Safe Network новини 🇧🇬 14.3.2024

Надявахме се днес да имаме готова тестова мрежа за вас, но все още има няколко ощипвания около стартера и крана. Но ще е скоро. Наистина скоро.

Говорейки за скорошно време, в Пътната карта на проекта обещахме да публикуваме нова бяла книга и ново име следващата седмица и ще ги доставим. Бялата книга е основополагаща и наистина очакваме с нетърпение да споделим новото си публично лице пред света. Благодарим за целия насърчителен чат тук и в Дискорд. Тук трябва да се съгласим с @safemoon относно необходимостта да се отделим от тълпата и това е нашият голям маркетингов фокус в момента.

Благодарим на @happybeing за многобройните му полезни приноси и предложения относно API-то, регистрите и предоставяне на статични сайтове. Разгледайте ги, ако още не сте тук, тук и тук. Оценяваме, че сте човек, който наистина иска да напредне в разработката на приложения, Марк, и обещаваме, че ще се заемем с това възможно най-скоро.

Синхронизирането на папки вече е отметнато от списъка, както и Omni swap функционалността и подобренията на churn, някои или всички от които трябва да стигнат до следващата тестова мрежа, заедно с откриването на лоши възли.

С помощта на екипа @mav сега разглежда сигурността, укрепвайки портфейла и мнемоника за сигурно управление на акаунта, както и архивирането и възстановяването му.

И в случай, че сте го пропуснали, доказателство, че @bux върши техническото си домашно. :open_book:

PR кът

Много благодарим на @mav за продължаващата му работа по изплащането на токени и портфейла. Мнемониката (12-24 думи), върху която работи сега, ще бъде включена в бъдеща команда за архивиране/възстановяване на безопасен портфейл. Много по-лесно е безопасно да съхраните мнемоника от 24 думи, отколкото да съхраните ключ от 64 знака. За новодошлите Mav беше автор на широко използван инструмент за BIP39, стандартен начин за възстановяване на крипто портфейли с помощта на мнемоника, така че няма по-подходящ от него човек за задачата.

И поздравления :raised_hands: на @loziniak за работата му върху публичното извеждане на грешките при регистрите.

Общ напредък

@chriso почти завърши PR управление на услугата и изтощителен рефакторинг на мениджъра на възли, от съществено значение, защото кодът стана тромав. Той добави команди за надграждане за крана и демона. Модулът за управление на възли вече е много по-управляем и ще бъде добавен към мрежовото разгръщане. Отделно, екипът реши да се откаже от работата по отделен алфа канал, тъй като създаваше повече усложнения отколкото решения.

Относно синхронизиране на папки и пакети с акаунти (потребителски идентификационни данни за достъп до данни и услуги) тестовете на @bochaco са положителни, включително за предишни празни директории с препятствия. Обновяването на файлове и директории и синхронизирането и обединяването на промени към и от мрежата работят, което е страхотна стъпка напред.

@jason_paul повдигна PR-и #1429, #1430, #1436 за преработване на кода за iterate upload и chunks to upload за подобрена четимост, за рационализиране на кодовата база и улесняване на изолирането на грешки.

@qi_ma представи отлична презентация на останалата част от екипа, обяснявайки тънкостите на Kademlia. Той също така проучи и поправи грешка в CI.

Междувременно @roland експериментира с контролирано изтичане в мрежа на живо, за да можем да контролираме скоростта на пристигане и напускане на възли, като също така работи върху функционалността „възстановяване на различен получател“, за да я направи обща и да коригира проблеми с пускането.

@anselme постигна добър напредък в проверката на разходите за DAG и докладването на грешки, като тества локално с sn_auditor за идентифициране и отстраняване на проблеми и грешки. Той също така пребазира spend и поправи грешки при събирането на DAG, така че лесно да идентифицираме двойните разходи.

@bzee се потопи в това как CashNotes се съхраняват на диска, както и разгледа работата на @mav върху мнемониката на портфейла. Освен това усилията му в Wasm продължават да дават плодове, добавяйки WebSockets като транспортен избор заедно с Quic, UDP, TCP и др. Wasm, освен че позволява на хората да стартират приложения в браузъри, вероятно ще играе роля в интерфейса за приложения, написани на различни от Rust езици.

А @jimcollinson и @andrew.james финализираха новата бяла книга, която ще бъде дадена бърз преглед утре.


Източници:

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България