Safe Network новини 🇧🇬 22.6.2023

Към настоящия момент InstallNet все още работи добре и вече извлякохме някои полезни уроци от него, тествахме някои предположения и направихме планове за подобрения. Текущата итерация всъщност тества процеса „safeup“, който @ChrisO състави, за да автоматизира инсталирането на „safe“ клиент, „safenode“ и „testnet“ на macOS, Windows, Linux и в крайна сметка също на други платформи.

Вдъхновението, както може би знаете, е „Rustup“, което прави същото за езиковата екосистема на Rust. Сигурни сме, че ще се съгласите, че въпреки че има няколко странности за изглаждане, това вече води до по-добър UX.

Благодарим както винаги на всички, които се включиха. Не можем да направим това без вас.

InstallNet - констатации и действия

 • Някои от проблемите, с които се сблъскаха тестерите от общността, се дължат на това, че новите версии на safe и safenode са несъвместими със старите. Актуализациите се извършват плътно и бързо и понякога съдържат неработещи промени. В бъдеще тестовите мрежи ще трябва да бъдат обвързани с конкретни версии тук (докато надстройките заработят добре).

 • Една от тези чупещи промени е, че сега добавяме RecordHeader към всяка част от данните. Това ни позволява да правим разлика между част, DBC и регистър, тъй като Kademlia съхранява всичко като запис в мрежата. По-старите възли не могат да се справят с тези заглавия.

 • Инсталирането на safeup като root/sudo (Linux) поставя двоичните файлове на различни места, които ще трябва да следим.

 • Записването/проследяването се нуждае от почистване и стандартизиране - ние сме в процес на разглеждане на нашите възможности тук.

 • Двоичните файлове Safe и safenode даваха грешки на iMac High Sierra 10.13.6, Arm v7. Вече има корекция за това, но продължете да ни изпращате доклади и ние ще направим всичко възможно да ги поддържаме.

 • Местоположението за съхранение на парче по подразбиране трябва да бъде разделено на поддиректории, по една на възел в машината.

 • Работи под Android!

 • Трябва да прецизираме инструкциите за потребителите на Windows.

 • Все още не сме разбили проблема, при който възлите отнемат много време, за да получат парчета. Може да се окаже, че когато контейнерите на Kademila (близки групи) се запълнят, нови „затворени“ възли се повишават само когато друг партньор престане да реагира, което предполага, че имаме клъстериране на възли при стартиране, може би поради начина, по който предоставяме само ограничено подмножество от възли за първоначален контакт. Копаем и тук.

Общ напредък

@Joshuef и @qi_ma разглеждат проблема с неактивните възли, което води до много зацикляне на връзката, тъй като възлите се опитват да намерят (едни и същи) партньори и да бъдат приети (което от своя страна може да причини пикове на паметта). Това включва дълбоко потапяне в работата на Kad, мисли за това какво трябва за да бъде забелязан възел в малка мрежа и възможни заобиколни решения като повторен опит с нови PeerIds.

Qi също така разглежда някои пикове на паметта и проблеми със скоростта, отбелязани в последната тестова мрежа (можете да видите, че има известен напредък в новите диаграми за сравнение )

@ChrisO е съставил списък с проблеми от най-новата тестова мрежа и работи върху подобрения на safeup и процеса на освобождаване.

Междувременно @anselme приключи работата си по разходите, потвърди, че двойните разходи са предотвратени, както се очаква, и започна да съхранява регистри в нашия Kad RecordStore , разработване на прототип на barebones API за имитиране на това, което има за парчета и разходи.

@Bzee продължава да проучва тънкостите на libp2p връзките, за да обмисли колко i/o можем да контролираме на ниво възел, а @bochaco работи върху проверката за входове за плащания за съхранение.

И някои условни, но много положителни новини от @aed900. Той тества поддръжката на libp2p за пробиване на дупки чрез QUIC, което е в процес на работа от екипа на libp2p. Той съобщава, че засега всичко изглежда работи според очакванията – но са необходими още тестове, преди да отворим шампанското.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

 • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
 • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
 • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...