Safe Network новини 🇧🇬 29.2.2024

Това са новини, които искахме да ви предоставим от дълго време. Разбира се, голямото разкритие вече се случи (можете да прочетете повече за него тук ако току-що сте излезли изпод камък), но е страхотно да го представим и в обичайния четвъртък, където му е мястото.

Първо, много топло добре дошла на нашия нов главен изпълнителен директор Бъкс, която ще поеме много от партньорствата и търговските дейности от ръцете на Дейвид, оставяйки го свободен за сериозно мислене и ще може наистина да си изцапа ръцете отново. Бъкс има богат опит в проекти за Web 3, най-скоро Гала, и е идеална за нашия проект, както сме сигурни, че тези, които я чуха да говори във вторник, ще се съгласят. Също така скоро ще се присъединят нови членове към екипа, за да ни помогнат с AI аспектите на визията.

Заедно с огромните усилия, положени от основния екип, тези нови членове на екипа ни позволяват да нарушим една дълга традиция: „скоро“ вече има конкретно значение. Съвсем скоро, т.е. следващата седмица, ще публикуваме нова пътна карта. Скоро, т.е. през март, ще пуснем нашата бета версия MVP - не търсете какво и да е, а данни, които могат да се актуализират в движение и да се качват/изтеглят надеждно. Съвсем скоро (планът е през октомври) ще бъдем готови за пълно стартиране. Графикът е кратък, но имахме дълъг опит и сме много уверени, че основите вече са налице. И съвсем скоро ще стартираме пълна маркетингова кампания с нов уебсайт, актуализирано ръководство и останалото.

Беше дълъг, често труден път и нямаше начин да стигнем до тук без помощта на най-добрата общност в областта на технологиите. Тази седмица наистина трябва да запазим специален, изключително силен и изключително благодарен вик към @shu, който идентифицира много неприятен бъг при двоен разход, който се е промъкнал, пренебрегнат, като „задача“ в кода. @shu също предостави някои много полезни отзиви за safenode_manager, който @chriso използва, за да прави подобрения. :star2:

ValentinesNet вече е офлайн и работим върху следващата тестова мрежа, в който ще има откриване на лоши възли.

Присъединете се към новия ни Discord канал, ако още не сте го направили - там ще бъдат направени много съобщения на живо. Не се притеснявайте обаче, форумът е тук, за да остане.

PR ъгъл

@mav продължава да приближава славния ден, когато Omni MAID може да бъде заменен за SNT. Подписани адреси на портфейли вече се използват вместо ECIES криптиране. Това опростява процеса на искане, особено за хардуерни портфейли, и премахва необходимостта някои потребители редовно да предоставят техния MAID частен ключ.

Общ напредък

@anselme поправи критичната уязвимост при двойно харчене, идентифицирана от @shu, където възлите се доверяваха сляпо на репликираните разходи. Той изпрати с временна корекция и сега работи върху рефакторинг на кода за потвърждение на разходите, за да гарантира, че подобни сценарии няма да се появят отново. Той също така внедри система за събиране на лицензионни възнаграждения, използвайки DAG. Това разделя събирането на лицензионни възнаграждения от изкупуването на портфейла.

@roland прегледа корекцията на двойните разходи на Anselme и започна работа по PR на рефактор на плащанията, за да се справя с повторни опити с различен получател при общи неуспехи. Работата му по стартирането на мениджъра на възли като фонов процес е завършена.

@qi_ma се занимава най-вече с почистването на репликацията и също така разглежда подходите за ценообразуване на данни с @joshuef. Изчисляването на ценообразуването на данни въз основа на близостта в мрежата, а не на близостта на един възел, може да намали колебанията в цените. Той също така изпрати PR за откриване и блокиране на лоши възли въз основа на неуспешна проверка и проблеми с връзката, които ще поставим на място за следващата тестова мрежа.

В процеса на изтегляне @jason_paul поправи грешка в името на файла, при която интервалите не се обработваха правилно. Това го накара да открие грешка в паралелността при изтегляне на актуализирани версии на файлове. Той е подготвил рефактор за качване в ход.

И в дивата пустош на WASM, @bzee хаква, за да поддържа множество мрежови транспорти като WebRTC и WebSocket в WASM клиенти. Той също има PR в процес на добавяне на QUIC транспорт с резервен вариант към WebSocket, ако браузърите не поддържат QUIC.

@chriso интегрира своята подкоманда faucet, позволявайки кранът да се контролира като услуга. Той отговори на полезна обратна връзка от Shu относно „node_manager“ и създаде задачи за справяне с повдигнатите проблеми. Преработи услугите за кранове и възли, за да ги управлява еднакво, което позволява добавянето на бъдещи услуги като DAG възлите.

За папките @bochaco завърши и обедини PR за съхраняване на файлови карти в парчета метаданни на папка, премахвайки излишното групиране. Той започна работа по прилагането на синхронизиране на локални папки, като позволи на потребителите да синхронизират промените на локални папки с версии в мрежата.

Освен че подготвя съобщението за вторник и замества Дейвид, който за съжаление беше буквално онемял през деня, @jimcollinson разглежда как потребителите могат да претендират за собственост върху активи и как да се включат в общности. Той също така обсъди функции като изпращане на съобщения и плащане на създатели на активи с данни.

И както винаги, @joshuef беше тук, там и навсякъде, водещ разговора за подобрения като откриване на лоши възли и как изчисляваме ценообразуването на данните.


Източници:

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България