Safe Network новини 🇧🇬 17.2.2022

Получихме повече публичност за Safe мрежата тази седмица с @JimCollinson, представен в компютърна статия за Web3. В статията Джим обяснява, че споделя общите цели на Web3, но се притеснява за прилагането им до момента и говори за това как трябва да избегнем повтарянето на грешките от миналото. Той навлиза в подробности по-долу.

Общ напредък

@ChrisO продължава да подобрява CLI, като разширява скрипта за инсталиране, за да използва цялата система за safe, ако скриптът работи като sudo, а за потребителите на Windows е предоставен скрипт за инсталиране на Powershell (#1017). Това премахва необходимостта от емулация на Linux, за да получите най-новата версия на safe за Windows. Потребителите на Windows обикновено се чувстват по-малко удобно с терминала, така че е важно да премахнем възможно най-много бариери. За инструкции, моля, вижте актуализирания раздел Бърз старт в ръководството за потребителя на CLI.

@Qi_ma смята, че е открил грешка, която спира всички Старейшини да се присъединят при стартиране на мрежата – нещо, което причинява непредвидимо поведение в последните тестови мрежи на общността и в CI. Проблемът е доста дълбоко вкоренен нищо, че е малък и ще отнеме известно време, за да се преработи целият засегнат код, но сме обнадеждени.

DKG работата по агрегирането на дяловете на подписите, когато Старейшините постигнат консенсус относно присъединяването и напускането на възли, вече е завършена от @davidrusu и @anselme. Това е необходима стъпка, за да позволи работата по членството, която извършва @bochaco, да бъде интегрирана в sn_node кода, така че това ще се случи през следващите няколко дни.

Web3 мрежата, която тъчем: Изграждаме интернет за човечеството

Това е въпрос, който често се среща при новите постижения - имаме тази нова технология, сега какво може да направим с нея? Как можем да изградим бизнес или екосистема около тази технология или платформа въз основа на присъщите й ограничения? Това често е капан, в който и Web3 попада и – както обясних на Computing – защо Web3 има някои основни проблеми, с които трябва да се борим.

Не се дължи на липса на инвестиции, ентусиазъм или остри умове… най-вече е до стартовата точка.

Така че нека преосмислим нещата. Вместо да питате, какво могат да направят хората с тази нова технология? Нека вместо това да попитаме: от какво се нуждаят хората? Тогава нека да отидем и да направим технология, която да отговори на тези нужди.

Понякога си струва да направите крачка назад и да погледнете защо изграждаме технологията, върху която работим, особено когато решенията, които популяризираме, често изглеждат противоречат на настоящите тенденции; Web3 не е изключението.

Това е основата на Safe Network проекта. И така, ето напомняне за това към какво работим всички, и какви са целите ни:

  1. Да позволим на всеки да има неограничен достъп до публични данни: цялата информация на човечеството, достъпна за цялото човечество.
  2. Да дадем възможност на хората да имат сигурен и частен достъп до собствените си данни и да ги използват, за да си вършат нещата, без посредници.
  3. Да позволим на хората свободно да общуват помежду си насаме и сигурно.
  4. Да представим възможност на хората и бизнеса за финансова стабилност чрез търгуване на техните ресурси, продукти, съдържание и креативност без нужда от посредници или пазители.

И така, от какво се нуждае обществото? Какво липсва на настоящия Web2 и къде не успява да отговори на тези нужди? Повече от всичко: неограничен достъп до знания, необременен достъп и контрол на лични данни и поверителност при използването на тези функции.

Така че, ако изграждаме нов интернет — така да се каже трето поколение — ние абсолютно трябва да се справим с тези проблеми, а не да ги закрепим на мястото им.

Блокчейн ни позволява да изградим някои завладяващи неща, и то бързо, но изкуствен недостиг и токенизацията на всичко не е основата на глобална комуникационна платформа, подходяща за нуждите на човечеството. Ето защо ние продължаваме да преследваме някои фундаментални технологични постижения, въпреки че са трудни, отнемат време и въпреки че ни казват, че не могат да бъдат постигнати. Те трябва да бъдат постигнати.

Да вземем за пример вечното съхранение на данни и модела на еднократно заплащане и съхраняване завинаги. Звучи странно. Но това е предпоставка за предоставяне на хората както на контрол върху личните им данни, така и на изграждане на глобални общи познания, достъпни и отворени за всички.

Без това контролът върху знанието е на тези, които имат възможност да си плащат. Контролът върху знанието означава контрол върху властта и следователно властта принадлежи на богатите… така че опираме до основния въпрос за закрепване на неравенството .

И на кого принадлежи контролът върху личните данни? Ако чрез загуба на способността да плащам за тях или чрез изпадане в немилост на тези, които ги обслужват, мога да загубя достъп до личните си данни, това наистина ли са моите данни? Суверенен ли съм над собствения си дигитален живот или просто го наемам от някой друг?

Наблюдението от държавата беше наложено на всички ни, тайно, против нашата воля, и моделът на надзорния Интернет капитализъм върви ръка за ръка с него. Кой, ако му бъде предложен изборът сега, би се съгласил с това?

Алтернативата е да приемем, че общественото знание и личните данни са нещо, което е достойно за колективно изграждане, поддържане и запазване за доброто на всички и заедно да изградим технологията, икономиката и инфраструктурата, които ще служат на всички ни.

Тук наградата е огромна, така че поздравяваме всички ви, че подадохте ръка, за да й помогнем да се съживи.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България