Safe Network новини 🇧🇬 7.9.2023

Наречете го синхронност, сливане на децентрализирано мислене или дългогодишни проблеми, идващи на първо място, но точно когато @dirvine разговаряше с екипа тази седмица за защита срещу от Sybil атаки, се появи публикация от @sundata87, която ни насочи към мислите на Виталик Бутерин относно темата. Първоначалният отговор на Дейвид, за тези, които не са го чели, е тук. Накратко: извън блокчейн света Сибил атаката може да не е толкова страшна в крайна сметка.

И докато говорим за полезни приноси от общността, специални благодарности на @loziniak за някои проницателни коригирания на грешки и полезни предложения за опростяване на API-то.

И разбира се, поздравления за всички, които участваха в двете тестови мрежи през последната седмица. Да, разглезихме ви – не свиквайте с това – но си струваше да открием, че (а) ситуацията с нодове без парчета данни се е подобрила, ако не и напълно решена; (б) възлите печелят жетони за първично съхранение, както е планирано; и (в) полезна информация относно проблемите, които трябва да бъдат отстранени, особено качването на големи файлове, където може да се окаже, че котираните цени могат да станат невалидни във времето, необходимо за разделяне и качване на данните.

Поправките са на път или вече са въведени за тези неща, както и за проблема с недостига на памет, който може да възникне при криптиране на големи файлове.

О, и @jimcollinson направи презентация за позициониране на продукта пред екипа. Наистина имаме нещо специално тук, момчета. Още подробности скоро!

Общ напредък

@qi_ma внедри стрийминг за самостоятелно криптиране, полезна стъпка по пътя, за да се гарантира, че клиентите няма да изчерпят паметта.

@joshuef променя повторните опити за неуспешни качвания, разглеждайки генерализирането на изпълнението на плащанията в различни типове записи и проучвайки логистиката на проследяване на приходите от възли.

В съседна територия @bochaco повдигна PR за добавяне на тест, потвърждаващ общите наградни салда след качване на парчета. Той също така работи върху възлите да депозират награди в собствения си портфейл и CLI команда за заявка за баланси.

@bzee преработи кода, за да оптимизира получаването на най-далечния запис, и проучи изчисленията на разходите за съхранение и потенциалните криви на предлагане-търсене. В идеалния случай искаме цените да се повишават бавно в началото, а след това по-бързо, когато общото свободно място за съхранение достигне критична точка – всичко се нуждае от тестване, разбира се.

Междувременно @dirvine е дълбоко в територията на сигурността, разглеждайки предотвратяването на спам и предотвратяването на Sybil и DOS атаки. Той също така мисли за доставчиците на услуги, като възлите за архивиране и одит, които са част от libp2p.

@chriso постигна добър напредък с логовете, прилагайки комбинация от Logstash и Filebeat, което е много по-ефективно за ресурсите. Крис също повдигна PR за завъртане на регистрационни файлове на 20mb, а не за броя на редовете.

@anselme преработи плащанията, за да използва UTXO, което е много по-ефективно от текущата ни реализация на DBC, както и напълното му криптирано, адаптирно както за изпращащата, така и получаващата страна и идентифицира пропуски в сигурността за коригиране.

Освен много вътрешни тестове и CI подобрения, @roland разглежда съхраняването на информация, включително валидирането и обработката на грешки. Той също така тества новата настройка за логове на Filebeat и Logstash с оглед на интегрирането на libp2p показатели.


Преводи:

:uk: English :ru: Russian; :de: German; :es: Spanish; :fr: French

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: SAFEnetwork България | Facebook
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България