Safe Network новини 🇧🇬 16.12.2021

Прогресът не е права линия и това е особено вярно, когато се проправят нови пътища. Понякога тези пътища са под формата на лесно обработваема плодородна глинеста почва, а друг път са гъста глина. Което е заобиколен начин да кажем, че все още сме в процес на работа и тестовата мрежа не е готова.

Това ще бъдат последните новини за тази година, но ако достигнем до нещо достойно за тестване преди коледните празници, разбира се, ще ви уведомим. (В момента отстраняваме някои проблеми при Възрастните и се борим с изданията в github. След като ги подредим ще се радваме да дадем нещо в ръцете на хората, за да изпробвате най-новите версии на CLI „скоро“ (както казвамев нашата част на света :YMMV: :smiley: ) ).

Междувременно бихме искали да се възползваме от възможността да прегледаме последните 6 месеца усилия и идеи на екипа, защото другото нещо за напредъка е, че е по-лесно да се види, когато гледаш от върха на планината.

Тъй като всички са заети с пускането на тестовата мрежа, тази седмица ще пропуснем раздела “Общ напредък” и ще преминем направо към прегледа.

Шест месеца Safe разработка

През юли разгледахме ангажиментите на Pedersen и доказателства за обхват и тяхната роля в поверителните транзакции. Ангажиментите на Pedersen са форма на доказателство с нулево знание, предназначено да скрие стойностите в транзакциите, докато доказателствата за диапазон правят криптографски невъзможно изходната стойност да бъде извън определен диапазон.

През август всички бяхме съкрушени сериозно от внезапната и трагична смърт на нашия офис мениджър Шарън, която току-що беше родила дъщеря. Както каза Дейвид: „Марша ще познава майка си, както ние я познавахме, човешко същество абсолютен скъпоценен камък. Благодаря ти, Шарън, ти ме направи по-добър човек и винаги ще бъдеш в мислите ми, както и Марша."

Същия месец преместихме функционалност от qp2p в Safe Network хранилището, за да ни даде повече контрол при обработката на връзки.

Джим разкри резултатите от някои проучвания на пазара, които проведохме, включително три значими категории крайни потребители, към които да се насочим, когато мрежата е готов . Той също така отбеляза необходимостта да се създаде здравословна екосистема на приложения, но да не се разчита на нея и да се предложи незабавна стойност на потребителите, като същевременно се даде време на общност от независими разработчици да се развие.

През септември представихме първия ни преглед на DBC-тата. DBC са основополагащи за дизайна на Safe, като осигуряват бърз, безопасен и гъвкав начин за извършване на плащания, който е съвместим с криптография с множество подписи/прагови стойности и може да се използва онлайн и офлайн. Те опростяват много аспекти на икономиката на Safe мрежата. Тази публикация въведе концепции, като „клиентът записва в разходната книга“ и еднократни ключове, докато последваща актуализация въведе невъзможност за проследяване и фиксирани деноминации.

Реализацията ни на DBC е наистина авангардна, което означава, че опитваме различни опции успоредно, за да видим коя е най-подходящата. Като такива, някои концепции, включително фиксираните деноминации, бяха отхвърлени в полза на Ring CT. Напълно разбираме, че това може да е трудно за проследяване(и за нас е трудно! :crazy_face: ), но както винаги сме готови да обясним напредъка, докато се случва, а не след приключването му, дори ако това включва стъпване в няколко задънени улици. Наред с другите предимства, това ни позволява да тестваме идеите си с общността.

DBC монетни дворове все още са с нас, въпреки че подробностите за внедряването им все още се развиват. Разгледахме някои ключови функции, включително Разходна книга и собственост на DBC. За пореден път нашата работа премества границите на възможното, така че очаквайте и тук още по-вълниващи новини.

@davidrusu повдигна завесата зад мистериозния свят на Merkle Registers в края на месеца с някои диаграмни демонстрации как най-новите видове данни работят.

Октомври донесе консолидирането на всички хранилища в едно общо хранилище safe_network. За съжаление това беше един от онези случаи, в които нещата бяха по-трудни от очакваното. По това време бяхме прекалено оптимистични, като казахме, че хранилищата на API и CLI са почти готови за работа, което е една от причините за забавеното пускане на тестова мрежа.

Тъй като се занимавахме с преодоляване на малки проблеми, се замислихме, че прегледът им ще бъде интересен за вас, така че в края на месеца @joshuef обясни видовете проблеми, пред които се изправяме и как ги елиминираме.

В началото на ноември Джим представи някои графични фойерверки, докато демонстрираше мобилния потребителски интерфейс/UX, върху който работи по отношение на проектирането на сигурни, устойчиви и използваеми идентификационни данни за Safe.

След това предадохме думата на @bochaco, за да обясним как представяме мрежовите знания - процесите, чрез които Старейшините следят топологията на мрежата под формата на DAG и също така разгледахме разпределения консенсус и как Safe преодолява празнината между съхраняваните завинаги транзакции при блокчейна и разпределеното управление на данни при Paxos и Raft.

И с удължаването на нощите (поне в северното полукълбо!), се скупчвахме около огъня, докато @lionel.faber обясняваше как Anti-Entropy се прилага към генерирането на разпределени ключове (DKG), начина, по който управляваме процеса на споразумение между възлите, за да обработваме асинхронни съобщения.

Което ни връща към DBC-тата. Както бе споменато по-горе, @danda и @davidrusu работеха върху алтернативни подходи и този с най много ползи се основава на RingCT, основите, които описахме миналата седмица.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...