Safe Network новини 🇧🇬 22.12.2022

83f2309bf4d15601f5726a361dc3eef6d5e387cb

В тези, последни новини за годината, бихме искали да ви пожелаем всичко най-добро за Коледа и Нова година, страхотна почивка, забавлявайте се :beer: и благодарим за всички тестове! Наистина сме доволни да приключим годината със стабилна тестова мрежа, която поне досега е се държи точно както се надявахме [откакто това беше изготвено, видяхме как нещата падат! ]. Без съмнение тази хвалба ще ни прокълне и ще накара тестовата мрежа да се срине [мда], но в момента всичко изглежда наистина добре. Ако времето позволява, ще пуснем още един тест преди края на годината, което ще позволи присъединявания отново.

Общ напредък

Мостафа вече завърши интегрирането на консенсусните протоколи, които споменахме преди няколко седмици в контекста на членството и предаването. Остава само тестване.

@qi_ma измисли хитър начин за разделяне на репликацията на данните на партиди, за да се избегнат пикове на паметта, които могат да сринат възлите. Това изглежда работи добре при нашето тестване.

@chriso се погрижи за процеса на освобождаване, за да се увери, че тестовите мрежи вървят гладко, а @roland търси как можем да подобрим видимостта и проследяването с предаване на регистрационни файлове към elastic сървъра ни.

Междувременно @bzee продължава да се бори с qp2p, а @bochaco все още се занимава с някои крайни случаи около съобщенията и свързаността.

По-малки възли

Един проблем, идентифициран от предишната тестова мрежа, беше забавяне при репликирането на данни. При големи възли и много данни, когато добавим възел или загубим възел, данните трябва да се преместват из мрежата. Това означава, че не можем да разделяме по-бързо, отколкото можем да репликираме данните. Колкото по-големи и следователно по-малко са възлите, толкова повече това се превръща в проблем. Вътрешно ние настройваме тестове с по-малки възли, да речем около 1 GB. Възел, който е петдесет пъти по-малък, трябва да има петдесет пъти по-малко задачи за репликация, за да облекчи пречките, като по този начин натоварването се разпределя по-добре. Това може да означава да имате по-големи секции (може би 200 Възрастни на секция) или просто повече секции.

Това, съчетано с актуализациите на потока на репликация на данни, изглежда положително засега.

Какво би означавало това на практика? Е, хората вероятно ще стартират няколко възела, а не един, което би било положително като цяло, тъй като тези възли ще бъдат в различни адресни пространства в секциите и когато мрежата се разрасне (ще расте бързо), вероятността е в крайна сметка всеки възел да съществува в различна секция. Това означава, че данните ще бъдат репликирани на парчета от 1 GB в цялата мрежа, вместо да има 50 GB репликирани в същата секция на мрежата. Така че този подход ще бъде по-децентрализиран, както и по-добър при балансиране на натоварването при репликация. Също така е вероятно да има по-голяма роля за Старейшините, които съхраняват данни (в момента те не го правят), за да помогнат в ранните етапи на живот на секциите, когато все още сме заети с добавянето на Възрастни.

Тестваме този подход вътрешно сега с възли от 1 GB и ако всичко върви по план (засега изглежда добре), би трябвало да можем да създадем публична тестова мрежа през Новата година по някое време. Дотогава повечето от програмистите ни се наслаждават на добре спечелена почивка, въпреки че MaidSafe е MaidSafe, винаги има някой, някъде, който бърника с нова идея или се забива в оптимизации. Те не са тълпа, която обича да си почива.

Леки и спокойни дни на всички, прекарайте известно време, правейки това, което ви харесва. Ще се видим от другата страна :santa:


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България