Safe Network новини 🇧🇬 2.6.2022

Нашата пламенна надежда е, че Safe мрежата ще бъде тази, която най-накрая ще го направи по правилния начин. Много обещаващи децентрализирани проекти се разбиха и изгориха поради подценяване на техническите предизвикателства, несъответстващи стимули, мания по краткосрочната цена на монетите си и фатално размиване с оригиналната идея. Нашата визия е такава, каквато винаги е била: сигурен достъп за всеки до данните на човечеството. За да имаме шанс да го постигнем, трябва да сме хитри, да се справяме със света такъв, какъвто е, и да бъдем една крачка напред.

Както повечето от вас знаят, Фондацията на Safe мрежата ще бъде базирана в Швейцария, която е може би най-приветливата и мислеща за бъдещето страна в света, що се отнася до проекти, свързани с крипто. Но все пак има правила и изисквания. За щастие, за разлика от Обединеното кралство, те са предимно логични, разумни и последователни. Тази седмица @Heather_Burns ни превежда през въпросите за управление без токен, които ни задават властите и как сме им отговорили

Общ напредък

@yogesh работи по проследяването на съобщенията, изпратени от клиента до Старейшините и оттам до Възрастните, използвайки traceroute, така че можем да получим пълна картина на това, което се случва при GET или PUT. Той смята, че е на 80% готов със задачата. Също така проучва прости, свръхлеки ключ-стойност бази данни , за да замени sled db, която има няколко проблема и очевидно вече не се поддържа.

@anselme затяга процеса на предаване, добавяйки етап на проверка, за да можем да проверим дали повишените Старейшини отговарят на нашите познания за мрежата, а @davidrusu отстранява грешки в членството, където изпитвахме застой при разпространението на знания за мрежата. Това изглежда вече е поправено и скоро би трябвало да можем да го интегрираме в антиентропията.

И @dirvine се е съсредоточил в алгоритми за разпространение на информация (IDAs), както беше посочено миналата седмица, позволявайки на данните да бъдат разделени при предаване за значително намаляване на общия трафик. Той намери вероятен кандидат, чиито първоначални тестове се представят доста добре. Следващата стъпка е да направим сравнителен анализ, за да проверим производителността.

Актуализация за управлението: защита на мрежата от злоупотреба

Този месец, като част от нашите текущи стъпки за създаване на здравословна независима структура за аспектите на управление без токени на проекта, трябваше да отговорим на редица въпроси относно надлежната проверка, която предприемаме, за да предотвратим злоупотребата с мрежата, което би могло да навреди на нейния търговски потенциал, както и на собствената ни репутация.

Що се отнася до техническите иновации, има три въпроса, които трябва да бъдат разгледани от всяка правно обвързваща структура на управление, без значение какво е естеството на проекта или как се финансира.

Ние от MaidSafe правим всичко възможно, за да зададем правилните въпроси по тези проблеми. Тъй като знаем, че други компании и проекти търсят от нас пример, ние също така се стремим да „покажем нашата работа“ върху стъпките, които предприемаме, и с нетърпение очакваме да споделим наученото, докато тези иновации се развиват.

Дотогава ето някои от въпросите, които ни бяха зададени по тези теми, заедно със съкратени версии на нашите отговори.

Въпрос: Как Safe Network може да предотврати злоупотреба със системата с цел незаконни финансови дейности?

Отговор: Всяка система с неприкосновеност на личния живот като ключов принцип ще предизвика правни и регулаторни опасения относно лица или организации, които потенциално злоупотребяват със системата за престъпни цели. Основното сред тези опасения, когато става въпрос за икономическата злоупотреба със системата, е, разбира се, прането на пари.

Мрежата е проектирана около поверителността и сигурността на данните и комуникациите на потребителите. Следователно частните плащания са необходими до степента, в която защитават поверителността и целостта на потребителските данни, когато се съхраняват в мрежата. Самата мрежа може да функционира като затворена система, където потребителите търгуват локално временно съхранение на данни и изчислителни ресурси за постоянно разпределено мрежово съхранение в частна и сигурна среда.

Потребителите също, разбираемо, ще желаят възможност за фиатна валута за по-лесен достъп до мрежовите услуги, както и да получават пари обратно от системата за покриване на разходи за хардуер и комунални услуги. Именно на входните и изходните точки прането на пари може да бъде решено.

Очакваме да направим това чрез:

  • Достъп до фиатни рампи чрез борси или платежни платформи, които имат установени процедури и предпазни мерки за борба с изпирането на пари;

  • Работа по децентрализирани решения, които позволяват на отделните потребители да защитават поверителността си и да поддържат собствената си финансова и лична сигурност (например система, която позволява контролирано разкриване на лична финансова информация на трети страни, като регулаторни органи, без необходимост от напълно публично счетоводни книги); и

  • Предоставяне на инструменти на платформи и борси за изпълнение на задълженията им.

