Safe Network новини 🇧🇬 18.4.2024

Въпреки всичките ни усилия, кранът се срещна със създателят си. Ето защо по-рано, отколкото късно, ще спрем BasicEconomyTweaks Net, защото е трудно да се тества мрежа без пари.

Актуализацията миналата седмица проработи, повече или по-малко, но имахме някои проблеми с възлите, които се присъединиха и след това седяха с колелата си, въртящи се, без да правят нищо.

Това беше коригирано, открихме проблем с възли, които прескачат съхранението на данни, вероятно защото възлите в крайна сметка са отговорни за повече, отколкото трябва да правят, запълвайки се, след това освобождавайки място, след това запълвайки и т.н. Сега въведохме корекция за това, за да гарантираме, че съхранените данни са по-близо от данните, които се съкращават, когато възелът достигне този етап. Освен това има още една оптимизация за спиране на репликацията при започване на цикъла и гарантиране, че възелът получава данни само по-близо от най-отдалечения адрес. По този начин се надяваме да възвърнем стабилно състояние. Досега тестването на общността на този фронт показа няколко графики, като всички изглеждат показателни за положителна промяна тук! :muscle:

Говорейки за това, осъзнаваме, че нашата конвенция за именуване е била объркваща – отчасти защото ни обърка нас самите. Ние наистина искаме една стабилна мрежа заедно с една нестабилна, плюс възможност за допълнителни мрежи за тестване на определени функции. Ще използваме стабилни и етапни в зависимост от нашата увереност и те ще имат издания и предварителни версии, които ще обозначим като алфа или бета. Повече за това в тази нишка.

Благодарим както винаги на всички тестери. Вие сте най-добрите! :heart:

Специални благодарности към @wes тази седмица за неговата ценна обратна връзка относно поведението на възлите и към @traktion за неговия PR относно самокриптирането. :pray:

Общ напредък

@anselme проучи как да извади Genesis от крана и внедри първа стъпка с крайна точка за дарение на кран, която позволява на потребителите да изпращат пари до крана. Той също така предостави PR, включващ множество подобрения в DAG-а (съхранява одит на транзакциите), като добавяне на откриване на двойно харчене към DAG проверка и отстраняване на проблеми с DAG крайни случаи. Плюс това, той завърши теста за откриване на разклонения при двойно харчене и направи презентация за това как всичко се вписва пред екипа.

@bzee работи върху пробиването на дупки с @roland и тества UPnP, който позволява на домашните възли автоматично да отварят портове. UPnP работи добре с някои настройки, но не и с други; все още е малко ненадежден. Въпреки това, те успяха да постигнат ограничено изпълнение на пробиване на дупки в локална тестова мрежа, свързвайки се с възли, работещи от дома, въпреки че клиентите все още не са част от групата (и това е изискване за правилното функциониране на мрежата за проправящи дупки възли).

@jason_paul продължава да подрежда процеси и документация, както и да работи с @chriso по RPC повикване за рестартиране на възли. Междувременно @chriso добави няколко други команди в отговор на отзивите на общността, работи дълбоко върху процесите на GitHub Actions за създаване на тестови мрежи и направи някои подобрения в регистрирането.

Освен това в отговор на проблеми, открити от тестери на общността, @joshuef създаде тест за възпроизвеждане на проблема с зациклянето в тестовите мрежи. Той отвори PR, предназначен да гарантира, че подрязаните данни са по-далеч (XOR-wise) от съхранените данни (вижте по-горе). И той и екипът събраха главите си заедно, като се стремят към по-разумна алтернатива на объркващата бета, алфа номенклатура (същото).

И накрая, @qi_ma е основният човек, който разглежда проблема с циклите и как да се справи с потока, когато възлите се запълнят. Той преглежда регистрационните файлове на тестовата мрежа, търсейки причината за сривове и неуспешна репликация, и прилага няколко теста, предназначени да уловят тези проблеми по време на непрекъсната интеграция.


Източници:

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...