Safe Network новини 🇧🇬 27.1.2022

Миналата седмица пуснахме още една площадка за игра, за да може хората от общността да изцапат ръцете си. Бяхме особено окуражени от нейната стабилност, като се има предвид, че някои неща все още се променят - определено се движим в правилната посока. Огромни благодарности на всички, които взеха участие :bowing_man: Скоро ще пуснем още от тези малки „игрални площадки“, както и още официални тестови мрежи (както отбелязахме другаде) и ще работим за това да направим тези възли по-малки и по-достъпни за общността.

Общ напредък

Площадката за игра от миналия уикенд даде някои странни резултати, при които парчета данни изглеждат липсващи, след което отново се появяват. @joshuef се задълбочава в това и вярва, че може да се дължи на промяна, която направихме наскоро, когато започнахме да съхраняваме променящи се данни (тип данни на регистъра) при Възрастните възли. По време на това преструктуриране изглежда е въведена грешка, при която съхраняваме връзки клиент-възел въз основа на адреса на данните, но ги съхраняваме една по една. Така че, ако два различни клиента поискат едни и същи данни, само последният ще успее. Корекция, позволяваща много към много клиентски връзки и „идентификатори на операции“ вместо адреса на данните изглежда е успешна (тестовете ни за „множество_клиенти“ продължават успешно). Тази промяна трябва също така да позволи на популярните данни да се обслужват по-бързо към чакащите клиенти (вместо всеки да чака своя собствен отговор, както беше досега).

Миналата седмица говорихме за механизма за консенсус за членство, който гарантира, че Старейшините могат да следят Възрастните и другите Старейшини в своята секция. @Anselme работи по извличането на общата функционалност от алгоритъма sn_membership и процеса на предаване към Старейшини (където новите Старейшини получават цялата информация, от която се нуждаят) и я поставя в нов контейнер sn_consensus, който може да се използва и от двата процеса.

Споменахме също така консенсусната система „супермнозинство над свръхмнозинството“, целяща да се управляват ситуации, в които Старейшините не са съгласни. Например, когато възел поиска да се присъедини, първо супермнозинство (5) от Старейшините трябва да се съгласят, че е необходим новият възел, а след това, второ, свръхмнозинство от Старейшини трябва да се съгласи, че свръхмнозинството от Старейшините са приели това предложение. @davidrusu работи върху агрегирането на ключови дялове, което произвежда валиден BLS подпис в края на този процес, и работи върху разследването на неуспешен тест, базиран на това свойство.

И накрая, искаме да ви съобщим, че сме абсолютно щастливи да приветстваме Хедър в екипа на MaidSafe. Някои от вас вече познават Хедър от нейното бойно присъствие в Twitter и нейния блог Webdevlaw, в който тя защитава поверителността на данните и свободата на изразяване. След като прекара няколко дни, запознавайки се с компанията, проекта и общността, тя е готова да се включи към усилията ни.

Твой ред е Хедър!

Здравейте, аз съм Хедър Бърнс. Тази седмица се присъединих към MaidSafe като ръководител на политиката и управлението.

Ще положа усилия, за да се уверя, че проектът Safe Network има прозрачното и отговорно управление, което неговата общност заслужава. Също така ще говоря за MaidSafe като британска технологична стартираща компания, фокусирана върху поверителността и свободата на изразяване, във време, когато това е малко професионален риск.

Имам опит в областта на поверителността, отворения код, дигиталните права, политиката и стартиращите компании, което прави MaidSafe доста добро място за мен. Преди MaidSafe работих в Open Rights Group, където ръководех портфолиото за свободата на изразяване, по-специално по Закона за онлайн безопасността на Обединеното кралство.

Преди това работих с Coadec, политическия орган за застъпничество за технологични стартиращи компании в Обединеното кралство, а също така бях съветник по политиката на свободна практика и регулаторен съвет на дигитални агенции и бизнеси. Освен това участвах в общности на софтуер с отворен код, като най-вече помогнах за изграждането на набора от инструменти за поверителност за WordPress CMS през 2018 г.

Но ако се върнем много назад към началото, създадох първия си уеб сайт през 1996 г., ръчно с HTML в текстовия браузър Lynx на Unix система в моя университет.

Живея в Глазгоу, Шотландия, което означава, че се радвам, че отново имам местен работодател за първи път от 16 години. Очаквам с нетърпение да се ангажирам с общността на Safe Network, докато приближаваме визията на проекта все по-близо до реалността.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Redirecting...