Safe Network новини 🇧🇬 21.9.2023

Скоро ще стартираме нова тестова мрежа, за да коригираме някои от досадните проблеми с проверката на плащанията и разходите за съхранение, разкрити от предишната. По принцип стартирахме валидирането на плащанията твърде бързо, което довежда до ненужни опити за повторни плащания. Също така направихме някои промени в логовете, включително регистрирането на заявки за плащане, така че новата функция Vdash на @happybeing вече трябва да работи.

Като оставим настрана забележките, IntolerantNodeNet работеше до голяма степен, както се надявахме, въпреки че тестването на паралелизацията и размерите на партидите беше възпрепятствано от грешките, споменати по-горе.

Досадно, но не можахме да поправим грешки в клиента и да го свържем със съществуващите възли на тестовата мрежа, така че трябваше да свалим всичко и да започнем отначало. Това се дължи на това, че libp2p е по-строг с версиите на протокола, отколкото си представяхме; сега мислим, че имаме решение.

Постигаме отличен напредък и с малко пресмятане на ум може да твърдим, че вече сме преминали половината път до бета версията, като плащанията, разходите за съхранение и наградите са налице. @bochaco работи върху libp2p gossipsub (добре забелязано @upstate!) за плащане на дяла на Фондацията от таксите за транзакции и същата функционалност трябва да ни помогне с архивиращите възли, които също ще трябва да наблюдават активността в мрежата.

DBC вече са отхвърлени, като кодът в sn_dbc хранилището е преместен в sn_transfers, а някои функции и характеристики са преименувани, за да отразяват по-добре реалността на мрежата с libp2p. Единствената реална функционална промяна при преминаването към libp2p е, че нашите полуофлайн транзакции вече не са възможни. Но за да се противопоставим на тази загуба, ние печелим голяма доза простота и лекота.

Благодаря отново на всички тестери. Особено оценихме графиката и лог файловете на @josh за разпределения на плащанията. Вярваме, че разпространението се дължи просто на малката по размер мрежа, но ще следим за това. В допълнение, @loziniak е поставил някои по-полезни корекции. @happybeing актуализира Vdash за новата тестова мрежа и скриптът PowerShell на @optimator IntolerantNodeNet [18/09/23 Testnet] [ Offline ] - #143 by Optimator - Releases - Safe Network Forum изглежда много удобен за потребителите на Windows. Ще спрем до тук, преди да се превърне в реч за Оскарите, но благодарим и на всички останали включили се в теста! :pray:

Общ напредък

Екипът работи върху вътрешни подобрения на непрекъснати работни потоци за интеграция, намаляване на продължителността на тестовете при разделяне и проверка, коригиране на грешки и също така актуализации на логовете, мониторинга и визуализацията.

Въведохме няколко корекции за проблеми, забелязани от общността, включително PR за актуализиране на CLI командата за изпращане, така че да очаква пълните суми от токени.

@bochaco работи за интегриране на libp2p gossipsub съобщения в мрежата. Това добавя поддръжка за pub/sub поведение и съобщения, което позволява на възлите да се абонират за определени услуги. Възлите на Фондацията ще могат да се абонират за плащания към Фондацията, възлите за архивиране за архивиращи съобщения и т.н. Неговата работа досега се фокусира върху това да накара основната gossipsub инфраструктура и API да функционират между възлите и е на етап тестване и отстраняване на грешки.

@joshuef и @dirvine обсъдиха по-широко използване на функционалностите на libp2p, включително кеширане, възли на доставчика и откриване на грешки, както и функции на MVP, включително преразглеждане на метафората за „сейфове“ на лични данни. Джош също така проучи грешките при изчакване на цената за съхранение, открити от тестовата мрежа.

@anselme официално премахна DBC и въведе нова валутна номенклатура. Той също така добави логове на разписки за плащане във Vdash.

@Qi_Ma разглежда проблема с актуализациите и въвежда поправка, която трябва да позволи актуализирането на клиентския код, без да стане несъвместим с кода на възела. Той също така проучва грешки във времето за изчакване на разходите за съхранение.

@Roland представи едновременно изтегляне на файлове, присъстващо в последната тестова мрежа и също работи върху таблото за управление на Grafana и настройката на Docker и повдигна PR, за извличане на първоначални партньори от мрежови контакти.

И накрая, @chriso актуализира CLI-то, за да добави изходен адрес на файл при качване и разгледа потенциални промени в обработката на качването на файлове.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: SAFEnetwork България | Facebook
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България