Safe Network новини 🇧🇬 3.8.2023

Благодарим на всички, които участваха в тестовата мрежа DataPaymentNet. Тя изпълни ролята си великолепно, като ни каза, че основите на плащанията за данни са стабилни, дори UX да оставя още какво да се желае. Загубихме няколко възела след пик на репликация, който общността забеляза снощи. Но все още имаме 1675 MaidSafe възли, които работят чудесно (а преди скока бяхме на 2001 възли много по-дълго от преди).

Обърнахме внимание на грешките: нула парчета съхранена информация след няколко часа, малките нодове изчерпват ресурсите си, когато самостоятелно криптират големи файлове, Мрежова грешка не можа да извлече записа след съхраняването му, Връзката е затворена, Не съхрани всички парчета на файл, OutgoingConnectionError to PeerId и други. Някои от тях са свързани: нулевите парчета вероятно имат нещо общо с OutgoingConnectionError и UnroutablePeer, където възелът не се добавя към таблиците за маршрутизиране на партньорите. Други ще бъдат резултат от промени в комуникационната функционалност на друго място, а някои ще бъдат грешки, които преди са били покрити, но сега са се появили от своите дупки, тъй като сме коригирали проблемите. Но не се притеснявайте – ние ги преглеждаме всички. :muscle:

Тази седмица, след въпрос във форума, @Qi_ma обяснява малко повече за Records.

Записите и как те са свързани с парчетата, регистрите и DBC.

„Запис“ е функция на „libp2p“, която позволява качване на данни в мрежата и извличане от мрежата, ако е необходимо.

„Записът“ обхваща различни основни функции на мрежово ниво, включително задачи като идентифициране на най-близките партньори и улесняване на трансфера на данни. Като делегираме тези отговорности на мрежово ниво на Record, можем да се концентрираме по-ефективно върху плащането на данни, валидирането на трансфера, проверката за сигурност и т.н.

Като част от нашето текущо внедряване имаме различни типове данни, базирани на конкретни потребителски случаи. По-конкретно, имаме Chunk за обработка на неизменни данни, DBC за управление на разходите и регистрация за безконфликтни репликирани типове данни (CRDT). Тези типове данни представляват информацията, предназначена за споделяне между участниците в Safe мрежата. Всички тези типове данни могат да бъдат капсулирани в структурата „Запис“, като по този начин ни позволяват да използваме нейните мощни функционалности.

Чрез използването на „Записа“ можем ефективно да съхраняваме и обменяме потребителските типове данни, като по този начин насърчаваме безпроблемното споделяне на данни в рамките на Safe Network.

Свързан с това е RecordStore, който е модул „libp2p“, предназначен да улесни ефективното съхранение на записи върху диск като същевременно служи като интерфейс за разрешаване на изпълнението на персонализирани задачи за данни, като обработка на плащания на данни, валидиране на трансфер, проверки за сигурност и други. RecordStore ефективно преодолява празнината между тези персонализирани операции с данни и основния libp2p запис, позволявайки безпроблемна оперативна съвместимост и интеграция в системата.

Общ напредък

@Bzee разглежда грешките UnroutablePeer и OutgoingConnection, които са редки проблеми, но не достатъчно редки, за да бъдат игнорирани и изглежда са свързани с възли, игнорирани от други възли. Те може да са резултат от скорошни поправки от екипа на libp2p, така че той се съвещава с тях. Функцията за откриване на NAT AutoNAT е друго място, в което той и @Aed900 търсят.

@Joshuef също рови тук, както и в „RecordParsingFailed“ и случайните пикове на паметта, докладвани от @shu и други членове на общността. :pray:

@Qi_ma ръководи разследванията, при които нашата тестова настройка може понякога да задейства двоен разход, спирайки CI.

Междувременно, на фронта на вътрешното тестване, @roland коригира безкраен цикъл в процеса на проверка на данните и @chriso продължава да изглажда пътя до автоматизираното разгръщане на тестова мрежа.

Имаше дискусии за това как можем да регистрираме фиксирани адреси, за да облекчим няколко операции. Регистрите са променливи, така че техният хеш не може да се използва като мрежов адрес, за разлика, да речем, от парчетата данни. Но има начини да се заобиколи това и @bochaco работи по него.

@Anselme подготвя почвата, преработва регистрите, за да премахне етикетите за тип, които вече не са необходими.

И гледайки малко по-надалеч @dirvine обмисля интегриране на SimpleX за DBC трансфери, както и потенциала за локални персонални AI-та, които да седят в клиента и да управляват неща като съхранение на данни, портфейли и текст към говор/говор към текст за потребителя. Сега има много вълнуващи неща, които се създават в тази област и Safe е на чудесно място да се възползва.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: SAFEnetwork България | Facebook
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България