Струва си да се отбележи, че борбата с изпирането на пари и проверките „Познай своя клиент“ (AML/KYC), които се изискват в повечето юрисдикции, могат да бъдат доста инвазивни. Доставчиците на фиатни услуги могат да излагат редовни спазващи закона лица на финансови рискове и рискове за личната сигурност. Въпреки че все още нямаме всички решения, за да отговорим на това напрежение между законовите изисквания и индивидуалната поверителност, благодарение на уникалния характер на нашата технология, ние сме в състояние да предложим пионерски решения, за да отговорим на тези нужди.

Въпрос: Как може Safe мрежата да гарантира, че средствата, влизащи в мрежата, са чисти? Кой определя „чистота“ на средствата? Има ли различни тълкувания по държави? Ако случаят е такъв, какви са последиците за мрежата и нейните потребители?

Отговор: Safe мрежа на практика е инфраструктурен слой, който позволява приложения, платформи и услуги да бъдат изградени отгоре. Така че самата мрежа няма познания или контрол върху произхода на средствата, влизащи в системата – само за валидността на токените в нейната система. Ето защо, както беше споменато по-горе, икономическото включване и изключване към тази система, където валутите се търгуват за Safe токени, са точките за пране на пари.

Това, което можем да направим като фондация, е да изградим инструменти, които позволяват на платформите и доставчиците на плащания да се свързват със системата, за да могат да изпълняват необходимите проверки и същевременно да поддържат индивидуалната поверителност.

Има различни изисквания по юрисдикции, към които платежните платформи вече се адаптират. Всъщност ние потенциално можем да помогнем допълнително чрез разработването на децентрализирани протоколи за самоличност.

Те имат потенциала да намалят тежестта за законово съответствие за платформите, да увеличат контрола и сигурността за потребителите и да бъдат използвани в контекста на международен консенсус. Въпреки че има различия между юрисдикциите, съществува и международно сътрудничество по такива въпроси, например относно правилата за прилагането на международни санкции.

Има области като тази, където Фондацията на Safe мрежата ще трябва да извърши проверки за съответствие и AML. Например, когато изплащаме безвъзмездни средства или лицензионни възнаграждения на разработчиците на приложения, те трябва да са в съответствие с разпоредбите на „Опознай своя бизнес“ и препоръките на Специалната група за финансови действия (FATF), сред които Швейцария е начело. Това е една от причините, поради които ще трябва да създадем специфични програми за разработчици, които са разрешени, за да проверяваме бизнеси и да гарантираме, че изпълняваме задълженията си преди разпределението на средствата, било като токени от Safe мрежата, или плащания във фиат.

Въпрос: Какви са отговорностите на Safe Network фондацията във връзка със злоупотребата с незаконно съдържание в мрежата?

Отговор: Докато разпоредбите за посредническа отговорност като цяло са склонни да предпазват Фондацията и нейните попечители от общо задължение за наблюдение на съдържанието, споделено в мрежата, много юрисдикции имат изключения от разпоредбите за посредническа отговорност за терористично и CSAM съдържание.

Освен това има юрисдикции, които предлагат или вече са наложили разпоредби за отговорност на висшия мениджмънт, под формата на регулации, които държат висшето ръководство и директорите отговорни за тежки злоупотреби с незаконно съдържание в техните мрежи. Тъй като Обединеното кралство, където се намира MaidSafe, е една от страните, предлагащи режим на отговорност на висшето ръководство, ние следим отблизо ситуацията и всички последици, които тя може да има за компанията, нейните служители, мрежата и нейните попечители.

В момента също проучваме техническите ограничения и възможности за справяне с тези различни форми на незаконно и отвратително съдържание, ако те бъдат споделени в Safe мрежата. За да направим това, ние се свързахме с няколко национални и международни политически мрежи, които имат опит в тези области. Въпреки че справянето с вредното съдържание в децентрализирана среда е нова област на изследване и има предизвикателства за разлика от тези на традиционните централизирани системи, то има потенциала да предложи решения, които не само помагат за опазването на правата на човека, но го правят по начин, който се ръководи чрез глобален консенсус и това е устойчиво на подривна дейност.

В допълнение, тези решения биха имали и потенциала да намалят тежестта за съответствие и бариерите за навлизане на разработчиците на приложения и платформи, никой от които не иска с работата им да бъде злоупотребявано за разпространение на отвратително незаконно съдържание и повечето от които сами ще, имат задължения за спазване на закона, които самите те трябва да изпълняват.

Ние считаме, че MaidSafe и Safe Network Foundation могат да станат пионери в развитието на децентрализираните услуги, които държат този вид съдържание извън мрежата, без да нарушават поверителността на нашите потребители или да нарушават криптирането на системата, и сме доста развълнувани да видим каква роля можем да играем.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...