Safe Network новини 🇧🇬 7.3.2024

Тази седмица работихме върху оставащите задачи, които трябва да бъдат подредени преди бета версията и следващата тестова мрежа. Освен това се случват много неща с комуникациите зад кулисите.

Следващата тестова мрежа ще бъде за тестване на функционалността за откриване на лоши възли. Тествахме някои подходи, но все още не е съвсем наред всичко. Също така искаме да тестваме промени около ценообразуването, при което цената за съхранение трябва да расте по-бързо, за да стимулираме операторите на възли.

Ако не сте успели да хванете нашите Twitter/X Spaces „Новият интернет в ерата на AI“ с Джим, Бъкс и отличния Майкъл Кейси на живо вчера, щракнете тук, за да чуете записа. Увлекателна дискусия!

Ставаме свидетели на много активност тук и в Discord, което е чудесно да се види. Продължаваме! :racehorse:

Общ напредък

@qi_ma беше главният човек в откриването на лоши възли, един от последните градивни елементи, от които се нуждаем. Той повдигна PR, чрез който възлите периодично отправят запитвания към близките възли за всеки възел в тяхната таблица за маршрутизиране, за да видят дали е лош. Ако е лош, в рамките на определени допустими отклонения, той ще бъде премахнат от таблицата за маршрутизиране, т.е. игнориран.

@bochaco продължава да работи върху функцията за синхронизиране на папки, включително изтегляне на промени от мрежата и обединяването им с локални промени. Потребителите вече могат да синхронизират повечето промени между локалното хранилище и мрежата, въпреки че за някои операции това все още е само един начин. Той планира да създаде автоматизирани тестове, преди да добави още функции. Заедно с Qi той също работи върху начини възлите да изключват лоши възли от техните таблици за маршрутизиране.

@anselme работи върху преработването на потока на разходите, проверката и сигурността, отстраняването на проблеми и почистването на кода. Той подобри паралелизирането, спря сляпото доверяване на входящите данни от други възли (доверете се, но потвърдете) и обобщи разходите за мрежовата активност, така че другите да могат да я използват.

@chriso също беше зает с рефакторинг, в този случай за управление на услуги, в подготовка за въвеждане на командата за надграждане. Той вече има операции „старт“ и „стоп“ за възли, кран и демон, работещи по напълно общ начин. Освен това той разгледа някои проблеми, повдигнати от общността по отношение на мениджъра на възли.

За да не бъде пропуснат, @jason_paul също преработва като луд. Рефакторингът, за непосветените, означава промяна на кода, за да пасне по-добре на текущата среда, вместо коригиране на неговата функционалност. Това е от съществено значение за поддържане на правилната съвместна работа на различните компоненти, когато проектът се променя. Както и да е, Джейсън работи за привеждане в съответствие на обхвата на структурите и имплементациите и за премахване на ненужните зависимости, както и пренастройване на кода за качване.

@bzee упорства със своя WASM PoC, интегрирайки поведение в различни транспорти като Quic, WebSockets и WebRTC. Той срещна някои проблеми с WebRTC връзките, но постигна напредък в разбирането на комуникационните модели от възел до възел, особено с Quic. Той проучва механизмите зад това как WebSockets се използва в комуникация от възел до възел.

@jimcollinson и @bux продължават да копаят дълбоко в продуктовата пътна карта, готови за предстоящо пускане, както и да държат фронта в Discord.

И @joshuef се е съсредоточил най-вече върху мрежовите надстройки от алфа клона, отваряйки PR, за да актуализира основния клон от алфа.

А от страна на общността, @mav постигна напредък с процесите на изплащане за Omni. Кодът, който позволява на крана да получава подписите и да проверява изплащането е готов, а от страна на клиента потребителите могат да предоставят подпис на адрес в мрежата. Така че наистина има всичко освен тестването.

Някой тук да търси пътна карта? Дръжте очите си отворени, хора, предстои отделна публикация по-късно днес. :eyes: :soon:


Източници:

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България