Safe Network новини 🇧🇬 14.12.2023

Добре дошли в последните новини за годината. Радваме се, че завършваме на високо ниво, с тестовата мрежа CloserNet и общността, които ни помагат да проверим нашата корекция за надяваме се да се окаже последната голяма грешка в обработката на основни данни.

Имахме предположение, че възлите са подредени според близостта до нашия възел, докато това всъщност не беше така. Това причиняваше аномалии в съхранението и ценообразуването заедно с други проблеми, при които може да сме поискали данни от грешни възли. Сега подреждаме възлите по XOR разстоянието.

Също така видяхме някои възли да връщат частични парчета данни в резултат на заявки, извършени преди парчето да е било напълно записано. Така че сега отбелязваме записите като съхранени, след като записът е извършен.

Също така подобрихме процеса на проверка и разкрихме няколко грешки при качване, които бяха скрити преди. Все още има малко работа по UX около това (новата версия на CLI днес трябва да изглади нещата), но сме щастливи, че основите на съхранението на данни и плащанията вече са налице.

Следващото нещо в списъка са одитите. @anselme създаде помощна програма за командния ред на PoC, която може да проследява транзакции и неизразходвани CashNotes обратно към Genesis. Тази дълбочина трябва да е необходима само в няколко случая на употреба и би била прекомерна за повечето (и много трудна за мащабиране за общия случай), но е добре да потвърдим, че можем да го направим съвсем просто. Одитът осигурява така необходимата сигурност и увереност, така че сега разглеждаме докъде можем да намалим проверките на одита и как да ги съхраняваме.

Огромни благодарности на всички, които помогнаха с тестването през тази година и по други начини, предлагайки подкрепа и идеи. Тази общност е това, което прави този проект - ние буквално не бихме могли да го направим без вас. :santa:

Специални благодарности на @mav за PR за премахване на списъка със свързани партньори от изхода на CLI по подразбиране и за предложено подобрение на самия PR процес.

Общ напредък

@anselme внедри CLI помощна програма, за да проследи разходите и да намери рекурсивно всички наследствени разходи, за да изгради насочена към разходите ациклична графика (DAG) за одит.

@bzee продължава да работи върху интегрирането на node_manager, а също и върху обработката на сигнали в node за macOS платформата.

@bochaco разгледа алтернативно Ledger хранилище с различни транспортни реализации за комуникация с устройството/симулатора, докато се стреми да гарантира, че SNT е съвместим с този хардуерен портфейл. Той започна изпълнение на проект за команда за подписване с Ledger.

@qi_ma повдигна PR за пропускане на плащанията и качванията за съществуващи файлови парчета, което е налице в текущата тестова мрежа, и продължава да разглежда ненужно живи връзки. Следим CloserNet, ъъъъ, отблизо, за тези неща. Той също така постави PR на sn-testnet-deploy, за да събира статистически данни за свързването на възел.

@chriso беше зает с sn-releases, sn-testnet-deploy и sn-node-manager хранилищата, изпращайки PR #8, #9, #10, #11, #12, #13, свързани с поддръжката на персонализирани бинарни файлове на възли, което позволява изграждане от разклонение и предоставяне на администраторски команди за управление на мрежи, включително добавяне, убиване, премахване, рестартиране на услуга/възел, надграждане и други.

Междувременно @roland добави проверка, за да се увери, че не регистрираме случайно необработени данни, както се случи в предишната тестова мрежа, създадена базирана на хеш проверки за парчета за ускоряване на процеса на качване, направи някои CLI подобрения на UX, и работи по някои грешки, наблюдавани в тестовата мрежа.

И @joshuef промени процеса на качване, за да осигури лесни повторни опити за неуспешни парчета, това в допълнение към няколко по-ранни подобрения и по-добра обработка на грешки, които вече са налице в най-новата тестова мрежа.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България