да се използва за изтегляне и стартиране на safe_vault за създаване на локална мрежа с една секция (Фаза-2a). Тази команда се планира да бъде в помощ на инструмента за стартиране на мрежата, който ще пуснем в следващите няколко дни. За момента няма повече подробности, но в следващите дни ще видите някаква активност в съответните хранилища.

Етикети за данните, индексиране и оторизиране на маркери

RFC, План на проекта

Вече завършихме интеграцията на тестове за маркери, като пълният пакет тестове преминава добре, което означава, че ще можем да преминем към изпълнение на същите тестове и за Трезорите и ще имаме маркери, работещи нявсякъде. Междувременно @yogesh продължи работата по съхраняване/извличане на маркерите, за да се даде възможност за актуализиране на маркери и промени в разрешенията от Удостоверителя, без да се налага да актуализирате самото приложение.

Публикувахме и „нов“ Маркер RFC, който всъщност не е много нов, но се надяваме да показва по-ясно обхвата на работата, включена в маркерите, без всички допълнителни концепции от предишните етикети/индексиране/удостоверяване-промени-прихващане-на-всичко-RFC. Има някои малки подобрения там за тези от вас, които се интересуват от такива неща.

SAFE Network програма (десктоп)

План на проекта

Тази седмица свършихме и малко работа тук, с първоначален опит да заобиколим CLI / Authd зависимостта ни, но в крайна сметка решихме да запазим CI на SAFE Network програмата, използвайки истински библиотеки, за да гарантираме, че всичко ще се държи според очакванията. Това ни дава повече увереност не само в самата SAFE Network програма, но също така ще подчертае всички евентуални проблеми в свързаните мрежови компоненти.

SAFE браузър / SAFE Удостоверител (мобилни устройства)

План на проекта за Браузъра, План на проекта за Удостоверителя

През последните няколко месеца работим върху множество независими компоненти, за да внесем някои нови функции и особености при мобилни устройства. След множество разработки и тестване на основните етапи в различни хранилища, тази седмица пуснахме нови версии както на мобилните приложения за удостоверяване, така и на браузъра :tada:.

Новите версии включват мрежова поддръжка за един Трезор и за двете приложения, и pWeb възможности в мобилния браузър - вече можете да преглеждате историята на всеки SAFE сайт :exploding_head:

Ако все още не сте започнали да използвате новите приложения, вижте темата за изданието, за да научите повече за всички нови промени и как можете да ги изпробвате на мобилните си устройства (Android и iOS). Развълнувани сме да видим как двете приложения подобряват SAFE потребителското изживяване на мобилни устройства.

Благодарим на всички, които вече изпробваха приложенията и ни предоставиха безценни отзиви. Моля, продължете с отзивите, заявките за функции и дори съобщенията за грешки :smile:, за да можем да започнем да планираме следващата версия.

Safecoin / Фермерство

RFC

CRDT типовете данни обикновено се използват в надеждна среда, напр. между центровете за данни. Тази седмица проучваме идеята за добавяне на агрегиране на подписи (множество подписи за транзакция) към типове набори от CRDT като orswot, за да предоставим криптографско доказателство, че кворум от старейшини се съгласява за дадена информация. След постигане на кворума теоретично може да се осигури съкращението/наличността, необходимо на bounded counte CRDT, който разгледахме миналата седмица.

За тази цел реализирахме малко доказателство за концепцията чрез Rust, което демонстрира 7 старейшини, които подписват част от данните, добавяйки ги към orswot и след това валидирайки подписите на другите старейшини, за да се гарантира, че е постигнат кворум, преди данните да могат да бъдат използвани. Тази работа е все още в много ранно/грубо състояние и продължава, но резултатите изглеждат много обещаващи и в крайна сметка биха могли да имат ползи/последствия в области извън Safecoin.

За да е ясно целта е множество едновременни действия в мрежата при много големи натоварвания и за клиенти, които ще могат да работят и офлайн. По отношение на масовото разделяне, тогава получаваме и големи ползи, ако можем да обединим и двата дяла обратно в един.

Тук има много дългосрочни цели, но в краткосрочен план чувстваме, че необходимостта от множество едновременни действия ще бъдат необходими за много приложения (т.е. социални мрежи с харесвания/коментари и т.н.)

Маршрутизиране и quic-p2p

План на проекта

Тази седмица завършихме работата по премахване на използването на quic сертификати, опростявайки допълнително кода ни.

Освен това завършихме работата позволяваща на трезорите да обработват клиентски съобщения директно, без да е необходимо маршрутизирането да действат като посредник между тях.

Подобряваме начина, по който откриваме изключили се Трезори. В момента ние обявяваме Трезор за изключен в момента, в който загубим връзка с него, но това може да е преждевременно, тъй като Трезорът може просто да се рестартира или да има временни проблеми със свързаността. Работата по промяната на това в момента се преглежда.

Както бе споменато по-горе в раздела Трезори Фаза 2, по време на вътрешни дискусии разбрахме, че случайно вредим на мрежовата производителност, като не изпращаме Parsec съобщенията за събития толкова бързо, колкото можем. Тези съобщения са от съществено значение за алгоритъма на консенсус Parsec и колкото по-бърз е обменът им, толкова по-бързо алгоритъмът достига консенсус и по-добре работи цялата мрежа. Работата по премахването на този случаен недостатък е в ход.

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/