Safe Network новини 🇧🇬 27.4.2023

Още едни сравнително кратки новини тази седмица, докато работим по подготовката на следващата тестова мрежа за общността, която се нуждае от малко повече вътрешни настройки. Всъщност имаме планирани две тестови мрежи. Първият ще бъде сравнително проста работа, с данни, съхранявани в паметта и без NAT преминаване. Познавайки склонността на общността да бомбардира тестовите мрежи със снимки на петли (sic) и колекции от записи, очакваме това да е доста краткотрайна афера, но трябва да ни позволи да видим какво се случва със съобщенията между възлите. Скоро след това обаче би трябвало да можем да превключим към съхранение върху хард диска и след това NAT преминаване. И така, бебешки стъпки, но това е най-бързото бебе, което някога сте виждали.

Също така имаме удоволствието да приветстваме Ангъс (@aed900) в екипа :tada:. Ангъс е мрежов инженер, който ще ни помага по отношение на маршрутизирането и свързаността. Той скача в дълбокия край, работейки с @bzee, за да види как libp2p се справя с преминаването на NAT и какви донастройки може да са необходими за Safe.

Общ напредък

@Bochaco в момента се занимава със Сериализацията, като гарантира, че всички данни могат да се прехвърлят и съхраняват ефективно в паметта или на диска, че съобщенията са ефективни и могат да се справят с очакваната асинхронност и в крайна сметка можем да поддържаме множество езици за програмиране, като гарантираме, че форматите на данните са платформа-агностик (напр. protobuf).

Голяма част от общите неща, смятаме че, могат да бъдат прехвърлени към libp2p, оставяйки ни да се справим със специфичните изисквания за приложения, работещи на Safe.

@roland, @qi_ma и @anselme разглеждат как libp2p обработва заявки за данни. По принцип има два сценария за GET. Едната е проста заявка на Kademlia, която се насочва към най-близките възли въз основа на XOR адреса на данните. libp2p има и функция за доставчик на услуги, при която клиентът иска услуга от специализиран възел (напр. одит или архивен възел), който след това изпълнява заявката. Очевидно това ще бъде много полезно на по-късен етап.

@bzee продължава да тества преминаването на NAT. В момента той разглежда функционалността на релето, по-специално как можем да използваме това като част от стартовата последователност, т.е. първо откриване на NAT, след което по избор свързване с реле. Той също така търси как да идентифицира кои възли каква функционалност предлагат (вижте по-горе).

@joshuef се рови във функционалността за опресняване на libp2p. Kademlia по подразбиране принуждава възлите да проверяват жизнеспособността на най-близките си съседи чрез периодично репликиране на данни към тях, но това може (или не може) да е разточително в нашия случай. Ограниченото тестване не разкри никакви проблеми (и наистина беше доста приятно да се види!), но с увеличаването на мащаба може да искаме да преместим тази базирана на времето функционалност към такава, която се управлява от събития, където се извършват проверки при промени в близка група (присъединявания и напускания).

И с гаечен ключ в ръка като съвременен Марио, @oetyng героично въвежда DBC в новата архитектура. Нашият нов дом вече има кран за използване от всеки, който стартира comnet. Този човек претендира за генезис DBC и след това може да го преразпредели, както пожелае. Планираме да имаме уеб страница, където потребителите могат сами да докосват крана, за да извършват плащания. Преди това плащанията могат да се извършват чрез CLI, като следвате тези три стъпки:

  1. Получаване на публичен адрес от получателя.
  2. Заявка към крана със сумата за получаване.
  3. Предаване на получения DBC hex на получателя.

Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: SAFEnetwork България | Facebook
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България