Safe Network новини 🇧🇬 17.3.2022

За да подкрепим установяването ни в Швейцария, трябва да предоставим документация - за щастие не толкова много, колкото ако трябваше да опитаме същото нещо в Обединеното кралство, но швейцарските регулатори трябва да могат да видят за какво става въпрос. Приемаме това като добра възможност за пролетно почистване, създаване на нов набор от документи и оформяне на нашите уебсайтове, докато работим върху това, както ще обясни @JimColinson.

Общ напредък

@Yogesh постигна солиден напредък със своето табло за управление, което използва стека ELK за поглъщане на специално подбран дневник с показатели и показване на резултатите графично, така че разработчиците да могат да забележат всички проблеми с един поглед. Досега той използваше ElasticSearch и Kibana на една и съща машина, но това се оказа много тежко от към ресурси (тестовите възли произвеждат много данни), поглъщайки множество GB памет, така че сега той търси начин да ги раздели в клъстер с множество възли. Като изключим това, всичко върви добре - както показва долната красива снимка. На нея може да видите екземпляр на Metricbeat, обслужващ ELK с общите системни метрики. След това тя ще бъде актуализирана, за да визуализира показателите на sn_node и SAFE Network по време на тестови мрежи.

@danda и @davidrusu също се възползват добре от графичния мониторинг, като в техния случай използват фламграфи, за да проверят тесните места в DBC обработката. Flamegraphs илюстрират приноса към общото време, необходимо на всички отделни процеси в стека на приложенията. Те откриха, че проверката на индивидуалните подписи при сливане на DBC отнема много време, въпреки че това може да бъде смекчено чрез групирането им, междувременно DBC разделянето е доминирано от обхвата. Тази реализация доведе косвено до опростяване на дизайна на DBC и монетния двор.

@oetyng работи върху потоците и контролите за мрежови съобщения, където цялата система става по-динамична, тъй като възлите наблюдават собствения си капацитет да обработват съобщения и да комуникират това помежду си, при което скоростта на изпращане се коригира към отделните възли.

Това позволява на мрежата като цяло да управлява използването на ресурсите си - като изпратени съобщения, капацитетна лента, използване на процесора и паметта - и да избягва различни форми на претоварване на отделните възли, както и секциите.
В същото време за първи път получаваме истински приоритет на съобщенията, изпращани между възлите, което означава, че по-важните съобщения винаги се предават в мрежата преди по-малко важните. Възлите ще гарантират, че мрежовата инфраструктура се поддържа, преди да изразходват енергия за услугите, насочени към потребителите, изградени върху тази инфраструктура.

Като част от това се подобрява наблюдението на комуникацията между възлите (повреди, неправилно поведение и т.н.), което ще бъде вградено в модула за откриване на дисфункция, върху който работим.

Междувременно @heather_burns разговаря с журналисти и се готви да се потопи във втория проект на законопроекта за онлайн безопасността на Обединеното кралство, който засяга малки технологични стартиращи компании като MaidSafe толкова, колкото засяга чуждите сайтове за социални медии. Нашата Хедър също стана известна в Twitter, след като коментира искането на британския министър на цифровите технологии към Microsoft да се отърват от алгоритмите. :roll_eyes:

"Дорис пристигна на среща със софтуерния гигант Microsoft и веднага попита кога ще се отърват от алгоритмите, според служител, получил отчет за срещата." https://t.co/9JQvidG5rC

— Хедър Бърнс (@WebDevLaw) March 16, 2022

Ревизиране на Бялата книга на проекта

Оригиналната Бяла книга за Safecoin беше публикувана преди около осем години (следващия месец). Интересно е да погледнем назад към този документ – прочетете го – разбира се, заради неговата амбиция, но също така и да помислим колко много неща са се променили през времето оттогава.

Тя обхваща много полета, всичко от техническото, до управлението на проекта, до разпространението на токените. Трябва да е очевидно, че тя вече не е актуална, нито е в крак с техническото описание и възможностите на мрежата и нейните икономически основи, нито улавя пълния нюанс, който се изисква, когато става въпрос за управлението и бъдещето на мрежата.

Сега сме на място, където трябва да я преразгледаме и да представим детайлите, които с право трябва да очаквате. Ние не само трябва да направим това, за да изпълним регулаторните задължения при стартирането на мрежата и нейната икономика – поставяйки я на стабилна основа – но също така да позволим на вас, общността, да дадете официален принос и жизненоважна обратна връзка чрез RFC процеса.

Вместо да тъпчем всичко в един документ, както направихме миналия път, ще съберем поредица от теми. Това ще позволи по-прецизна дискусия и да се надяваме по-гладка ратификация, без ненужно да се пресичат потоците. С други думи, трябва да можем да чуем гласът ви по-ясно.

И така, през следващите седмици ще изготвим четири отделни документа:

  1. Мрежов дизайн: Описание на мрежата за данни и технологията на разпределената книга (DLT), върху която се изгражда.
  2. Дизайн на токена: Как ще работи токен системата, базирана на цифрови сертификати на носител (DBC).
  3. Разпределение на токените: градивните елементи на икономиката, като например как предлагането на токените ще бъде разпределено във времето.
  4. Управление на проекта: Как ще се вземат решения относно бъдещето на мрежата и управлението на протокола.

И тогава очакваме, че ще имаме удобен обобщен документ, който да свърже всичко заедно и да обобщим нещата по смилаем начин за всеки претоварен жокей, който се изправи пред него в офиса на регулатора.

Така че, очаквайте това да се появи през следващите няколко седмици!


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...