Safe Network новини 🇧🇬 17.12.2020

Тестова мрежа

До последно днес подготвяхме всички части с цел да пуснем споделена публична тестова мрежа. В момента не е достъпна за всички, но вече работи (и прекъсва :wink:). Надявахме се да пуснем подробности, за да се присъедините към нашата мрежа още тази вечер поне като възел (без клиенти), но го отложихме в последния момент, за да разрешим някои открити от нас проблеми. Все още работим по това, за да ви дадем този коледен подарък. Дръжте очите си отворени през следващите няколко дни, за да видите как върви. Вероятно ще получим достатъчно стабилност, за да споделим публичната мрежа и да отворим шлюзовете за вас, за да ни помогнете да изтестваме нещата до край.

Докато решаваме откритите проблеми, ако някой иска да стартира собствена локална мрежа или дори споделена мрежа с приятели, кодът е публичен, затова ви каним да го направите. Несъмнено в крайна сметка ще се натъкнете на някои проблеми, които и ние имамахме тази вечер, но ще получите кратък поглед върху някои вълнуващи постижения като разделяне на секции, разплащания на AT2 токени и приемане на нови възли, когато са необходими ресурси.

Как да стартирате локална тестова мрежа на своята машина?

Ще можете да създадете Safe в тази мрежа, да влезете, да качите данни, да създадете ключове и портфейли и всички други команди, описани в Ръководство за потребителя на CLI. Това ръководство ще ви преведе през стартиране на локална секция, но разбира се може да се приложи за стартиране / свързване към която и да е споделена секция, споделена от всеки, с няколко промени според гореспоменатото ръководство за потребителя.

Първо, изтеглете най-новия инсталационен файл за CLI чрез нашия скрипт за инсталиране.

След това трябва да актуализирате своя Удостоверяващ демон и Възел до най-новите днешни версии. Можете да направите следното:

$ safe auth install
$ safe node install

Вече можем да стартираме мрежа, използвайки:

$ safe node run-baby-fleming

Това ще стартира 8 възли на вашия компютър: 5 възрастни и 3 старейшини.

Можем също да добавим допълнителни възли към мрежата, това се постига с помощта на safe node join, както следва.

Имайте предвид, че може да се наложи да зададете променливата на RUST_LOG средата, преди да стартирате вашия възел, за да предотвратите записването на твърде много информация в логовете.

## за Linux и Mac OS
$ export RUST_LOG=safe=trace
## Windows (команден ред)
$ set RUST_LOG=trace
## Windows (powershell)
$ $env:RUST_LOG="safe=trace"

И след това стартирайте възела с:

$ safe node join
Storing nodes' generated data at /Users/maidsafe/.safe/node/local-node
Starting a node to join a Safe network...
Launching with node executable from: /Users/maidsafe/.safe/node/sn_node
Node started with hardcoded contact(s): ["127.0.0.1:12000"]
Launching node...
Node logs are being stored at: /Users/maidsafe/.safe/node/local-node/sn_node.log

Сега вашият възел ще се стартира и ще се опита да се свърже с вашата локална мрежа. Можете да следите напредъка му в логовете, които можете да намерите в
~/.safe/node/local-node/sn_node.log.

Преди да преминете през останалите CLI команди не забравяйте да удостоверите и създадете своя Safe.

Пожелаваме ви приятно забавление с тази “играчка” и както винаги, моля, споделете впечатленията си. Повече подробности и обяснения за новостите, включени в най-новите версии, ще бъдат представени, след като се уверим, че всичко е достатъчно стабилно за да ви поканим да се присъедините към много по-мащабна тестова мрежа, отколкото би могла да бъде създадена локално.

Известен проблем

В тази версия има известен проблем, по който все още работим, за да го отстраним. Първият път, когато упълномощавате приложението CLI с authd, като използвате командата $ safe auth unlock --self-auth (моля вижте този раздел от Ръководството за потребителя за повече информация за тази команда), може да получите грешка при опит за качване на файл или запис на данни в мрежата, например тази грешка може да бъде върната:

[2020-12-17T20:21:06Z ERROR safe] sn_cli error: [Error] NetDataError - Failed to store Public Sequence data: Data error -> Unexpected error: Could not get history for key PublicKey::Ed25519(d802d5..) - ClientError::DataError -> Unexpected("Could not get history for key PublicKey::Ed25519(d802d5..)")

В такъв сценарий, моля, продължете напред и изпълнете отново същата команда, за да отключите ‘Safe’-а отново, и след това опитайте отново с запис на данни в мрежата.

Safe клиент, възли и qp2p

Safe Network трансфери план на проекта
Safe клиент план на проекта
Safe Network възли план на проекта

Много работа беше положена за подобряване на потока от награди, като основното се съсредоточихме върху разпределеният актьор (портфейла на секцията), управляван от старейшините. Копията на портфейла на секцията вече са в друга секция.

Освен това добавихме различна инициираща стъпка за разпределения актьор, която се сближава с редовния AT2 поток. Това позволява на копията да натрупват подписите на актьора и да ги изпращат обратно на актьорите, преди да се свържат обратно към AT2 потока с изпращане на валидиране на трансфера. Това е почти завършването.

Също така актуализираме зависимостите на sn_api хранилището, тъй като продължаваме да правим необходимите промени в кодова база на хранилището, за да се адаптираме към новите API-та на sn_client, поправяме проблеми и се опитваме да накараме всички наши автоматизирани тестове да преминат, когато се изпълняват срещу локална мрежа. Постигнахме добър напредък по този въпрос и повечето sn_api тестове преминават с някои незначителни проблеми, които все още трябва да бъдат решени, остава и още малко работа върху самия тест.

Също така бяха положени известни усилия към CLI-то, за да подкараме всички команди след промените в sn_api. Досега успяхме да стартираме успешно повечето от командите в локална мрежа, а сега продължаваме да работим за това да се уверим, че автоматичните тестове преминават, тъй като се нуждаят от някои незначителни промени.

От страна на клиента сме изчистили някои потенциални грешки около симулириращите заплащания, където поради естеството на тези фалшиви подписи няколко съобщения могат да бъдат върнати към/от възли, което водеше до показване на неправилни суми по сметките.

Заедно с това, както някои забелязаха във форума, създадохме няколко прости скрипта, за да помогнем при създаването / унищожаването на вътрешна тестова мрежа, за да можем да си помогнем с тестовите мрежи и по-лесно лесното тестване на нови функции.

BRB: Византийско надеждно излъчване

Работата тази седмица се фокусира върху интегрирането на новия динамичен код за членство със съществуващото детерминирано изпълнение на защитено излъчване. Тази интеграция вече работи. По-нататъшна работа се извършва, за да се направи кода готов за използване, например малко преструктуриране, за да се премахнат всички заявки за unwrap() и panic().

Преводи:

:uk: Английски; :ru: Руски; :de: Немски; :es: Испански; :fr: Френски;


  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/