Safe Network новини 🇧🇬 17.8.2023

Благодарим на всички вас, които се включихте в тестването на ThePriceIsRightNet. Това наистина е огромна помощ и отново разкрихте някои неочаквани проблеми.

Наистина, това не е изцяло лощо.

Започвайки с доброто, всички наши възли са все още живи без сериозни проблеми с процесора или паметта. Както беше планирано, цената за съхранение се увеличи, тъй като възлите се запълниха, което е страхотно, въпреки че не се случи навсякъде.

Което ни води до по малко работещите части. Причината за ужасяващата „Грешка в мрежата не може да извлече записа“ най-вероятно се дължи на грешки в системата за плащане и проверка с клиенти, които извършват недостатъчни плащания в замяна на съхраняване на парчета.

Ако плащането е недостатъчно, някои възли ще отхвърлят частта, което означава, че тя не успява да се репликира в затворената група. Повтарящите се опити също са неуспешни, защото клиентът отново е използвал доказателството за първоначално плащане. Плащането все още е недостатъчно, така че възлите отхвърлят парчетата отново. Клиентът не може да извлече парчетата, тъй като никога не са били правилно съхранявани. Цената на възела може наистина да е правилна, но клиентът не я изчислява правилно в момента.

И така… работим върху подобряването на изчисляването на разходите, проверяваме текущите цени за повторно качване и плащаме на парче. Това трябва да помогне да се осигурят достатъчни плащания към всички възли, което означава, че всички са доволни.

На други места клиентското стартиране все още е бавно въпреки намаляването на броя на възлите от 20 на 8. Открихме грешка и имаме корекция там, което ускорява добре нещата в нашето тестване.

Други проблеми все още се мотаят наоколо. Продължаваме да виждаме възли, завършващи без съхранени записи; все още има бавно изтичане на памет. Това не са чупещи всичко проблеми и ги проучваме, докато продължаваме работата в други области. За съжаление все още не можем да използваме QUIC като транспорт, тъй като реализацията на libp2p все още неправилно идентифицира възлите зад NAT като публични и изглежда, че има по-голям отпечатък на паметта от TCP в момента.

Общ напредък

@Anselme търси подобрение на DBC. Настоящият модел е до известна степен остатък от предишния дизайн преди libp2p, който използва ключовете на секциите като отправна точка. Те вече не съществуват и сега разглеждаме по-плоска настройка, която се държи по-скоро като децентрализирана книга, с транзакции, съхранявани в мрежата, и с възли, проследяващи неизразходваните монети. Повече за това в бъдещи новини.

@Joshuef и @Roland отстраняваха грешки в логиката, която клиентите използват за оценка на разходите за съхранение преди извършване на плащания, включително непоследователни изчисления на разходите между клиенти и възли.

Има също така напредък към по-грануларен модел на плащане на парче

@Qi_Ma се зарови в проблема с неправилните изчисления на разходите за съхранение и потоците на плащанията и откри проблем, когато обхватите на разстоянията не са зададени правилно.

@aed900 продължава да разглежда пренасочванията и пробиване на дупки, опитвайки се да добави това към QUIC и TCP транспорти. Все още работи по това - наистина очакваме с нетърпение пробив тук.

@Bzee също работи в тази област, включително разглежда потенциални заобикалящи решения на текущите предизвикателства на AutoNAT с интегрирането на QUIC.

А @Chriso продължава да работи върху автоматизираното внедряването на тестови мрежи и прави подобрения на потребителския интерфейс въз основа на цялата ценна обратна връзка от тестовите мрежи.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: SAFEnetwork България | Facebook
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България